Friday, March 29, 2024

Amenzi uriaşe pentru şefii care îşi stresează angajaţii. Orele suplimentare abuzive vor şi ele pedepsite

Must Read

Şefii pot fi amendaţi cu până la 200.000 de lei dacă îşi stresează angajaţii. De asemenea, nerespectarea prevederilor legii privind munca suplimentară este amendată cu până la 3.000 de lei pentru fiecare angajat.

Legislaţia muncii a suferit modificări în 2020 şi prevede de acum şi amenzi uriaşe pentru şefii care îşi stresează angajaţii. De altfel, stresul este considerat formă de hărţuire morală la locul de muncă, scrie Avocatnet.ro.

Va fi sancţionată şi munca suplimentară excesivă a salariaţilor. De asemenea, apar noi obligații ale angajatorilor față de salariații cu handicap, iar un nou tip de pensie ce poate fi stabilită pentru salariații proprii.

Amenzi uriaşe pentru şefii care îşi stresează angajaţii. Ce prevede legislaţia muncii

Din vara anului 2020 a fost introdusă în legislația muncii și o amendă de la 1.000 la 20.000 de lei pentru discriminarea la muncă. Acum, pe lângă amenzile pentru discriminare la muncă, apar în Codul muncii și noțiunile de discriminare prin asociere, hărțuire și victimizare, notează sursa citată.

- Advertisement -

În acest sens, a fost completată lista criteriilor de discriminare, mai exact au fost incluse expres boala cronică necontagioasă, infectarea cu HIV și apartenența la o categorie defavorizată drept criterii de discriminare.

Stresul e considerat hărţuire morală la locul de muncă. Ce sancţiuni riscă angajatorii

Legislația muncii prevede acum că stresul și epuizarea fizică sunt considerate forme ale hărțuirii morale la locul de muncă.

Dacă autoritățile identifică fapte de hărțuire morală la locul de muncă, acestea pot să oblige angajatorul să ia măsurile necesare pentru a stopa hărțuirea salariaților în cauză. Totodată, ele pot obliga angajatorul să plătească, pentru salariații hărțuiți moral, consilierea psihologică necesară, conform celor stabilite de medicul de medicina muncii.

Apoi, în cazul hărțuirii morale la muncă, angajatorii riscă amenzi de până la 200.000 de lei. Angajatorul are obligaţia, potrivit legislației aplicabile în acest an, de a lua orice măsuri necesare în scopul prevenirii şi combaterii actelor de hărţuire morală la locul de muncă, inclusiv prin prevederea în regulamentul intern al unităţii, de sancţiuni disciplinare pentru angajații care săvârşesc acte sau fapte de hărţuire morală la locul de muncă. Dacă nu se achită de această obligație generală, angajatorul riscă o amendă între 30.000 și 50.000 de lei.

De asemenea, dacă un angajator stabilește reguli sau măsuri interne care să oblige, să determine sau să îndemne salariaţii să comită fapte acte de hărţuire morală la locul de muncă, amenzile aplicabile au valori între 50.000 și 200.000 de lei.

Amenzi uriaşe pentru şefii care îşi stresează angajaţii. Angajatorul trebuie să plătească daune şi consiliere

Pe de altă parte, angajatorii pot fi obligaţi, de o instanţă judecătorească, să acorde daune compensatorii şi morale salariaţilor care au fost hărţuiți moral la locul de muncă.

Mai mult, angajatorii pot fi obligați să plătească salariaţilor hărţuiţi pentru consiliere psihologică, pentru o perioadă rezonabilă stabilită de către medicul de medicina muncii (măsura poate fi dispusă atât de o instanță, cât și de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării).

Cresc amenzile pentru angajatori în cazul muncii suplimentare

Potrivit sursei citate, Codul muncii a fost modificat în vara lui 2020, astfel încât, acum, angajatorii pot fi sancționați pentru „nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoană identificată ca prestând muncă suplimentară”.

Înainte, angajatorii care încălcau prevederile referitoare la munca suplimentară riscau o singură amendă cuprinsă între 1.500 și 3.000 de lei, indiferent pentru câți salariați se încălca legea.

Sursa: romaniatv.net

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x