Thursday, March 28, 2024

Acești salariații trebuie să primească 400 de lei în plus de la angajator

Must Read

Cei care lucrează de acasă, în regim de telemuncă, ar trebui să primească lunar de la angajatori o sumă de bani în plus față de cazul în care aceștia ar lucra la sediul firmei.

Acești bani ar trebui să acopere anumite cheltuieli pe care angajații le suportă pentru a lucra, precum consumul de energie electrică, abonamentul pentru internet sau cheltuieli care implică un anumit tip de mobilier.

Legea care reglementează acest lucru este nr. 296/2020 și care care a introdus în Codul fiscal că următoarele sume de bani sunt venituri neimpozabile precum cele care sunt: „acordate angajaților care desfășoară activități în regim de telemuncă pentru susținerea cheltuielilor cu utilitățile la locul în care angajații își desfășoară activitatea (…) și achiziția mobilierului și a echipamentelor de birou”. Totodată, pentru aceste sume nu se percep nici contribuțiile sociale obligatorii – pensii și sănătate (CAS, respectiv CASS). Firmele care acordă acești bani îi pot include pe lista cheltuielilor deductibile.

Așadar, e vorba de bani pe care firmele îi dau angajaților pentru ca aceștia din urmă să suporte anumite cheltuieli ce țin de telemuncă, lucruri pe care, în mod normal, le plătește firma atunci când angajații sunt la birou.

Exemplele din noua lege sunt cheltuielile cu facturile de energie electrică, încălzire, apă și internet, dar și cele pentru achiziția de mobilier și echipamente de birou.

- Advertisement -

Acordarea cestor bani vine cu facilități în privința faptului că angajatul nu datorează impozit, CAS sau CASS iar firmele își pot deduce această chetuială la calculul impozitului pe profit

Care sunt sumele maxime și cele minime care se acordă

Angajatorii trebuie să se încadreze într-un plafon lunar de 400 de lei, corespunzător numărului de zile din luna în care salariatul muncește efectiv în regim de telemuncă. Plafonul nu reprezintă însă un maxim decât pentru ideea de neimpozitare și pentru deductibilitate, iar sumele pot fi date de firmă fără a fi necesară prezentarea de documente justificative din partea salariaților. Angajatorii, dacă vor, pot să acorde mai mult de atât.
În cazul în care angajatorul decide să plătească mai mult firma nu va mai beneficia de facilități fiscale pentru sumele care depășesc 400 de lei.

Sunt obligați angajatorii să plătească aceste sume?

Un contract de telemuncă trebuie să cuprindă, potrivit Legii nr. 81/2018 (Legea telemuncii), “condițiile în care angajatorul suportă cheltuielile aferente activității în regim de telemuncă”. Obligația firmei de a suporta aceste cheltuieli este evidentă. “Angajatorul trebuie să definească modalitățile prin care identifică și decontează angajaților, în mod rezonabil, cheltuieli precum cele cu utilitățile, cu abonamentele de internet, energie electrică și altele asemenea”, scriau, de exemplu, cei de la KPMG într-un material din 2020 pe marginea telemuncii, notează avocatnet.ro.

Sursa: dcbusiness.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x