Tuesday, March 19, 2024

BVB crește, dar firmele noastre sunt la ani-lumină de “liga mare”

Must Read

Firmele listate la Bursa de la București înregistrează o creștere a capitalizării, dar se află foarte departe de marile companii ale lumii.

“Capitalizarea bursieră a companiilor românești listate pe Bursa de Valori București (BVB) era, după primele șase luni din acest an de aproximativ 20 miliarde de euro, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor de pe piața reglementată era de 36 miliarde de euro”, a declarat Ileana Guțu, senior manager la PwC România.

“Per ansamblu, în primele șase luni ale anului 2018, piața de capital din România a avut o evoluție pozitivă, marcată de două listări (una tehnică și un IPO) și două emisiuni de obligațiuni. Cele aproximativ 40 milioane de euro pe care Purcari Wineries le-a atras de pe bursă dau un semnal de încredere atât pentru investitori și potențiali investitori, cât și pentru companiile care au în plan atragerea de finanțare de pe piața de capital”, a mai spus Guțu.

Acţionarii companiei Purcari Wineries din Republica Moldova au listat, în ianuarie, 49% din acţiuni la BVB. 10% din oferta de 9,8 milioane de acţiuni a fost dedicată investitorilor de retail, iar restul pentru cei instituţionali

- Advertisement -

Bursa de la București parcurge, așadar, un trend pozitiv, dar capitalizarea totală a firmelor listate, de ordinul zecilor de miliarde de dolari, arată că aceste firme sunt încă departe de vârfurile la nivel mondial.

Pentru comparație, valoarea de piață a primelor 100 de companii din lume a crescut numai în ultimul an cu aproximativ 2.597 miliarde de dolari, comparativ cu 31 martie 2017, după cum reiese din datele studiului PwC Global Top 100.

Această creștere se adaugă celei de 12% înregistrată în 2017, iar capitalizarea bursieră continuă să crească anual, de la criza financiară globală.

48% din creșterea ultimului an a fost asigurată de companiile americane, pe fondul unor condiții economice solide și bazată pe poziția dominantă pe care o au în sectorul tehnologic. Europa înregistrează o creștere a capitalizării bursiere pentru al doilea an la rând, dar cu o pondere neschimbată în clasamentul primelor 100 cele mai mari companii din lume în funcție de valoarea de piață.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Un antreprenor argeșean deschide cea mai mare fabrică de prelucrare a lânii din Europa!

În decembrie 2022, în localitatea Costești , județul Argeș, antreprenorul Cristian Mercioniu a pus în funcțiune o fabrică de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x