Thursday, June 13, 2024

Atenţie, nu vă panicaţi! Începe testarea sistemului RO-ALERT. Cine va primi mesajele

Must Read

Portalul ro-alert.ro, dedicat sistemului de avertizare a populatiei in situatii de urgenta, a fost lansat sambata, pe acesta fiind disponibile informatii despre acest sistem, inclusiv despre configurarea telefonului pentru primirea mesajelor de avertizare.

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU) Raed Arafat a declarat, intr-o conferinta de presa, ca site-ul ro-alert.ro este activ de sambata dimineata, de la ora 9:00, spunand ca sistemul va fi folosit doar pentru situatiile extrem de grave.

“Astazi facem inca un pas cu sistemul ro-alert, in sensul in care lansam website-ul de informare pentru sistemul ro-alert, pagina este accesibila populatiei, oamenii vor gasi toate informatiile, inclusiv cum sa isi configureze telefoanele”, a spus el.

El a explicat ca autoritatile nu intentioneaza sa foloseasca in mod frecvent acest sistem pentru a alerta populatia, astfel incat oamenii sa nu fie deranjati si sa nu aiba tendinta de a dezactiva primirea de mesaje.

- Advertisement -

Alertele precum cele de cod galben transmise de meteorologi vor continua sa apara pe aplicatia DSU, pentru cei care o au instalata.

“Recomandarea este sa nu dezactiveze, pentru ca isi pune viata in pericol”, a spus Arafat, el mentionand ca proiectul a fost initiat in urma furtunii de la Timisoara, de anul trecut, cand mai multe persoane si-au pierdut viata intr-un timp scurt.

El a precizat ca intre 17 si 27 septembrie va avea loc testarea nationala a sistemului, pana in prezent fiind facute teste in Bucuresti, iar dupa acestea sistemul va fi considerat operational.

Cum se primesc alertele pe telefon

De asemenea, el a explicat ca nu e nevoie de numerele de telefon pentru a se trimite mesajul de avertizare, intrucat nu este vorba de SMS-uri, ci de altfel de mesaje. El a adaugat ca, daca o persoana are telefonul inchis si se afla intr-o zona pentru care exista o avertizare, va primi mesajul atunci cand deschide telefonul, daca alerta mai este activa.

Raed Arafat a mai spus ca, in cazul unui cutremur, nu se va primi mesaj inainte, ci ulterior, dar in cazul unei viituri sau al unei evacuari in eventualitatea unui pericol de explozie, sistemul va fi folosit.

Totodata, Arafat a spus ca pentru acest sistem nu este nevoie de un smartphone, intrucat mesajele se primesc si pe telefoanele vechi, care s-ar putea sa fie deja configurate.

Locuitorii din zonele rurale si oamenii in varsta care nu stiu cum sa isi configureze telefonul pentru a primi mesajele vor fi ajutati, Arafat exemplificand ca un reprezentant al ISU sau al STS ar putea face asta duminica, la biserica.

Lansarea portalului web ro-alert.ro reprezintă o nouă etapă în procesul de punere în funcțiune a aplicației RO-ALERT de avertizare și alarmare a populației în situații de urgență. Informarea populației privind funcționarea aplicației RO-ALERT este necesară pentru continuarea testelor la nivel regional și național, care sunt programate în perioada următoare.

Site-ul ro-alert.ro este proiectat ca sursă completă de informare a populației și detaliază atât modul de difuzare a mesajelor de tip Cell Broadcast, cât și posibilitatea de configurare a telefoanelor mobile pentru a permite recepționarea mesajelor difuzate în situații de urgență.

Portalul informativ cuprinde următoarele secțiuni:
• Prezentarea sistemului RO-ALERT
• Configurare telefon
• Standarde – oferă informații privind tehnologia Cell Broadcast
• Întrebări frecvente
• Instalează aplicația DSU
• Contact

Secțiunea „Configurare telefon” asigură informații complete despre modul de configurare a telefoanelor mobile în toate rețelele, astfel încât publicul să poată recepționa mesajul pe telefonul mobil de care dispune. Sistemul utilizează infrastructurile rețelelor operatorilor de comunicații mobile din România.

Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există acoperire a rețelelor publice de comunicații mobile și nu este necesară instalarea unei aplicații pe telefoanele mobile. Sistemul RO-ALERT funcționează indiferent dacă utilizatorul deține servicii de tip abonament sau prepay, iar recepționarea mesajelor nu generează costuri sau taxe suplimentare pentru utilizatori.

Mesajul de avertizare poate fi transmis doar pentru anumite zone amenințate de situații de urgență și este particularizat în funcție de tipul evenimentului produs ori prognozat. Configurarea telefonului mobil nu necesită comunicarea numelui și a numărului de telefon al utilizatorului.

Secțiunea “Întrebări frecvente” oferă răspunsuri la întrebări legate de sistemul RO-ALERT, acoperind detalii tehnice, reguli de comportament în cazul recepționării mesajelor de avertizare. În plus, portalul ro-alert.ro asigură conexiunea cu celelalte surse de informare puse la dispoziție de Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Sistemul RO-ALERT este implementat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).

#DSU #STS #IGSU #RoAlert #AvertizareaPopulației

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Macron anunţă dizolvarea parlamentului, după victoria extremiștilor de dreapta

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat duminică seară dizolvarea Adunării Naţionale (parlamentul francez), în urma înfrângerii suferite de alianţa de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x