Monday, June 17, 2024

Avertisment! Vaccinul anti-COVID, prea riscant pentru cei foarte în vârstă şi bolnavi

Must Read

Cum vaccinul anti-COVID este încă în fază experimentală, dar considerat sigur pentru imunizarea populaţiei, cercetătorii obţin noi informaţii pe măsură ce lumea primeşte serul. Noi date vin din Norvegia, acolo unde specialiştii au declarat că vaccinul este prea riscant pentru persoanele foarte bătrâne.

Oficialii norvegieni au transmis vineri că în întreaga ţara 23 de oameni au murit la scurt timp după primirea primei doze de vaccin anti-COVID. Din aceste decese, la 13 cadavre autopsiile au relavat conexiuni între efectele secundare şi cauza morţii, notează bloomberg.com, care citează Agenţia Norvegiană de Medicină.

Mai exact, efectele secundare au cauzat reacţii severe la pacienţii foarte în vârstă, sau bătrâni cu boli incurabile.

“Pentru cei cu o sănătate fragilă, chiar şi cele mai mici efecte secundare cauzate de vaccin pot avea consecinţe extrem de grave. Pentru cei care au o speranţă de viaţă scurtă, beneficiile vaccinului pot fi minime sau chiar irelevante”, au precizat reprezentanţii Institului de Sănătate Publică din Norvegia.

- Advertisement -

Avertizările nu înseamnă însă că tinerii sau adulţii sănătoşi ar trebui să evite vaccinarea. Dimpotrivă, pentru ei vaccinul s-ar putea dovedi salvator. Totuşi, rezultatele obţinute pe pacienţii foarte bătrâni sunt de urmărit în continuare, pe măsură ce ţările incep monitorizarea pacienţilor vaccinaţi.

Incidentele apărute nu trebuie să ne îngrijoreze. Vaccinul este sigur

Companiile Pfizer şi BioNTech sunt în contact permanent cu autorităţile norvegiene pentru a investiga decesele apărute. Reprezentanţii Pfizer spun că numărul de incidente apărut până acum nu este alarmant, ci în linia aşteptărilor.

Reacţiile alergice nu sunt un lucru comun. În Statele Unite, autorităţile au raportat doar 21 de cazuri cu racţii alergice severe, după administrarea a peste 1,9 milioane de doze de vaccin, în perioada 14-23 decembrie 2020. Asta înseamnă o incidenţă de reacţii de doar 11,1 la milionul de doze vaccinate, potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.

În Norvegia au fost vaccinate cu cel puţin o doză aproximativ 33.000 de persoane, din categoriile de risc ridicate, ca în România.

Şi în Franţa, un pacient foarte bătrân a decedat într-un azil la două ore după ce a fost vaccinat, dar autorităţile spun că persoana avea un istoric medical lung şi nu se poate determina o conexiune între efectele vaccinului şi decesul pacientului.

Primul raport european despre siguranţa vaccinului Pfizer-BionTech va fi gata la sfârşitul acestei luni.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Euro 2024. România a învins Ucraina cu 3-0, în primul meci din Grupa E

România a câștigat primul său meci la Campionatul European după 24 de ani, învingând categoric cu 3-0 Ucraina. Repriza secundă: România...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x