Thursday, March 28, 2024

Ce este un ETF? Află cum poți tranzacționa și investi în ETF-uri

Must Read

Fondurile tranzacționate la bursă (ETF) au devenit extrem de populare în rândul traderilor și investitorilor în ultimii ani, din motive întemeiate. Simplu, transparent și rentabil, acestea oferă o modalitate simplă de a câștiga expunerea la o gamă largă de active, inclusiv acțiuni, obligațiuni, mărfuri și imobiliare.

Vrei să afli mai multe despre ETF-uri? Acest ghid pentru ETF-uri este un loc minunat pentru a putea începe. În acest ghid, vă voi prezenta prin elementele de bază ale ETF-urilor și vă vom explica cum puteți investi în ele prin eToro.

Unde puteți tranzacționa ETF-uri:

Ce este un ETF?

Un ETF sau un fond tranzacționat la bursă este un tip de fond de investiții care urmărește să urmărească performanța unui anumit indice bursier, sector industrial sau activ.

- Advertisement -

ETF-urile sunt în multe feluri similare cu fondurile mutuale. Cu toate acestea, spre deosebire de fondurile mutuale, acestea sunt tranzacționate la bursă. Aceasta înseamnă că pot fi cumpărate și vândute la fel ca stocurile obișnuite.

Există ETF-uri disponibile pentru practic fiecare clasă de active, inclusiv acțiuni, obligațiuni, bunuri imobiliare și mărfuri .

Câteva exemple de ETF-uri:

Pentru a cumpăra sau vinde un ETF, aveți nevoie de un cont de tranzacționare cu un broker de acțiuni sau o platformă de investiții.

La eToro, cumpărarea și vânzarea de ETF-uri este foarte simplă. Platforma eToro este ușor de utilizat și oferă zero comisioane* pe ETF-uri, precum și investiții minime reduse. Aceasta înseamnă că investiția în ETF-uri este ceva ce oricine poate face.

PS: *Comisionul zero pentru ETF-uri este disponibil numai pentru clienții din Marea Britanie și europeni ai eToro UK Ltd. și eToro Europe Ltd. și nu se aplică tranzacțiilor scurte sau cu pârghie.

Ce este un ETF?

Care sunt avantajele ETF-urilor?

Investiția în ETF-uri are o serie de avantaje. Acestea includ:

  • Costuri reduse: ETF-urile tind să aibă taxe în curs extrem de mici, ceea ce înseamnă că pot fi o modalitate excelentă de a investi în mod rentabil. În general, acestea sunt mult mai ieftine decât fondurile de investiții gestionate activ, deoarece nu au manageri de investiții care iau decizii de investiții în mod activ.
  • Avantajele diversificării: investiția prin ETF este o modalitate ușoară de diversificare a portofoliului. Printr-o singură garanție, puteți obține potențial expunere la sute de stocuri individuale diferite . De exemplu, SPDR S&P 500 ETF (SPY) oferă expunere la 500 de acțiuni americane diferite.
  • Acces instant la o gamă largă de piețe: ETF-urile pot fi un instrument foarte util de alocare a activelor, deoarece vă pot ajuta să obțineți acces la diferite domenii ale piețelor financiare, inclusiv piețe externe, piețe de mărfuri și piețe imobiliare. De exemplu, dacă sunteți în căutarea unei expuneri de portofoliu la acțiuni chinezești, puteți investi în ETF-ul cu capacitate mare(iShares China). În mod similar, dacă sunteți în căutarea expunerii portofoliului la argint, puteți investi în iShares Silver Trust (SLV).
  • Transparență: ETF-urile sunt foarte transparente. Spre deosebire de fondurile mutuale, investitorii pot vedea exact ceea ce deține un ETF.
  • Tranzacționare ușoară: Deoarece ETF-urile sunt tranzacționate la bursă, este foarte ușor să le cumpărați și să le vindeți. Puteți tranzacționa ETF-uri în orice moment în timpul orelor de piață.

Care sunt avantajele ETF-urilor?

Ce tipuri de ETF-uri există:

Există multe tipuri de ETF-uri disponibile investitorilor astăzi. Unele dintre principalele tipuri de ETF-uri includ:

  • ETF-uri cu indice bursiere : acestea sunt concepute pentru a urmări un anumit indice bursier, cum ar fi S&P 500, FTSE 100 sau Nikkei 225. Exemple de ETF-uri cu indice bursier includ SPF S&P 500 ETF (SPY) , care urmărește indicele S&P 500, și iShares FTSE 100 UCITS ETF (ISF.L) , care urmărește indicele FTSE 100. Investiția în ETF-uri pe indici bursieri poate fi o modalitate excelentă de a câștiga o expunere largă la piața bursieră la un cost redus.
  • ETF-uri sectoriale sau industriale : acestea sunt concepute pentru a oferi expunere la anumite zone ale pieței de valori, cum ar fi companiile de tehnologie, companiile din domeniul sănătății sau companiile financiare. Un exemplu de ETF pentru industrie este Healthcare Select Sector SPDR ETF (XLV), care oferă expunerea la stocurile de asistență medicală din indicele S&P 500.
  • ETF-uri de stil : acestea sunt concepute pentru a urmări indicii bursieri care se bazează pe un anumit stil de investiții. Un exemplu de ETF de stil este ETF-ul iShares Edge MSCI USA Quality Factor (QUAL) , care investește în acțiuni americane cu capacitate mare și mijlocie, care au fundamentele puternice.
  • ETF-uri de obligațiuni : acestea sunt concepute pentru a oferi expunere la titluri cu venit fix. Ele pot conține tot felul de obligațiuni, inclusiv obligațiuni ale Trezoreriei SUA, obligațiuni corporative, obligațiuni cu randament ridicat și multe altele. Un exemplu de ETF de obligațiuni este ETF iShares Barclays 1-3 Year Treasury Bond (SHY) , care oferă expunere la obligațiuni de trezorerie din SUA.
  • ETF-uri pentru mărfuri : acestea sunt concepute pentru a urmări prețul unei mărfuri, cum ar fi aurul sau petrolul. Un exemplu de ETF de marfă este SPDR Gold ETF (GLD), care urmărește performanța aurului.
  • ETF-uri imobiliare : acestea sunt concepute pentru a urmări indicii imobiliari. Un exemplu de ETF imobiliar este Vanguard Real Estate ETF (VNQ), care urmărește performanța MSCI US Investable Market Real Estate 25/50 Index.
  • ETF-uri cu efect de levier : acestea sunt concepute pentru a oferi o expunere amplificată (2x, 3x etc.) la acțiunile subiacente sau la piață. Un exemplu de ETF cu pârghie este Proshares Ultra S&P 500 (SSO), care oferă de două ori rentabilitatea zilnică a indicelui S&P 500. ETF-urile cu efect de levier vă pot mări câștigurile potențiale din investiții, cu toate acestea, vă pot mări și pierderile.
  • ETF-uri inverse : acestea sunt concepute pentru a ajuta investitorii să profite de o scădere a indicelui sau a pieței de bază. Dacă indicele de bază scade, ETF-ul inversului de acțiuni va crește. Un exemplu de ETF invers este ETF ProShares UltraPro Short QQQ (SQQQ). Acest ETF crește dacă indicele de bază, NASDAQ 100, scade. Rețineți că acest ETF special este, de asemenea, pârghiat și oferă de 3 ori expunerea obișnuită.

Tipuri de ETF-uri

Cum funcționează investițiile în ETF-uri

Tranzacționarea și investițiile ETF sunt destul de simple. Iată o privire asupra elementelor de bază.

Dacă credeți că un indice sau un activ bursier (cum ar fi aurul) va crește probabil în viitor, ați deschide o poziție CUMPĂRĂ pe un ETF care acoperă acel indice sau activ. Aceasta se numește „merge mult”. De exemplu, dacă credeți că indicele S&P 500 va crește în anul următor, ați deschide o poziție CUMPĂRĂ pe un ETF, cum ar fi SPDR S&P 500 ETF (SPY), care urmărește performanța indicelui S&P 500.

Dacă indicele S&P 500 crește, investiția dvs. în SPDR S&P 500 ETF (SPY) va crește în valoare și puteți închide tranzacția pentru un profit, dacă doriți. Cu toate acestea, dacă indicele S&P 500 scade, valoarea ETF-ului dvs. va scădea, de asemenea, ceea ce înseamnă că veți genera o pierdere.

Cum funcționează investițiile în ETF-uri

Profitând de pe o piață în cădere

Dacă credeți că un indice sau un activ bursier este probabil să scadă în viitor, puteți deschide o poziție de VÂNZARE pe un ETF care acoperă acel indice sau activ. Aceasta se numește „a merge scurt”.

Puteți deschide o poziție SELL pe un ETF tranzacționând contracte pentru diferență (CFD-uri) . CFD-urile sunt instrumente financiare care oferă comercianților și investitorilor posibilitatea de a profita de mișcările de preț ale unui titlu fără a deține efectiv titlul de bază.

De exemplu, dacă credeți că indicele S&P 500 va scădea în următoarele trei luni, puteți deschide o poziție SELL pe SPDR S&P 500 ETF (SPY), care urmărește performanța indicelui S&P 500.

Dacă indicele S&P 500 scade, veți profita de poziția dvs. scurtă. Cu toate acestea, dacă indicele S&P 500 crește, veți genera o pierdere.

Dividende

O a treia modalitate prin care puteți profita potențial de ETF-uri este prin dividende. Dividendele sunt plăți în numerar pe care unele companii le plătesc investitorilor din profiturile lor. Nu toate companiile plătesc dividende, dar multe companii bine stabilite.

Dacă dețineți un ETF care investește în companii care plătesc dividende, veți primi dividende în mod regulat. De exemplu, dacă dețineți iShares FTSE 100 UCITS ETF (ISF.L) –  care are expunere la o serie de companii care plătesc dividende listate la bursa din Londra – veți primi dividende regulate.

Cum funcționează investițiile în ETF-uri

Ce taxe există la ETF-uri?

Există două tipuri de taxe asociate ETF-urilor. Acestea sunt:

  • Comisioane de tranzacționare : acestea sunt taxele pe care brokerii și platformele de investiții le percep pentru a tranzacționa. Pe eToro, există zero comisioane * pentru deschiderea și închiderea pozițiilor ETF.
  • Cheltuieli curente : aceste comisioane, care sunt uneori denumite „raportul cheltuielilor totale”, sunt percepute de compania fondului / furnizorul de ETF, adică iShares sau ProShares. Taxele în curs sunt în general foarte mici. De exemplu, taxele în curs pentru SPDR S&P 500 ETF(SPY) sunt de aproximativ 0,095% pe an.

Comisionul zero pentru ETF-uri este disponibil numai pentru clienții din Marea Britanie și europeni ai eToro UK Ltd. și eToro Europe Ltd. și nu se aplică tranzacțiilor scurte sau cu pârghie.

Riscurile investițiilor în ETF-uri

Toate formele de tranzacționare și investiții implică un anumit grad de risc, iar tranzacționarea și investițiile ETF nu diferă. Principalul risc cu care se confruntă comercianții și investitorii de ETF este riscul de piață sau riscul de investiții. Acesta este riscul ca indicele sau activul subiacent să scadă în valoare.

Dacă dețineți un ETF și indicele sau activul de bază scade, va scădea și valoarea ETF-ului dvs. De exemplu, dacă cumpărați un ETF cu indice S&P 500, cum ar fi SPDR S&P 500 ETF (SPY), iar indicele S&P 500 scade cu 20%, este probabil ca valoarea investiției dvs. să scadă cu aproximativ 20%.

În mod similar, dacă cumpărați un ETF de aur, cum ar fi SPDR Gold ETF (GLD) și prețul aurului scade cu 20%, valoarea investiției dvs. va scădea, de asemenea, cu aproximativ 20%.

Este important să rețineți că ETF-urile cu efect de levier prezintă un risc suplimentar de investiții. De exemplu, dacă cumpărați un ETF cu pârghie care oferă de două ori expunerea la indicele S&P 500 și S&P 500 scade cu 10%, căutați o pierdere de 20% în loc de 10%.

Strategii de gestionare a riscurilor

Nu puteți elimina niciodată riscul complet atunci când investiți în ETF-uri, cu toate acestea, există modalități de reducere a riscului.

Una dintre cele mai eficiente modalități de reducere a riscului este diversificarea portofoliului. Aceasta înseamnă distribuirea banilor dvs. pe mai multe active de investiții diferite, astfel încât să nu fiți supraexpus niciunui activ. Un portofoliu diversificat poate avea expunere la ETF-uri de capitaluri proprii, ETF-uri de obligațiuni și ETF-uri de mărfuri.

Pentru ETF-urile cu indici bursieri, adoptarea unui orizont investițional pe termen lung este o altă strategie care poate contribui la reducerea riscului de pierdere a banilor. Pe termen scurt, stocurile pot fi extrem de volatile. Cu toate acestea, pe termen lung, piața de valori tinde să crească. Deci, în general, cu cât investiți mai mult timp, cu atât aveți mai puține șanse de a pierde bani.

Pentru tranzacțiile ETF scurte, stop loss-urile pot fi, de asemenea, un instrument eficient de gestionare a riscurilor. Stop loss-urile contribuie la minimizarea pierderilor din investiții prin închiderea pozițiilor pierdute înainte ca pierderile mari să se acumuleze.

Cum se alege un ETF

Există sute de ETF-uri disponibile investitorilor astăzi. Când vine vorba de alegerea unui ETF, primul lucru de făcut este să vă definiți obiectivele și obiectivele și toleranța la risc.

Obiectivele și obiectivele comune includ:

  • Investiții în piața de valori sau într-un anumit sector, pentru a genera creșterea capitalului
  • Generarea de venituri pasive de la companii care plătesc dividende
  • Diversificați-vă portofoliul de investiții în mai multe clase de active, cum ar fi acțiuni, obligațiuni și mărfuri
  • Acoperirea portofoliului dvs. împotriva riscurilor precum scăderea prețurilor acțiunilor sau mișcările valutare

Odată ce v-ați stabilit obiectivele și obiectivele, puteți identifica un ETF care vă poate ajuta să le atingeți și care este potrivit toleranței la risc.

Cu sute de ETF-uri pe care le puteți alege pe eToro, inclusiv ETF-uri cu indice de acțiuni, ETF-uri sectoriale, ETF-uri de marfă și ETF-uri inverse, veți găsi unul care să corespundă cerințelor dvs.

Cum se alege un ETF

Cum să tranzacționați ETF-uri pe eToro

Tranzacționarea și investițiile ETF sunt simple pe eToro. Iată cum puteți plasa o tranzacție:

  1. Conectați-vă sau creați un cont de tranzacționare online accesând www.etoro.com
  2. Accesați pagina noastră Piețe , apoi selectați ETF-uri pentru a accesa lista completă a ETF-urilor disponibile pentru tranzacționare
  3. Selectați ETF-ul pe care doriți să îl tranzacționați, apoi selectați Comerț
  4. Selectați CUMPĂRĂ sau VÂNZĂ în funcție de direcția pe care doriți să o tranzacționați
  5. Introduceți suma de bani pe care doriți să o tranzacționați sau să o investiți sau numărul de unități ale ETF pe care doriți să le cumpărați sau să le vindeți
  6. Dacă mergeți scurt, setați un stop loss
  7. Selectați Open Trade

Cum să tranzacționați ETF-uri pe eToro

  • Un ETF sau un fond tranzacționat la bursă este un tip de fond de investiții care urmărește să urmărească performanța unui anumit indice sau activ al pieței de valori.
  • ETF-urile sunt tranzacționate la bursă. Aceasta înseamnă că pot fi cumpărate și vândute la fel ca acțiunile individuale. Pentru a investi într-un ETF, aveți nevoie de un cont de brokeraj cu un broker de acțiuni sau o platformă de investiții.
  • ETF-urile sunt disponibile pentru aproape fiecare clasă de active, inclusiv acțiuni, obligațiuni, bunuri imobiliare și mărfuri.
  • ETF-urile oferă o serie de avantaje, inclusiv costuri reduse de tranzacționare, beneficii de diversificare, acces instantaneu la o gamă largă de piețe, transparență și ușurință în tranzacționare.
  • Există multe tipuri de ETF-uri, inclusiv ETF-uri pe indici bursieri, ETF-uri sectoriale, ETF-uri stil, ETF-uri de obligațiuni, ETF-uri imobiliare, ETF-uri de marfă, ETF-uri inverse și ETF-uri cu efect de levier.
  • Principalul tip de risc asociat cu ETF-uri este riscul de piață. Acesta este riscul ca activul sau indicele subiacent să scadă în valoare.
  • Riscurile investițiilor în ETF-uri pot fi reduse prin diversificarea portofoliului.
  • Tranzacționarea de ETF-uri pe eToro este simplă.
  • Platforma eToro este ușor de utilizat și oferă zero comisioane pe ETF-uri, precum și investiții minime reduse.

Glosar

  • CFD – contract pentru diferență. Un instrument financiar care vă permite să profitați de mișcările de preț ale valorilor mobiliare fără a deține efectiv titlul de bază
  • DIVERSIFICARE – distribuirea banilor dvs. pe mai multe investiții diferite pentru a reduce riscul de portofoliu
  • DIVIDENDE – plăți în numerar pe care unele companii le fac acționarilor din profiturile lor
  • ETF – fond tranzacționat la bursă. Un tip de fond de investiții care urmărește urmărirea performanței unui anumit indice sau activ al pieței de valori.
  • Mergem mult – cumpărarea unei garanții
  • GOING SHORT – vânzarea unei garanții
  • ETF INVERS – Un aTF care este conceput pentru a ajuta investitorii să profite de pe o piață în scădere
  • LEVERAGE – folosind capitalul împrumutat de la un broker la deschiderea unei poziții pentru a crește rentabilitatea potențială a unei investiții
  • ETF LEVERAGED – un ETF care oferă expunere amplificată la un indice sau activ
  • CAPITALIZARE PE PIAȚĂ – valoarea totală a acțiunilor unei companii
  • RISC DE PIAȚĂ – riscul ca indicele sau activul subiacent să scadă în valoare.
  • FOND MUTUAL – un fond de investiții care reunește bani de la mulți investitori individuali pentru a cumpăra valori mobiliare
  • RISC – suma de capital expusă la orice tranzacție
  • GESTIONAREA RISCURILOR – concentrarea asupra riscului la tranzacționare pentru a minimiza pierderile
  • SPREAD – diferența dintre prețul de cumpărare și cel de vânzare. Acesta este și costul plasării tranzacției

Alte locuri in care puteți tranzacționa ETF-uri sunt:


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.

eToro este o platformă multi-active care oferă atât investiții în acțiuni și cripto-active, cât și tranzacționarea CFD-urilor.

CFD-urile sunt instrumente complexe și prezintă un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 75% din conturile de investitori cu amănuntul pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor . Ar trebui să vă gândiți dacă înțelegeți cum funcționează CFD-urile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii

Aceste informații au doar scop educativ și nu ar trebui luate ca sfaturi de investiții, recomandări personale sau ca ofertă sau solicitare de cumpărare sau vânzare a oricărui instrument financiar. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de obiective de investiții sau situație financiară anume și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetării independente.

Orice referiri la performanța anterioară a unui instrument financiar, a unui indice sau a unui produs de investiții pachet nu sunt și nu ar trebui luate ca un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. eToro nu face nicio reprezentare și nu își asumă nicio răspundere cu privire la acuratețea sau completitudinea conținutului acestui ghid. Asigurați-vă că înțelegeți riscurile implicate în tranzacționare înainte de a angaja orice capital. Nu risca niciodată mai mult decât ești pregătit să pierzi.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x