Tuesday, April 23, 2024

Comisia de Prognoză vede o încetinire a creșterii economice

Must Read

Comisia Națională de Prognoză revizuit în jos estimările pentru evoluția economică din acest an, reducând creșterea PIB la 5,5%, față de 6,1%, cât estima în primăvară, se arată în Prognoza intermediară de vară 2018, publicată pe site-ul instituției.

În termeni nominali, cea mai recentă estimare a PIB-ului este de 945 miliarde lei, sau 203,2 miliarde euro. Estimarea pentru creșterea consumului final, a fost de asemenea revizuită în sens negativ, de la 6,3% la 5,4%.

CNP vede și o inflație mai ridicată pentru acest an, de 3,5% (decembrie 2018 față de decembrie 2017), anterior fiind de 3,2%. Inflația medie anuală este acum de 4,7%.

De remarcat diferența mare față de inflația medie anuală luată în calcul la construcția bugetului, de 3,1%, față de 4,7% estimarea de la jumătatea anului.

- Advertisement -

CNP rămâne optimistă în privința cursului mediu al leului pe care îl vede la 4,65 lei/euro, dar mai mare decât cel anticipat la construcția bugetului, de 4,55 lei/unități.

Cea mai mare contribuție la creșterea PIB este, conform datelor instituției, a serviciilor cu 3,3%, urmată de industrie cu 1,4%.

Deficitul comercial va urca în viziunea CNP la 14,62 miliarde euro, care este corelat cu datele statistice, la cinci luni acesta fiind de 4,45 miliarde euro.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x