Sumele disponibile pentru din credite nebancare nu sunt de regulă foarte mari dar valoarea lor variază de la o societate la alta. Un aspect interesant este că multe firme oferă și sume mici, opțiune care nu există în cazul băncilor clasice. Atenție, suma maximă disponibilă depinde de câțiva factori, cum ar fi venitul lunar al persoanei care îl solicită. De asemenea, unele companii au un plafon maxim pentru primul credit acordat, care crește la a doua aplicare.
Pentru a primi împrumutul trebuie să completați cererea de împrumut cu informațiile de contact valide (număr de telefon sau e-mail). Aceste informații de contact vor fi utilizate de către companiile creditoare în cazul în care este nevoie să vă contacteze.
Conceptul de împrumut rapid vine provine din limba engleză, unde este cunoscut sub numele de payday loan sau cash advance. După cum îi spune și numele, în Statele Unite termenul se referă în general la o formă de credit urgent, care este rambursat integral în ziua încasării următorului salariu.
Ce este un împrumut rapid?
La americani, sistemul funcționează într-un mod foarte simplu. Clientul completează și semnează un cec pe numele companiei, care îl folosește pentru a retrage din cont suma împrumutată plus dobânda în ziua salariului. O altă practică frecvent utilizată acolo este pre-aprobarea rambursării electronice direct din cont. În acest caz, creditorul primește banii imediat după ce clientul încasează primul virament.
În România, termenul are o acoperire mai largă și denumește practic orice fel de credite nebancare. Acestea sunt acordate de către instituțiile financiare nebancare (IFN) și au avantaje multiple față de un împrumut clasic. IFN-urile funcționează complet legal și sunt verificate și reglementate de către Banca Națională a României însă condițiile pe care trebuie să le respecte sunt mai puțin stricte decât cele impuse băncilor. Din această cauză, IFN-urile pot oferi credite mult mai rapid și mai flexibil decât acestea, cu proceduri simplificate.
Pentru un credit rapid nu sunt în general necesare garanții, adeverințe de salariu sau prea multe alte acte. Evident că și riscul pe care și-l asumă instituția financiară nebancară este mult mai mare. De aceea și taxele sau dobânzile sunt mai mari decât în cazul unui credit de la bancă, fără ca acest lucru să se simtă prea mult în buzunarul clientului datorită sumelor mici și perioadei scurte de rambursare.
Principalele caracteristici ale unui împrumut rapid sunt formalitățile reduse și aprobarea facilă. În multe cazuri, poți aplica în câteva minute pentru un credit online și banii intră în cont aproape imediat.
Acest tip de împrumuturi sunt ideale pentru cei care au un necaz neașteptat și au nevoie de bani urgent, pentru o perioadă scurtă. În cazul unei probleme neprevăzute sau a unei situații critice nu ai timp să mergi până la bancă și să aștepți până cererea ta este analizată. Dacă nu ai garanții sau o adeverință de salariu, băncile te vor refuza oricum. În această situație, cea mai bună și convenabilă soluție este să ceri un împrumut rapid, care te va ajuta să scapi de necaz.
Ce sumă poți obține dintr-un împrumut rapid?
Să trecem pe scurt în revistă sumele care pot fi obținute de la câteva instituții financiare nebancare importante din România:
- Provident – oferă credite între 500 și 5000 de lei
- HoraCredit – sume de la 200 la 1400 RON
- Mogo – o alternativă bună atunci când ai nevoie de mai mulți bani. Suma minimă este 1000 RON dar plafonul maxim poate ajunge până la 10000 RON.
- Viva Credit – util pentru sume mici, între 100-1000 RON.
- Tele Credit – poți obține de la ei de la 100 la 2000 de lei.
- Credius – minim 400 și maxim 4000 de lei dar oferă la nevoie și sume mai mari.
- Credit Fix – o altă firmă la care plafonul minim este de doar 100 RON (maxim 1500 RON).
- ViaConto – minim 200 RON, maxim 2000 RON.
Care sunt avantajele unui credit rapid?
- Primești banii foarte rapid. Există site-uri unde poți obține credite online, doar cu buletinul. De cele mai multe ori, banii ajung la tine în maxim 24 de ore dar în unele cazuri durează numai câteva ore. Ideal în cazuri urgente.
- Proceduri simple. În general, procesul de aprobare nu durează mai mult de o zi. Unele instituții financiare nebancare te anunță chiar și pe loc dacă ai primit creditul.
- Fără multe acte. Ai buletin valabil și o dovadă de venit? Este tot ce ai nevoie pentru un împrumut rapid, adeverința de salariu nu este necesară.
- Sume mici, rambursare rapidă. Poți obține un credit urgent fix pentru suma și perioada pe care le dorești, fără a fi silit să plătești dobânzi timp îndelungat. În plus, se acceptă și rambursarea anticipată.
- Nu există garanții sau garanți. Poți să stai liniștit, nu vei rămâne fără casă în cazul nefericit în care nu reușești să plătești la timp.
- E treaba ta ce faci cu banii. Instituția financiară nebancară nu îți cere explicații, poți folosi banii dintr-un împrumut rapid în orice scop vrei.
- Se obține foarte comod. În general, nu este nevoie să te deplasezi și poți finaliza de acasă toată procedura.
- Este confidențial. Instituția nu dezvăluie date despre tine și nimeni nu află că ai probleme financiare sau că ai cerut un credit.
- Istoricul tău financiar nu contează. Vei primi un credit rapid chiar dacă mai ai alte împrumuturi sau datorii. Unele instituții financiare nebancare îți vor da bani și în cazul în care figurezi în baza de date de la Biroul de Credit. Acest lucru este foarte avantajos mai ales atunci când ai nevoie de bani pentru a acoperi urgent scadența unui alt credit.
- Termeni flexibili. De la 100 la 10000 RON, de la o zi la un an. Alegerea îți aparține.
- Condiții clare. Dobânda este fixă și o afli de la început, fără să apară pe parcurs alte costuri ascunse sau comisioane. Deși dobânda poate părea mare, nu uita că procentajul ei este calculat pe un an întreg. Cum creditul tău este pentru o perioadă mult mai scurtă, nu vei plăti prea mult.
- Nu pierzi timp. De ce să mergi până la sediul unei bănci, să completezi formulare inutile și să răspunzi la tot felul de întrebări?
Termeni și data de rambursare
Termenii diferă de la o societate la alta dar instituțiile financiare nebancare îi afișează foarte clar, pentru a nu permite reclamații ulterioare. Majoritatea firmelor au pe site un calculator virtual, unde introduci suma și perioada dorită și afli pe loc toate costurile, cum ar dobânda anuală, suma totală care trebuie rambursată sau rata lunară (dacă alegi această opțiune).
Perioada de rambursare a creditelor nebancare o selectezi chiar tu, în funcție de nevoile personale. Să vedem care sunt limitele minime și maxime în cazul câtorva societăți:
- Provident: de la 12 săptămâni
- HoraCredit: perioadă fixă de 62 de zile
- Mogo: minim 3 luni și maxim 24 luni
- Viva Credit: ideal pentru perioade scurte, de 1-35 de zile
- Tele Credit: între 10 și 30 de zile
- Credius – minim 400 și maxim 4000 de lei dar oferă la nevoie și sume mai mari.
- Credit Fix: credite online cu rambursare între 5 și 45 de zile
- ViaConto – minim 200 RON, maxim 2000 RON.
Condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru un credit rapid
Spațiul acestui articol nu ne permite să intrăm în prea multe detalii, condițiile de acordare a unui împrumut rapid diferă de la o firmă la alta. Cu cât suma și perioada dorită sunt mai lungi, cu atât și condițiile vor fi mai complicate. Există însă câteva condiții generale, impuse de toate instituțiile financiare nebancare.
În primul rând, trebuie să ai un act de identitate valabil. În general, asta înseamnă carte de identitate sau buletin de identitate de tip vechi. Puține sunt firmele care acceptă și alte opțiuni. Dacă ai doar un act de identitate temporar sau un pașaport, șansele de a obține un împrumut pe baza lor sunt mai mici.
Vârsta este și ea un criteriu. Pentru a obține un credit nebancar, este obligatoriu să ai vârsta minimă de 18 ani împliniți. Unele firme cer însă o vârstă minimă mai mare, care poate ajunge la 21 sau chiar la 24 de ani. Unele firme impun și o vârstă maximă de 75 de ani. În unele cazuri, aceasta poate fi mai mare sau este chiar posibil să nu existe o limită maximă de vârstă.
O altă condiție obligatorie este să poți dovedi că ai un venit lunar stabil. În cazul unei bănci clasice, asta înseamnă obținerea unei adeverințe de salariu. Instituțiile financiare nebancare sunt mult mai flexibile, ele vor doar să se asigure că încasezi niște bani pentru a putea returna creditul, nu este obligatoriu să ai un job permanent. Venitul stabil poate fi demonstrat de obicei printr-un extras de cont în care apar intrări lunare de bani. Sursa banilor nu este importantă, poate fi vorba de pensie, salariu, chirii, sume obținute din dobânzi și dividende, bani de la copii sau aproape orice altceva.
În funcție de suma solicitată, există și un venit minim lunar care trebuie dovedit. De regulă, plafonul minim se învârte în jurul sumei de 300 de lei dar variază de la o societate la alta.
Cum să aplici pentru un împrumut rapid?
Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să studiezi bine piața. Atât sumele disponibile prin credite online cât și condițiile lor sunt foarte diverse. Nu există o firmă care să fie cea mai bună în acest domeniu, unele sunt specializate în credite nebancare pe perioade scurte sau lungi, altele au condiții mai flexibile de acordare a împrumutului în schimbul unei dobânzi mai mari. Oferta pe piață este foarte generoasă, alege soluția care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.
În momentul de față există o concurență puternică între firmele care oferă credite rapide în România. Poți profita de acest lucru pentru a obține condiții foarte favorabile. Câteva instituții financiare nebancare dau chiar împrumuturi fără dobândă pentru primul contract cu un client nou, în încercarea de a fideliza clientela. Caută aceste oferte promoționale și folosește-le, dacă se potrivesc cerințelor tale.
Citește cu atenție termenii și condițiile împrumutului. Le găsești pe site-ul companiilor și sunt de obicei foarte clare, trebuie însă să te asiguri că le-ai parcurs cu atenție. Multe firme oferă un calculator de credit online, folosește-l. Dacă nu ai acces la un calculator de birou, majoritatea site-urilor sunt azi disponibile și în versiuni pentru tabletă sau telefon mobil. Consultă și opiniile altor clienți care au mai apelat la instituția respectivă.
Dacă ești genul de persoană care vrea să cunoască toate detaliile, citește legile aplicabile și drepturile pe care le ai conform reglementărilor în vigoare. Găsești link-uri către acestea, sau măcar numele lor, pe paginile instituțiilor financiare nebancare.
Cântărește bine costurile implicate și venitul de care dispui. Calculează exact suma de care ai nevoie și capacitatea ta de a o returna la timp, poți alege la nevoie și plata în rate. Dacă întârzii plata, vei fi nevoit să achiți o sumă mai mare.
După ce ai ales, asigură-te că îndeplinești condițiile necesare și că ai la îndemână documentele cerute. Împrumutul rapid se poate obține foarte simplu, alege una dintre metodele pe care firma respectivă le oferă. Cea mai comodă variantă este cea online dar poți finaliza procedura și prin telefon sau dacă trimiți actele prin fax. Desigur, ai și opțiunea de a te deplasa la sediul instituției financiare nebancare sau de a stabili o întâlnire cu unul dintre agenții lor de vânzări.
Cum poți să folosești un împrumut rapid?
Pe scurt, îl poți folosi în orice scop dorești. Spre deosebire de un credit normal, pentru un credit rapid nu este necesar să specifici destinația banilor și IFN-ul nici nu te va întreba nimic despre asta.
De regulă, oamenii apelează la acest gen de împrumut pentru a rezolva o problemă urgentă, cum ar fi cheltuieli medicale, accidente, reparații neprevăzute, amenzi sau altele de acest gen. Poți însă folosi banii și pentru a profita de o oportunitate cum ar fi o investiție bună sau achiziționarea unui produs la un preț promoțional. Nimeni nu te împiedică să-i cheltui și în alte scopuri, cum ar fi o vacanță, un cadou pentru o persoană dragă sau chiar refinanțarea altui credit ajuns la scadență.