Thursday, March 28, 2024

Academia Română propune naţionalizarea Pilonului II şi impozit progresiv

Must Read

Naţionalizarea Pilonului II de pensii, impozitarea progresivă a veniturilor şi taxarea giganţilor digitali sunt câteva din măsurile propuse într-un document publicat de Academia Română.

Documentul arată că o măsură care ar putea fi aplicată în România ar putea fi oprirea plăţilor către fondurile de pensii din pilonul 2 (2020-2021) şi, mai mult, orientarea celor 13,5 miliarde de euro disponibile la Fondurile private de pensii către susţinerea unor afaceri strategice de stat (după exemplul măsurilor adoptate de Guvernul finlandez).

Raportul precizează, de asemenea, că structura actuală a veniturilor, cu o pondere mai mare a impozitării indirecte şi a contribuţiilor sociale, (structură specifică sistemelor fiscale din ţări aflate în curs de dezvoltare), trebuie orientată spre impozitarea progresivă a veniturilor.

Academia sugerează şi impunerea unui prag minim al impozitării companiilor, astfel încât să fie descurajat comportamentul statelor care fac dumping fiscal.

- Advertisement -

Totodată, raportul propune taxarea companiilor digitale în ţara în care sunt obţinute veniturile – vizând giganţii americani GAFA (Google, Amazon, Facebook şi Apple) şi a altor companii care, de obicei, plătesc taxe în paradisuri fiscale sau ţări cu fiscalitate extrem de redusă, precum Irlanda, Luxemburg ş.a.

Documentul mai propune înfiinţarea unei unităţi guvernamentale şi de afaceri COVID 19 (după exemplul Guvernului danez) în colaborare cu organizaţiile de afaceri relevante şi organizaţiile de pe piaţa muncii pentru a rezolva problemele economice sectoriale. Printre obiectivele principale ar trebui să se regăsească şi MicroFinance Fond cu un prag potenţial de împrumut la 50.000 € şi cu destinaţia finanţării către micile afaceri familiale.

Raportul mai sugerează amânarea plăţilor fiscale şi a asigurărilor sociale pentru sectorul turistic până la 31 iunie a.c. şi lansarea de bonuri de agrement subvenţionate de la stat pentru a ajuta hotelurile să se redreseze din criză; sprijin turistic (11 milioane euro). Buget suplimentar pentru implementarea acţiunilor de susţinere a turismului în perioada iunie-septembrie 2020, în cooperare cu companiile aeriene şi organizatorii de turism, precum şi acţiuni de îmbunătăţire a iniţiativelor de atragere a turiştilor în perioada octombrie 2020 – martie 2021.

Totodată, sectoarele care au fost grav afectate de pandemie (de exemplu, turism, restaurante, spaţii de divertisment, sport, servicii culturale, transport) vor fi scutite de la plata contribuţiilor la asigurările sociale, impozitele pe salarizare impozitul pe întreprinderile mici, iar contribuţia angajaţilor va fi redusă până la 30 iulie a.c., arată raportul.

Documentul mai susţine şi un sprijin pentru cultură: finanţare de sprijin de urgenţă pentru artiştii şi entităţile cele mai afectate (1 milion de euro) şi un mecanism de rezoluţie pentru protejarea spectacolelor culturale şi artistice anulate.

Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal şi membru al Academiei Române, a declarat ulterior la Digi24 că studiul respectiv nu reprezintă poziţia oficială a Academiei Române. „Este vorba despre o cercetare efectuată de unul dintre institutele care se află în subordinea Academiei, dar studiul nu este punctul de vedere oficial al Academiei Române”, a precizat preşedintele Consiliului Fiscal.

Academia Română precizează, într-o notă pe site-ul său, că a iniţiat o arenă de discuţii privind criza cauzată de Covid 19, iar membrii şi cercetătorii Academiei sunt liberi să-şi exprime, în urma unor studii şi reflecţii personale sau colective, punctele de vedere în legătură cu această temă. Aceste opinii nu reprezintă poziţii oficiale ale instituţiei, fapt pentru care de ideile şi concluziile lansate sunt responsabili exclusiv autorii lor, afirmă instituţia.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x