Thursday, March 28, 2024

Motorul cu hidrogen demarează din Iaşi. Proiect finanţat de Volkswagen, Toyota şi Daewoo

Must Read

Universitatea Tehnică a anunţat că se află în stradiul final al negocierilor cu trei dintre cei mai mari producători auto, între care cei de pe locul 1 şi 2 pe plan mondial, pentru realizarea unui centru de cercetare destinat unui combustibil alternativ, centru denumit „Hidrogen Storage“.

În ciuda a ceea ce circulă în mediile de informare în masă, specialiştii ieşeni implicaţi în acest interesant proiect spun că nu energia electrică este viitorul propulsiei motoarelor auto, pentru că asta e imposibil, ci cu totul altceva.

Un prototip de „rezervor“ cât un creion, dezvoltat de aceşti specialişti de la Politehnica ieşeană, şi cu care i-a convins să investeasscă bani la Iaşi pe reprezentanţii străini ai acestor mari producători auto, are o autonomie de 80 km.

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ a ajuns într-un stadiu avansat de negocieri cu Volkswagen, Toyota şi Daewoo pentru realizarea la Iaşi a unui centru de cercetare a combustibilului viitorului: hidrogenul.

- Advertisement -

Politehnica ieşeană şi cele trei companii de autovehicule doresc să realizeze la Iaşi un centru de mari dimensiuni de „Hidrogen Storage“, cercetătorii universităţii urmând să contribuie la cercetarea de vârf din industria automotive pentru a identifica cea mai viabilă şi sustenabilă sursă de propulsie cu emisii zero pentru autovehicule.

În acest sens, săptămâna trecută, o echipă de la compania Volkswagen, condusă de un responsabil cu cercetarea şi dezvoltarea pe noile tehnologii, Arne-Christian Voigt, a vizitat Universitatea Tehnică şi Facul­tatea de Mecanică pentru a vedea progresele făcute de cercetătorii ieşeni în domeniu.

Trotineta cu hidrogen

Conform reprezentanţilor Politehnicii, acestora le-au fost prezentate două prototipuri de vehicule propulsate cu hidrogen stocat într-o serie de tuburi capilare, o bicicletă şi o trotinetă, tehnologia de stocare fiind brevetată de compania Clean Energy Systems, o companie multinaţională.

Cercetarea acestei tehnologii a fost realizată de profesorul Dan Eliezer, de la Ben-Gurion University of Negev, Israel, care este şi Doctor Honoris Causa al Politehnicii ieşene, la Iaşi participând alături de delegaţia de la Volkswagen şi o delegaţie de la Clean Energy, împreună cu profesorul Dan Eliezer.

„Cei de la Volkswagen au aflat ce facem, ne-au contactat prin profesorul din Israel şi au cerut să vină să vadă, iar reacţia din urma filmuleţelor făcute cu trotineta şi bicicleta propulsată cu hidrogen şi a ideilor noastre de cercetare şi dezvoltare a fost «De ce nu ne-am cunoscut mai de demult?» Urmează o discuţie cu conducerea companiei Volkswagen pentru a veni să finanţeze acest program de cercetare la Iaşi. Vrem să amenajăm o hală specială în spatele Facultăţii de Mecanică, toată cercetarea va fi concretizată la noi, unde va fi un centru de Hidrogen Storage, care va fi finanţat atât de universitate, cât şi de compania Clean Energy Systems, în principal, şi apoi individual de la diversele concernuri auto din lume. Până acum şi-au arătat interesul, pe lângă Volkswagen, şi Toyota şi Daewoo“, a declarat prof.dr.ing. Corneliu Munteanu, de la Facultatea de Mecanică, coordonatorul proiectului.

„Maşinile electrice, un proiect nesustenabil“

În ceea ce priveşte interesul companiilor auto pentru această tehnologie, profesorul Munteanu explică faptul că industria auto concentrată pe maşinile electrice după modelul celor aflate în prezent pe piaţă nu este sustenabilă, iar combustibilul viitorului este hidrogenul. „Soluţia electrică nu este fezabilă pentru o producţie generală.

Dacă Volkswagen ar vrea mâine să îşi treacă toată produc­ţia pe maşini electrice, nu ar exista suficient cadmiu în lume ca să fie produse bateriile de care au nevoie. Iar atunci când aceste baterii vor expira, s-ar putea ca poluarea din urma depozitării să fie mai mare decât cea de astăzi, cu hidrocarburile, fiindcă nu pot fi reciclate. De aceea există un mare interes astăzi pentru hidrogen din partea tuturor concernelor auto din lume“, a mai precizat prof.dr. Corneliu Munteanu.

În ceea ce priveşte cercetarea pe care se vor concentra ieşenii, aceştia vor avea la bază sistemul de înmagazinare a hidrogenului dezvoltat de Clean Energy Systems, în care hidrogenul este înmagazinat într-o serie de tuburi capilare de sticlă, care suportă presiune de 800 de bari, acestea fiind foarte mici, de dimensiunea unor fire de păr, care arată ca nişte ţevi, iar într-un tub care are dimensiunile unui creion sunt 30.000 de fire pline cu hidrogen. Bicicleta cu motorul alimentat cu hidrogen pe care au dezvoltat-o cei de la TUIASI are o autonomie la „un plin“ de până la 80 de kilometri.

sursa: Ziarul de Iasi

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x