Thursday, March 28, 2024

A fost înfiinţată oficial şi alianţa Nord-Estului. Cine sunt cei şapte primari care-şi propun să scoată Moldova din sărăcie

Must Read

Şapte primarii din regiunea de Nord-Est a României s-au asociat ca să dezvolte proiecte comune. Pe lista de priorităţi sunt cele două autostrăzi, cea de la Iaşi la Târgu Mureş şi cea care leagă nordul de sudul ţării. Demersul vine după ce primarii din Cluj, Oradea, Arad şi Timişoara au semnat o iniţiativă similară, denumită Alianţa Vestului.

Şapte primari din judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ şi Iaşi au semnat luni, 17 decembrie, la ora 12.00, un acord cadru pentru înfiinţarea Asociaţiei „Moldova se dezvoltă”. Este vorba despre primarii PNL Ion Lungu de la Suceava, Mihăiţă Negură de la Câmpulung Moldovenesc, Ilie Boancheş de la Vatra Dornei, Cătălin Flutur de la Botoşani, Lucian Micu de la Roman, Dragoş Chitic de la Piatra Neamţ şi primarul independent Mihai Chirica, de la Iaşi. Documentul a fost semnat la sediul Primăriei Suceava.

„Vreau să spun din start că nu este o replică la Alianţa Vestului. (…) Problemele Moldovei sunt mai grave decât problemele vestului. Nu avem o autostradă care să lege Moldova de celelalte regiuni istorice”, a declarat Ion Lungu Primarul a explicat care este scopul asocierii.

„Dorim să iniţiem proiecte de dezvoltare regionale şi locale care să contribuie la dezvoltarea Moldovei, la reducerea decalajelor faţă de celelalte regiuni istorice ale ţării. Asocierea noastră este cu scopul de a avea eficienţă în promovarea proiectelor noi de infrastructură, de investiţii publice sau private, a proiectelor noi din Educaţie, Sănătate, Mediu, Turism, fără a exclude participarea autorităţilor centrale, europene. Sursele de finanţare vor fi locale, guvernamentale şi europene, de la caz la caz”, a spus Lungu.

- Advertisement -

Primarul a expus şi argumentele care au stat la baza înfiinţării asociaţiei. El a explicat că Moldova se află într-o izolare vizibilă şi din acest motiv nu se poate dezvolta din punct de vedere economic, aspect care duce la depopularea regiunii. Priorităţile Asociaţiei „Moldova se dezvoltă” Pe lista de priorităţi a Asociaţiei „Moldova se dezoltă” se află autostrăzile Iaşi – Târgu Mureş şi Nord-Sud.

„Construirea şoselelor de centură a oraşelor asociate. Modernizarea transportului feroviar, asigurând interconectivitatea cu trenuri de mare viteză. Dezvoltarea de parcuri industriale. Acordare de facilităţi fiscale pentru a dezvolta zonele şi pentru a-i convinge pe tineri să plece acasă. Reducerea sărăciei. Dezvoltarea serviciilor sociale”, a mai spus primarul Lungu.

El a precizat că documentul semnat luni este doar un acord cadru de colaborare, urmând ca până la sfârşitul primului trimestru a anului 2019 să fie creată structura juridică de tip Asociaţie Intercomunitară. Asta înseamnă că şi primarii trebuie să ceară acordul Consiliilor Locale pentru înfiinţarea structurii.

„Demersul este necesar pentru a putea fi reprezentantivi ca parteneri de dialog şi negociere privind realizarea obiectivelor prin colaborare la nivel guvernamental şi de negociere în exerciţiul financiar al UE 2021-2027, privind utilizarea instrumentului european, ITI, Investiţii Teritoriale Integrate, pentru atragerea de fonduri europene. Lansăm invitaţia către celelalte municipalităţi din zona vizată să adere la demersul nostru”, a completat Ion Lungu. Primarul Chirica de la Iaşi a spus că Asociaţia „Moldova se dezvoltă” nu are culoare politică. „

Nu este un manifest politic, nu are nicio culoare nu se adresează unui anumit grup de politicieni sau administrativ. Nu suntem pe picior de război cu o altă alianţă sau cu statul, ci într-o relaţie de colaborare firească”, a declarat Chirica.

La rândul său, primarul Cătălin Flutur de la Botoşani a declarat că asocierea a fost necesară pentru că Moldova nu are o voce comună ca să aşeze la masa negocierilor.

„Doar nevoia ne-a adus aici pe toţi pentru că fiecare am încercat să dezvoltăm proiecte şi am sperat în capacitatea administrativă a statului să rezolve aceste probleme. Avem o experienţă cu toţii în a scrie proiecte, dar nu avem o voce comună. Ne-a ajuns cuţitul la os”, a explicat Flutur. Primarul de la Piatra Neamţ, Dragos Chitic, susţine că şi-a pus mari speranţe în noua asociaţie.

„Am mare încredere în ceea ce s-a semnat astăzi . Cred în potenţialul de dezvoltare a acestei regiuni şi sper că într-un interval rezonabil de timp vom reduce decalajul pe care îl avem faţă de regiunile din Vestul ţării, dar mai ales decalajul pe care îl avem faţă de regiunile din Uniunea Europeană”,a apus alesul local.

Sunt la mâna Guvernului

Întrebat dacă există cadrul legal pentru atragerea de fonduri guvernamentale sau europene prin intermediul Asociaţiei „Moldova se dezvoltă”, primarul de la Botoşani a declarat:

„Cei care se asociază, în general, primesc bani. Zonele metrololitate, GAL-urile şi ADI-urile. Noi spre deosebire de cei din Vest facem o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară ( ADI) ca să putem să accesăm fonduri europene care sunt eligibile”, a declarat Flutur.

Primarul de la Suceava a explicat că se vor relua negocierile cu Guvernul României pentru a fi incluse în exerciţiul financiar următor al Uniunii Europene posibilitatea finanţării Investiţiilor Teritoriale Integratecare. Mihai Chirica a explicat că noua asociaţie nu şi-a propus doar să atragă doar fonduri europene.

„Dacă nu ne va asculta Europa, ne vom asculta noi. Dacă nu ne va ajuta Guvernul, ne vom ajuta noi. Dacă se va încerca defiinţarea prin lege a acestor structuri, vom interveni tot noi. Avem toate căile necesare într-o Uniune Europeană să ne găsim structurile necesare care să ne ajute la dezvoltarea Europei. Important este că am descoperit cauza tuturor relelor Moldovei: nu avem infrastructură”, a spus primarul de la Iaşi.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x