Președintele PNL Ludovic Orban va avea, marți, o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, după ce şeful statului nu a anunţat desemnarea unui premier, la finalul consultărilor de luni, ci că va avea loc o a doua rundă de consultări cu partidele parlamentare, relatează Adevărul, citând surse politice.

Strategia PNL, sub semnul întrebării

Dezbaterea dintre cei doi ar putea impacta strategia PNL în următoarele runde de negocieri cu USR-PLUS şi UDMR, pentru a exista o soluţie comună prin care să poată fi format Guvernul de coaliţie, au adăugat sursele citate.

Opțiunea lui Ludovic Orban pentru şefia Camerei Deputaţilor, lucru care nu era iniţial în mandatul pentru negocieri al PNL, însă a fost votat în Biroul Politic Naţional de săptămâna trecută al partidului, a dus la blocarea discuţiilor cu ceilalţi parteneri politici, au precizat sursele menţionate.

Următoarea discuţie între liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR ar putea avea loc marţi sau miercuri, au mai spus sursele politice, pentru News.ro, citează Adevărul.

Liberalii au decis susţinerea lui Orban pentru şefia Camerei Deputaţilor, însă aceasta este dorită şi de către Dan Barna. După discuţiile de duminică cele trei partide nu au ajuns la un acord privind şefia Camerei, cea a Senatului şi premierul.

Anterior discuţiilor din week-end, PNL mergea pe scenariul ca Orban să fie şeful Camerei, iar Barna vicepremier şi USR-PLUS să primească şefia Senatului, însă la negocieri Alianţa USR-PLUS nu a dorit această variantă.UDMR ar fi dorit şi ei şefia Senatului, însă nu au insistat foarte mult cu acest aspect.

În cadrul consultărilor de luni de la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis, liberalii l-au propus premier pe Florin Cîţu, USR-PLUS pe Dacian Cioloş, PSD l-a propus pe Alexandru Rafila şi un guvern minoritar sau unul de uniune naţională, UDMR ar fi avut 2-3 variante pentru şefia Guvernului, însă Kelemen Hunor nu a înaintat vreo propunere de premier şi nici  nu a precizat numele acestora, iar AUR a venit cu propunerea lui Călin Georgescu.

Președintele a declarat luni, după consultările cu partidele pentru desemnarea premierului, că astăzi nu sunt încă întrunite condiţiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern. Şeful statului a mai anunţat, că, dat fiind că BEC a anunţat atribuirea mandatelor în urma alegerilor din 6 decembrie, convoacă noul Parlament pentru data de 21 decembrie.

Sursa: gandul.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.