Artprint, prima tipografie privată înfiinţată după 1990, pregăteşte obligaţiuni de 4 milioane lei pe care să le listeze la Bursa de la Bucureşti, cu scadenţa la trei ani şi cu o dobândă de 8%-9% pe an, pentru a-şi asigura un mix echilibrat de finanţare, spune Cezar Răsuceanu, acţionar majoritar.

„Prin această emisiune vrem să realizăm un prim contact cu piaţa de capital. Obligaţiunile vor fi listate în primul trimestru al anului 2020, iar ulterior ne gândim şi la o listare de acţiuni”, spune Răsuceanu. Artprint lucrează cu brokerul Goldring pentru această emisiune. Finanţarea companiei cu 140 de angajaţi s-a făcut până acum prin contracte de leasing şi împrumuturi bancare.

De altfel, Artprint are deschisă o linie de credit pentru capital de lucru de un milion de euro. Cezar Răsuceanu spune pentru ZF că, odată cu accesarea pieţei de capital ca formă de finanţare, doreşte crearea unui mix de finanţare echilibrat, 50% bănci – 50% bursă.

„Nu întotdeauna băncile sunt dispuse să susţină expansiunea unei companii. De aceea vrem să diversificăm aceste resurse de finanţare şi să ne îndreptăm către piaţa de capital. Intenţionăm să lansăm o emisiune de obligaţiuni pe care ne propunem să o listăm.

Pentru pasul următor ne gândim la listarea companiei, mai întâi pe segmentul AERO şi apoi, eventual, pe piaţa principală”, spune Cezar Răsuceanu. Conform estimărilor companiei, în 2019 Artprint va atinge o cifră de afaceri de 35 de milioane de lei, în creştere cu 45% faţă de anul trecut, când afacerile au fost de 24 de milioane de lei.

De asemenea, compania estimează un profit net de 1,5 milioane lei, mai mare cu 90% faţă de 2018.

„Creşterea cifrei de afaceri şi a profitabilităţii este rezultatul finalizării unui program de restructurare şi investiţii, derulat în perioada 2015-2017, care a inclus achiziţii de utilaje noi, performante, în valoare de 2,5 milioane euro şi, totodată, al unui proces de preluare a fondului de comerţ al unor firme intrate în dificultate economică”, spune Cezar Răsuceanu într-un comunicat de presă.

Compania a primit în 2019 „Certificatul de excelenţă financiară” din partea Coface şi a Camerei de Comerţ şi Industrie a României. Artprint este auditată extern de firma de specialitate „Ceauşescu şi asociaţii”, dar are organizat şi un departament de audit intern.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.