Moscova susține este de acord cu retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană, însă doar după ce va fi identificată o soluție pașnică pentru conflictul înghețat de la Nistru. Această poziţie a fost exprimată de preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul conferinţei de presă anuale televizate.

“Maia Sandu nu a spus nimic nou. Noi auzim de mult timp declarațiile liderilor occidentali despre necesitatea retragerii contingentului nostru de pacificatori. Maia Sandu este președinte al Republicii Moldova, dar este și cetăţean al României. În general, noi suntem pentru retragerea pacificatorilor, dar după ce va fi creată o situație favorabilă, după ce va fi stabilit un dialog decent între Transnistria și cealaltă parte a Moldovei, atunci când se va merge pe cale pașnică de aplanare a situației. Noi suntem în favoarea acestei variante”, a declarat Putin, citat în presa de la Chişinău.

Putin a evocat faptul că, în opinia sa, situaţia putea fi soluţionată în mandatul fostului preşedinte moldovean Vladimir Voronin.

“Noi cu fostul președinte Voronin am fost foarte aproape de soluţionare. În ultimul moment liderii țărilor occidentale l-au presat, el a renunțat, s-a disociat de înțelegerile anterioare și soluționarea problemei transnistrene a fost amânată pe un termen nedeterminat. De ce? Nu este clar deloc! Ulterior i-am întrebat pe omologii mei din UE:  ‘De ce ați procedat așa?’ Au zis că așa a ieșit! Nu ne vom axa pe detalii, însă mai devreme sau mai târziu această problemă va trebui rezolvată”, a estimat liderul de la Kremlin.

 

Reamintim, după alegerea în funcția de președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat că trupele ruse de ocupație trebuie să plece din ţară iar misiunea de pacificare trebuie transformată într-una civilă sub egida ONU.

Sursa: antena3.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.