Thursday, March 28, 2024

70 de citate ale lui Warren Buffett

Must Read

Superlativele sunt poate cei mai buni termeni pentru a il descrie pe Warren Buffet.

Este considerat cel mai mare investitor al epocii moderne si de curand a dovedit ca este si un filantrop pe masura prin realizarea celei mai mari donatii din lume.

75 de citate ale lui Warren Buffett:

1.Niciodata nu investi intr-o afacere pe care nu o intelegi.

2.Investeste intotdeauna pe termen lung.

- Advertisement -

3.Cumpara o afacere, nu imprumuta actiuni.

4.Cel care sta la umbra astazi, o face pentru ca a plantat un copac cu mult timp in urma.

5.Imi place cu adevarat viata mea. Mi-am structurat-o in asa fel incat pot face ce vreau.

6.Vom face cu banii dumneavoastra doar ce am face si cu ai nostri.

7.Daca nu esti impacat cu gandul de a detine un lucru timp de 10 ani, atunci nu ar trebui sa il detii nici macar 10 minute.

8.Sunt un mai bun investitor pentru ca sunt un om de afaceri si sunt un mai bun om de afaceri pentru ca sunt un investitor.

9.Pretul este ceea ce platesti. Valoarea este ceea ce capeti.

10.Piata de actiuni este in asa fel gandita incat sa transfere bani de la cei activi catre cei rabdatori.

11.Nu incerca sa prezici directia Bursei, a economiei, a ratelor dobanzii sau rezultatul alegerilor.

12.Nu incerc niciodata sa fac bani pe Bursa (pe seama fluctuatiilor Bursei). Cumpar sub prezumtia ca aceasta ar putea fi inchisa in ziua urmatoare si n-ar fi redeschisa decat dupa 10 ani.

13.Nu urmaresc sa sar peste obstacole de 2 metri: ma uit dupa obstacole sub jumatate de metru peste care pot pasi.

14.Dintr-un motiv anume, oamenii urmaresc mai degraba pretul actiunilor decat valoarea acestora. Ceea ce intreprinzi nu functioneaza atunci cand faci lucruri pe care nu le intelegi sau care au functionat saptamana trecuta pentru altcineva. Cel mai stupid motiv pentru achizitia unei actiuni este acela ca aceasta urca.

15.Nu suntem platiti pentru activitate, sau doar pentru ca avem dreptate. Iar in ce priveste cat timp vom astepta, vom astepta oricat e nevoie.

16.Pe Buffet nu il intereseaza proiectiile trimestriale de venit , nu il intereseaza veniturile anului viitor, nu este preocupat de ziua saptamanii in care se afla, nu il intereseaza ce spun analizele de investitie ale diferitelor entitati financiare, nu il intereseaza dinamica pretului, volumul sau orice altceva. El doar intreaba: Care este valoarea afacerii?

17.Cumparati companii cu un istoric solid de profitabilitate si care au o franciza de business dominanta.

18.Majoritatea oamenilor devin interesati de investitiile in actiuni atunci cand toti ceilalti sunt interesati. Momentul potrivit este atunci cand nimeni altcineva nu este interesat. Nu ai cum sa cumperi ceea ce este popular si sa te astepti sa faci bani.

19.Cand a fost intrebat cum a avut un asemenea succes in domeniul investitiilor, Buffet a raspuns: “Citim sute si sute de rapoarte anuale in fiecare an.”

20.Cand o echipa de management cu o reputatie excelenta intra intr-o afacere cu fundamente economice slabe, reputatia business-ului este cea care ramane intacta.

21.Numai cei care intentioneaza sa vanda in viitorul apropiat ar trebui sa se bucure ca actiunile cresc. Cumparatorii de perspectiva ar trebui sa prefere de departe preturile in scadere.

22.Diversificarea este o protectie impotriva ignorantei. Nu isi prea are rostul in cazul celor care stiu ce fac.

23.Larga diversificare este necesara doar atunci cand investitorii nu inteleg ce fac.

24.Faptul ca alti oameni sunt de acord cu tine nu te face nici sa ai dreptate, nici sa te inseli. Ai dreptate pentru ca informatiile tale sunt corecte si judecata ta este corecta – este singurul lucru care te face sa ai dreptate. Iar daca informatiile si judecata ta sunt corecte, atunci nu trebuie sa iti mai faci griji din cauza nimanui.

25.Iti trebuie 20 de ani ca sa-ti construiesti o reputatie si 5 minute ca sa ti-o distrugi.Daca te vei gandi putin la asta, vei face lucrurile in mod diferit.

26.Prima regula este sa nu pierzi. A doua regula este sa n-o uiti pe prima.

27.Cumpara doar acea actiune pe care ai fi complet multumit sa o detii chiar daca piata se va inchide pentru zece ani.

28.Iti voi spune cum sa te imbogatesti. Inchide usile. Fii temator atunci cand altii sunt lacomi. Fii lacom atunci cand altii sunt tematori.

29.De ce sa nu-ti investesti bogatia in companiile pe care le preferi? Dupa cum spunea Mae West, “Prea mult dintr-un lucru bun poate fi ceva minunat.”

30.Perioada noastra preferata de detinere a unei actiuni este pentru totdeauna.

31.Riscul vine din necunoasterea a ceea ce faci.

32.Timpul este prietenul companiilor excelente si inamicul celor mediocre.

33.Daca nu poti urmari cum actiunile tale scad cu 50% fara sa te panichezi,n-ar trebui sa fi pe Bursa.

34.Factorul cheie al investitiilor este determinarea valorii unui business si platirea unui pret corect sau a unuia cu discount.

35.Investitorii care fac achizitii intr-o piata supraincalzita trebuie sa tina cont de faptul ca este posibil sa fie necesara o perioada lunga de timp chiar pentru o companie exceptionala ca aceasta sa poata sa ajunga la nivelul pretului platit de ei.

36.Riscul poate fi foarte mult redus prin concentrarea doar pe cateva detineri.

37.Nu este necesar sa faci lucruri extraordinare pentru a obtine rezultate extraordinare.

38.Un investitor ar trebui in mod normal sa pastreze o mica detinere dintr-un business extraordinar cu aceeasi tenacitate pe care ar demonstra-o daca ar fi proprietarul intregului business.

39.Marile oportunitati de investitii apar atunci cand companiile excelente se afla in circumstante neobisnuite ce au drept efect evaluarea gresita a pretului actiunilor lor.

40.In lumea afacerilor, oglinda retrovizoare este intotdeauna mai curata decat parbrizul.

41.Daca o afacere este valoroasa, pretul actiunilor ei o va ajunge din urma intr-un final.

42.Cash-ul nu ne face niciodata multumiti,dar e mai bine ca banii sa stea ca pe ghimpi in buzunarul nostru decat sa se odihneasca confortabil in buzunarul altuia.

43.Un sondaj de opinie nu poate fi inlocuitorul gandirii.

44.Nu cumpar niciodata daca nu pot sa scriu pe o bucata de hartie motivele pentru care o fac. Poate ca ma insel, dar voi sti de ce. “Platesc 32 de miliarde $ pentru compania Coca-Cola din acest motiv:…” Daca poti raspunde la acea intrebare, si o faci de cateva ori, vei face o multime de bani.

45.Investitorul de azi nu profita de cresterea zilei de ieri.

46.Nu trebuie sa faci decat cateva lucruri bine in viata, asta atat timp cat nu faci prea multe lucruri gresit.

47.Este mult mai bine sa cumperi o companie excelenta la un pret bun decat sa cumperi o companie buna la un pret excelent.

48.Ar trebui sa poti explica de ce iti iei slujba pe care o iei,de ce faci investitia pe care o faci, sau orice altceva. Daca nu poti pune pune pe hartie motivul, atunci mai gandeste-te o data. Iar daca nu poti scrie un raspuns inteligent la aceste intrebari, atunci mai bine nu te implica.

49.Priveste fluctuatiile pietei mai degraba ca pe un prieten decat ca pe un dusman; profita de nebunie in loc sa participi la ea.

50.Un investitor trebuie sa faca foarte putine lucruri bine atata vreme cat evita marile greseli.

51.Despre modul cum poti determina valoarea unei afaceri: “Citeste foarte mult.”

52.Doar la reflux poti descoperi cine innota in pielea goala.

53.Faptul ca oamenii vor fi plini de lacomie, tematori sau nebuni este predictibil. Impredictibila este succesiunea in care o vor face.

54.Te implici in a face ceva atunci cand apar oportunitatile. Am avut perioade in viata cand apareau mai multe idei in acelasi timp si am avut lungi perioade fara idei. Daca imi vine o idee saptamana viitoare, voi face ceva. Daca nu, nu voi face absolut nimic.

55.Nu imi plac datoriile si nu imi place sa investesc in companiile care au prea multe datorii, in special pe termen lung. In cazul datoriilor pe termen lung, cresterea dobanzii poate afecta drastic profiturile companiei si poate face fluxurile monetare viitoare mai putin predictibile.

56.Mai degraba vom respinge anumite oportunitati decat sa ne dezechilibram bilantul contabil (prin imprumuturi excesive).

57.Intotdeauna am stiut ca voi fi bogat. Nu cred ca m-am indoit nici o clipa.

58.Schimbarile de situatie (a unei companii sau a pietei) rareori se schimba.

59.Daca reusesti in investitii de la inceput, nu mai ezita sa investesti ulterior.

60.Nu imi masor viata dupa cantitatea de bani pe care o fac. Altii poate o fac, dar cu siguranta nu este cazul meu.

61.Orice se poate intampla pe Bursa si ar trebui sa iti conduci afacerile in asa maniera incat chiar daca se produce cel mai extraordinar eveniment, tu vei ramane prin preajma in ziua urmatoare.

62.Scolile de afaceri favorizeaza comportamentul complex in detrimentul celui simplu, dar comportamentul simplu este mai eficace.

63.Nu datoriile ca atare coplesesc o corporatie sau o tara. Cresterea continua a datoriilor in raport cu veniturile este cea care produce probleme.

64.Atunci cand o afacere exceptionala intalneste o uriasa si neasteptata (singulara) problema,dar care este rezolvabila, apare o mare oportunitate de investitie.

65.Nu te protejezi in mod adecvat fiind pe jumatate treaz in timp ce ceilalti dorm.

66.Ne place sa cumparam business-uri, dar nu ne place sa le vindem.

67.Intr-o anumita masura, banii iti permit accesul in medii mai interesante. Dar nu pot schimba numarul oamenilor care te iubesc sau starea sanatatii tale.

68.Ne simtim bine sa fim un tufis de grozama atunci cand apare un tractor sau sa fim fierarul atunci cand apare o masina.

69.Fa munca ce-ti place si munceste pentru cei pe care ii admiri.

70.Citeste Ben Graham si Phil Fisher, citeste rapoarte anuale, dar nu rezolva ecuatii complicate.

Daca nu aveti inca cont de tranzactionare la bursa va recomand aceste doua platforme de tranzactionare: https://bit.ly/2TKvVa0 si https://bit.ly/inregistrare-xtb

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x