O avocată anticorupție a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Slovacia

Avocata Zuzana Čaputová a ieşit câştigătoare în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Slovacia, desfăşurat sâmbătă, obţinând 39,14% din sufragiile exprimate, potrivit rezultatelor parţiale anunţate de Biroul de statistică după numărarea a 50% din voturi, informează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

Pe locul al doilea s-a situat, la o distanţă apreciabilă, Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene, susţinut de partidul de guvernământ populist de stânga Smer-SD. Scorul obţinut de Sefcovic a fost de 18,77%.

În pofida faptului că nu deţine experienţă în funcţia publică, liberala Zuzana Čaputová, candidată a partidului Slovacia Progresistă, este cunoscută pentru criticile aduse guvernului de la Bratislava şi pentru susţinerea problematicii de mediu. Ea a reuşit să se claseze prima în scrutinul prezidenţial, în contextul în care votanţii resping partidul de guvernământ, la un an după amplele proteste declanşate de asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, în februarie 2018. Ziaristul, cunoscut pentru articolele sale despre legăturile dintre guvernul slovac şi mafia italiană, a fost împuşcat mortal împreună cu logodnica sa, Martina Kusnirova, în apartamentul lor din apropiere de Bratislava.

Al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Slovacia va fi organizat în 30 martie.

Dacă va câştiga, Zuzana Čaputová, în vârstă de 45 de ani, va deveni prima femeie preşedinte al Slovaciei.Deschide un cont tranzacționare la bursă:

80.6% din conturile CFD de retail pierd bani

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro altex Aoro Carturesti logo QuickMobile

Articole asemănătoare recomandate pentru tine:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.