Friday, March 29, 2024

Ce contine vaccinul anti-COVID-19 si cum explica specialistii tehnologia folosita de companiile producatoare

Must Read

Specialistii in vaccinologie vin cu lamuriri referitoare la ce contine vaccinul anti-COVID-19, bazat pe tehnologia ARN mesager. Acestia dau asigurari ca intre componentele vaccinurilor dezvoltate de Pfizer si BioNtech, deja aprobat si cel al Moderna, aflat in curs de aprobare, nu se regasesc niciun fel de elemente de natura sa ingrijoreze populatia.

“Acest vaccin e mai curat decat orice a existat pana in prezent”, a declarat pentru Ziare.com doctorul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF).

Stabilizatorii din vaccin – elemente naturale

“Ceea ce mai vedem in prospectul acestui nou vaccin sunt cativa stabilizatori. Atat. In rest, nimic altceva. Iar acei stabilizatori fac parte din zona sucroza sau colesterol, adica elemente cat se poate de naturale. ALC-0315, ALC-0159, DSPC sunt stabilizatori sintetici, la fel cum este si ARN-ul mesager care este obtinut sintetic si nu in mod natural. Este pur si simplu crosetat astfel incat sa fie intregita formula care se gaseste in genomul virusului SARS-COV-2”, a explicat medicul, facand referire la componentele vaccinului produs de Pfizer si BioNtech.

- Advertisement -

Pentru a tine sub control evolutia acestei epidemii, vaccinarea este o masura necesara, circulatia virusului fiind influentata de masa de persoane receptive dintr-o comunitate. In momentul in care se face vaccinarea, aceste persoane dobandesc imunitate prin mecanismul de raspuns imun al sistemului nostru imunitar, prin creare de anticorpi.

Cum functioneaza ARN-ul mesager

“Sunt ani de zile de cand se cerceteaza aceasta metoda prin utilizarea ARN-ului mesager, ARN-ul mesager fiind o particula care inglobeaza o informatie pe care o transmite organismului in momentul in care este administrat pentru ca sa fie creata aceasta structura specifica proteinei Spike, fara sa produca imbolnavirea”, explica profesorul Doina Azoicai, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie.

In momentul in care, in organism, aceasta informatie este decodata si se creaza aceasta proteina Spike, sistemul imun actioneaza prin producerea de anticorpi protectori.

“Deci, propriu zis, aceasta structura de ARN mesager nu este o structura care sa fie nociva organismului, nu are nicio interactiune si nu are niciun raspuns la nivelul organelor, ci pur si simplu aceasta structura de ARN mesager decodifica aceasta informatie vis-a-vis de proteina Spike”, a completat sefa Societatii Romane de Epidemiologie.

Vaccin lipsit de adjuvanti

In ceea ce priveste lista de excipienti din vaccinul Pfizer/BioNtech, intre care se numara si clorura de potasiu, dihidrogenofosfat de potasiu, clorura de sodiu, fosfat disodic dihidratul sau apa pentru preparate injectabile, nici acestea nu sunt substante care sa dauneze organismului.

“Acest ARN mesager este inglobat intr-o structura lipidica si, practic, acesti excipienti reprezinta aceasta structura lipidica in care este inglobat ARN-ul mesager fara sa existe alte componente, cum ar fi la alte vaccinuri, de exemplu adjuvantii”, a mai spus profesorul Doina Azoicai.

Prospectul vaccinului Moderna, aproape identic

Diferente din punct de vedere a compozitiei nu prea exista intre vaccinul produs de Pfizer si BioNtech si cel produs de compania Moderna, ser inca neaprobat la nivelul Uniunii Europene. Insa, aceasta aprobare ar putea veni la inceput de ianuarie 2021 de la Agentia Europeana a Medicamentului.

“Vaccinurile sunt aproape identice. Singura diferenta este ca serul de la Moderna foloseste un alt sistem de transport si de livrare”, a declarat medicul Gindrovel Dumitra.

“Cand ne referim la antigen, aici lucrurile sunt si mai simple, pentru ca am plecat de la vaccinuri cu virusuri vii atentuate, in care trebuia sa aduci virusul sau bacteria care provoca o anumita boala, astfel incat sa determine o reactie din partea organismului. Dupa, s-a trecut pe bacterii inactivate. Din aceasta perspectiva, aceste vaccinuri sunt mult mai sigure si de o calitate mult mai buna decat am avut pana acum. E un pas mare pe care o sa il constientizam mai tarziu”, a conchis reprezentantul SNMF.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x