Friday, April 19, 2024

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. Două milioane români au votat până acum. Prezență de 11%

Must Read

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. ALEGERI 2019 CANDIDAȚI. Duminică, 10 noiembrie 2019, aproximativ 19 milioane de români sunt așteptați la urnele de vot pentru a-și alege viitorul președinte. Pot face asta doar o dată la cinci ani.

În sarcina celui care va ieşi învingător la prezidenţiale 2019 cad responsabilităţi majore, cum ar fi: buna funcţionare a instituţiilor, angajarea ţării pe plan extern şi garantarea integrităţii teritoriale a României. În cursa pentru fotoliul de la Palatul Cotroceni s-au înscris 14 candidați.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. Duminică, 10 noiembrie 2019, pe site-ul nostru, www.realitatea.net, veți găsi, în timp real, prezența la vot, cât și rezultatele la alegeri prezidențiale 2019, de la Biroul Electoral Central (BEC).

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. Secțiile de votare au fost deschise la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00.

- Advertisement -

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. Peste 600 de mii de români din întreaga țară au trecut pe la urne în primele două ore de la deschiderea secțiilor de votare. La ora 9.00, prezența la vot: 3,47%. Prezența la vot la ora 8 dimineața era de 1,59% – mai precis au votat în prima oră 296.000 de români.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. Prevederi cu caracter general privind alegerile pentru Președintele României din anul 2019
Așa cum am punctat deja, alegeri prezidențiale, alegeri pentru Președintele României, au loc în data de 10 noiembrie 2019. În cazul în care niciunul dintre candidați nu întrunește majoritatea de voturi valabil exprimate ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente, se organizează al doilea tur de scrutin, în data de 24 noiembrie 2019.

Votarea începe duminică, 10 noiembrie 2019, la ora 7:00, și se încheie la ora 21:00. Prin excepție, votarea în străinătate se desfășoară ȘI pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe în ziua de vineri, ora locală 12:00, și se încheie la ora locală 21:00, iar în ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 7:00 și se încheie la ora locală 21:00 (art. 44 din Legea 370/2004).

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019 EXIT POLL. 30 de ani de democraţie! 14 candidaţi! Peste 19 milioane de români! Pentru a opta oară, românii îşi aleg democratic preşedintele. Cine vor fi candidaţii care vor intra în turul al doilea? Duminică, 10 noiembrie 2019, ora 21.00, eşti primul care află!

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019 EXIT POLL. Vă invităm să urmăriți duminică, 10 noiembrie 2019, la Realitatea Plus și pe www.realitatea.net, rezultatele exit poll-ului IRES, Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie. Înfiinţat în 2009, IRES a acoperit cele mai importante evenimente politice ale României din ultimii 10 ani şi a abordat, în numeroase studii, o gamă largă de teme importante din societatea românească. De-a lungul timpului, Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie a pus la dispoziţia publicului peste 100 de sondaje de opinie, care au influențat decisiv viața publică din România.

De exemplu, în 2016, la alegerile parlamentare, IRES a realizat cel mai amplu proiect de cercetare electorală din ţara noastră. Rezultatele furnizate de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie au avut, la acel moment, un grad ridicat de acuratețe, cu o diferență de mai puțin de un procent față de rezultatele finale oferite de Biroul Electoral Central.

Atunci, au fost realizate peste 18.000 de interviuri la ieşirea de la urne, la 300 de secţii de votare din 244 de localităţi. Datele au fost culese de 500 de persoane – operatori interviu, coordonatori, supraveghetori şi cercetători. Iar rezultatul a fost impresionant la nivelul fiecărei formaţiuni politice participante la scrutin, care a obținut cifrele prognozate de IRES. Diferența dintre cifrele oficiale și estimările IRES a fost mult mai mică decât marja de eroare.

Același lucru s-a întâmplat și în cazul datelor exit poll de la alegerile prezidenţiale din 2009, anul înfiinţării institutului. Şi atunci, IRES a oferit cele mai bune rezultate. “A fost vorba de o anume experienţă”, a precizat, la acea vreme, Vasile Dîncu, fondatorul IRES. El a explicat că specialiştii săi au ţinut cont de direcţia care se înregistra în diaspora, în raport cu scrutinul.

Pe lângă cercetarea opiniei publice, IRES desfășoară activități și în alte domenii de importanță majoră: de la politici publice și studii de securitate până la managementul crizelor.

Datele exitpoll-ului realizat de IRES împreună cu Realitatea vor putea fi văzute pe mai multe canale de distribuire a informației. Adică pe Realitatea PLUS, Digi24, B1 TV, TVR, KANAL D, PRIMA TV, NCN, LOOK TV, PROFIT TV, realitatea.net, Evz.ro, DC NEWS, Libertatea.ro, REVISTA22.ro și DIGI24.RO.

Ce este important la un exit poll?

Vasile Dîncu, fondatorul IRES a declarat că, la exit poll-uri este interesant nu doar rezultatul final, ci și de ce a votat alegătorul cu respectivul candidat sau ce l-a determinat și când s-a hotărât să-l voteze pe preferatul său.

“Orice alegeri prezidențiale au un grad de suspans, pentru că, oricâte cercetări ai face, pentru că munca la un sondaj începe cu trei luni înainte, există cei care se hotărăsc cîn ultima săptămână cu cine să voteze. Iar aceștia reprezintă cam 20% din votanți.

Evident, nu se schimbă radical ierarhiile, dar atunci când e vorba de candidații de tur 2, cu valori apropiate, atunci rezultatele pot fi variate. Vom avea 500 de oameni care vor aduce 20 de mii de inteviuri. Cu cât ne răspund alegătorii mai repede, cu atât mai repede vom afla răspunsul.

Vom vorbi tot timpul zilei despre cum se desfășoară votul și despre prezența la vot, care va fi și oficial, din ora în oră. Vom arăta, chiar de la ora 9 dimineața, la intervale de 1 -2 ore și vom arăta cu se desfășoară votul. Evident, nu putem da datele decât după ora 21.

În rest, vom vorbi despre ceea ce contează pentru votanți, atunci când pun ștampila pe un anumit candidat. Un exit poll este important și pentru a afla cum au evaluat oamenii, când s-au hotărât să meragă la vot, ce este important pentru ei când merg la vot. Vom ajuta conștiința critică să se constituie. Făra informații, oamenii nu prea știu ce să aleagă.

O să spunem câți oameni din categorii socio-profesionale s-au prezentat, evident că nu vom spune cu cine au votat! Observatorii vizează legalitatea procesului electoral, numărătoarea cum se desfășoară votul. Practic, un observator care se află în secție se depolitizează și devine parte a procesului electoral.

Sondajul nostru va fi forte aproape de realitate. În 2009, am făcut un sondaj foarte aproape de realitate. Sunt sigur că vom fi duminică în marja rezultatelor oficiale, a spus Dîncu.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x