Thursday, April 18, 2024

Cum analizam o masina rulata?

Must Read

Atunci cand doar cateva zile te despart de achizitionarea unei masini rulate, toate gandurile sunt directionate catre ce vei testa, cauta si te vei preocupa de fiecare detaliu pe care trebuie sa il analizezi inainte de a face o decizie atat de valoroasa. Este foarte important sa te pregatesti, inainte de a merge sa vizionezi un vehicul, gandindu-te la toate detaliile de care esti interesat precum clima, incalzire in scaun, geamuri electrice, ce fel de cutie are, dar si kilometrajul din bord si din cartea service.

Alegerea unei masini second hand este destul de grea din cauza numarului mare de pe piata auto, dar si persoanelor care nu recunosc anumite defectiuni sau nu prezinta kilometri reali pe care masina i-a parcurs. Pentru a te ajuta in alegerea unei masini potrivite atat conform bugetului, cat si analizand cerintele pe care doresti sa le indeplineasca, echipa de Tractari Auto, RomTractari, a pregatit numeroase sugestii pe care orice client trebuie sa le aiba in considerare in momentul achizitiei unui vehicul la mana a doua.

Primul lucru la care trebuie sa fii foarte atent este caroseria. Analizeaza diferitele urme care indica revopsirea acestora, intreaba proprietarul care este motivul si fii foarte atent la reactia lui, expresiile faciale pot indica daca acesta incearca sa ascunda ceva sau nu. In cazul in care acesta recunoaste ca a fost lovita si apoi revopsita, vorbeste cu un mecanic auto care te poate indruma si iti poate explica care sunt punctele negative si cat de costisitoare poate fi o eventuala avarie a acelui element. Uita-te cu mare atentie la usi si capota si analizeaza felul in care acestea se inchid si deschid, sa fie aliniate corect, dar sa se si incuie din exterior si interior, in caz contrar acest lucru indica un accident in care vehiculul a fost implicat si complicatiile pot sa creasca in momentul in care un numar mare de piese a fost schimbat, iar aceasta nu mai reprezinta un mijloc sigur de transport. Rugina este cel mai mare inamic al tuturor vehiculelor, balamalele, partea interioara a usilor, capitonajul portbagajului acestea sunt cele mai predispuse ruginirii, deci fiti cu ochii in patru chiar si la cele mai mici detalii precum acestea. Asculta sunetele pe care motorul le face atunci cand este pornit, uita-te daca exista scurgeri sub autovehicul cu el pornit, dar si oprit, iar in cazul in care aceasta prezinta scurgeri si sunetul nu este tocmai unul placut, atunci este momentul sa va continuati cautarea.

Pneurile indica multe informatii, chit ca ele par un element mai putin important in ochii multor soferi. Verifica minutios fiecare anvelopa si uita-te atent la uzura acestora. O uzura neuniforma indica un numar mare de probleme in legatura cu articulatiile masinii, trenul de rulare si directie fiind avariate. In cazul in care anvelopele sunt uzate uniform, insa excesiv, indica doar utilizarea de lunga durata a acestora, iar in acest caz trebuie sa luati in calcul costul unui nou set de pneuri. Nu uita sa verifici daca exista roata de rezerva si daca masina vine echipata si cu un set de anvelope specifice unui sezon cu temperaturi distincte fata de cel in care va aflati. Jantele nu trebuie sa aiba lovituri, cele din aluminiu nu intotdeauna se remedieaza, iar zgarieturile o sa afecteze aspectul vehiculului.

- Advertisement -

Sistemul de iluminat are rolul de a putea vedea obstacolele de pe carosabil, dar si pentru a fi vazut de catre ceilalti participanti la trafic mai ales pe timp de noapte. Fiecare buton si sistem din interiorul automobilului trebuie sa functioneze perfect. Asigura-te ca toate elementele sunt conforme cu originalele pentru a putea trece cu brio inspectia ITP. Roaga proprietarul sa porneasca pe rand luminile pentru a te asigura ca functioneaza si intereseaza-te de sistemul pe care ruleaza Led sau Xenon intrucat schimbarea acestora te va supune la costuri suplimentare.

Aceasta sunt cateva indrumari din partea companiei de Tractari Auto, RomTractari, insa daca le utilizezi in momentul achizitiei unui automobil, te vor ajuta sa scapi de costuri suplimentare si o posibila achizitie care nu a fost cea mai inteleapta. Totusi aceste sfaturi trebuie imbinate cu o vizita la un service auto specializat. Reprezentantele auto pot fi mai costisitoare, insa ele detin toate informatiile despre masina, de la un simplu schimb de ulei pana la cele mai ample retusari ale acestia si poti descoperi probleme ascunse de catre proprietar.

Toate sfaturile oferite mai sus sunt foarte usor de urmat si se parcurg destul de repede fara a fi nevoit sa conduci masina, iar daca inspectia auto oferita de un service specializat te-a multumit, atunci poti sa te urci la volan si sa ii faci un test, unde o sa constati daca este masina potrivita nevoilor tale. Trebuie sa urmaresti urmatoarele detalii:

  1. Geometria vehiculului. Atunci cand mergeti pe drum drept si luati mainele de pe volan pentru cateva secunde, masina se duce automat in stanga, dreapta sau continua ruta drept?
  2. Urmareste comportamentul automobilului la franare. Cat de repede se opreste cand franati brusc, dar progresiv? Daca in momentul franarii masina tinde sa o ia spre dreapta sau stanga si daca volanul trepideaza inseamna ca exista avarii la sistemul de franare.
  3. Daca ai ocazia, incearca sa accelerezi masina si sa fii atent la avariile posibile ale articulatiilor, la viteze de pe 100 km/h poti detecta mult mai usor comportamentele nejustificate.
  4. Simtiti trecerea de la o treapta de viteza la alta si analizati zgomotele si modul in care se produce aceasta, cu usurinta sau dificil.

Achizitia unui autovehicul, fie el second hand sau din reprezentanta este un pas foarte important pentru majoritatea persoanelor, astfel trebuie sa fiti foarte vigilenti si sa nu va avantati catre variante excesiv de ieftine, care indirect indica avarii ascunse si care va vor face sa cheltuiti aproape la fel de multi bani precum ati facut-o pe autovehicul. Societatea de Tractari Auto, RomTractari va oferit cu placere aceste sfaturi benefice oricarui sofer auto si va invita sa vizualizati pagina web unde puteti afla mai multe detalii despre activitatea acestora, dar si despre istoricul si portofoliul larg realizat in multi ani de activitate.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x