Friday, March 29, 2024

Barajul Uriaș din China a încetinit rotația Pământului și a crescut durata zilei

Must Read

Mitul: umplerea rezervorului din spatele barajului Three Gorges din China a schimbat rotația Pământului.

Dovada: barajul cu trei chei din China traversează râul Yangtze în provincia Hubei, China. Aici este cea mai mare centrală hidroelectrică din lume, cu o capacitate totală, care va fi de 22 500 MW. Când nivelul apei este maxim la 175 de metri peste nivelul mării (91 de metri deasupra nivelului râului), rezervorul creat de baraj are o lungime de aproximativ 660 de kilometri și 1,12 kilometri (0,70 mi) în lățime medie. Suprafața totală a rezervorului este de 1045 de kilometri pătrați. Rezervorul va conține aproximativ 39,3 km cu apă (9,43 mile cub) de apă. Această apă va cântări mai mult de 39 de trilioane de kilograme (42 de miliarde de tone).

O schimbare a unei mase de această dimensiune ar afecta rotația Pământului datorită unui fenomen cunoscut sub denumirea de moment de inerție, care este inerția unui corp rotativ rigid în ceea ce privește rotația sa. Momentul de inerție a unui obiect despre o anumită axă descrie cât de dificil este să-ți schimbi mișcarea unghiulară cu privire la acea axă.

- Advertisement -

Cu cât distanța unei mase este mai lungă până la axa de rotație, cu atât ea va învârti mai lent. Poate că nu îl știți, dar vedeți exemple în viața de zi cu zi. De exemplu, un patinator care încearcă să se rotească mai repede îi va atrage brațele strânse de corpul său și, astfel, îi va reduce momentul de inerție. În mod similar, un scafandru care încearcă să se deplaseze mai repede își va aduce brațele aproape de corp.

Creșterea cu 39 de trilioane de kilograme de apă la 175 de metri deasupra nivelului mării va crește momentul de inerție al Pământului și astfel va încetini rotirea acesteia. Cu toate acestea, efectul ar fi extrem de mic.  Oamenii de știință ai NASA au calculat că deplasarea de masă ar crește durata zilei cu doar 0,06 microsecunde și va face Pământul puțin mai rotund la mijloc și plat pe partea de sus.

Acesta ar schimba poziția polului cu aproximativ doi centimetri (0,8 inci). Rețineți că o schimbare a masei oricărui obiect de pe Pământ în raport cu axa sa de rotație își va schimba momentul de inerție, deși majoritatea schimbărilor sunt prea mici pentru a fi măsurate (dar pot fi calculate).

Verdictul: Adevărat.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x