Wednesday, February 8, 2023

Companiile au continuat angajările în pandemie. Perspectivele de pe piața muncii în 2021

Must Read

Piața muncii a trecut printr-o schimbare bruscă în 2020, ca urmare a pandemiei de Covid-19, iar efectele au fost resimțite fără întârziere atât de angajatori, cât și de candidați. Deși au fost domenii și companii puternic afectate de criza epidemiologică, măsurile de sprijin guvernamental vizând păstrarea relațiilor de muncă și sectoarele care au cunoscut creșteri importante în 2020 au reușit să contrabalanseze impactul negativ din domeniile afectate.

Astfel, mai ales în ultimul semestru din 2020, s-a observat pe piața muncii o creștere a numărului locurilor de muncă de 5% față de aceeași perioadă a anului trecut, în contextul în care tot mai mulți angajatori au căutat să angajeze în special personal din categoriile white collar (angajați birouri) și blue collar (lucrători), se arată într-un studiu realizat de BestJobs.

Joburile remote la mare căutare pe piața muncii

Din totalul locurilor de muncă active în 2020, mai mult de jumătate (52%) au fost din categoria white collar, 33% au fost joburi din categoria blue collar, în timp ce 15% au fost joburi pentru poziții de management și coordonare echipe.

- Advertisement -

Joburile remote, care au putut fi desfășurate de acasă (work from home), au fost vedeta anului pandemic astfel că, în 2020 candidații au efectuat în total peste 600.000 de căutări pentru joburi în care activitatea de zi cu zi poate fi desfășurată de oriunde. În ceea ce privește perspectiva joburilor remote în 2021, estimăm o nouă creștere, de aproximativ 60% față de 2020, pentru joburile white collar în sistem work from home.

Care au fost cele mai căutate domenii

Cei mai mari angajatori ai anului 2020 au fost companiile care activează în domenii precum retail, medical&pharma, IT&C, financiar-consultanță, construcții și BPO. Cumulat, cele șase domenii au fost responsabile pentru mai mult de 60% din numărul de locuri de muncă pentru care angajatorii au postat anunțuri pe platforma BestJobs, în perioada ianuarie-decembrie 2020.

Chiar dacă pandemia a modificat într-o mare măsură întreg procesul de recrutare de pe piața muncii, angajatorii au continuat să fie activi în contactarea candidaților, iar în 2020 volumul total al contactărilor directe din platforma BestJobs a crescut cu 19% față de 2019. În același timp, și interesul angajaților în ceea ce privește căutarea unui un nou job sau, cel puțin, de a evalua ofertele angajatorilor a crescut. În „anul pandemic”, numărul total de aplicări pentru joburi noi a fost cu 58% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Cele mai căutate locuri de muncă în 2020 au fost în domenii precum transport – cu peste 260.000 de căutări, financiar-contabilitate – cu peste 250.000 de căutări, transport – cu peste 75.000 de căutări, inginerie – cu peste 54.000 de căutări, medical&pharma – cu aproape 180.000 de căutări, IT&C – cu peste 160.000 de căutări și vânzări – cu peste 145.000 de căutări de joburi.

Stres dublu în pandemie pentru angajați

Peste 70% dintre angajații români care au participat la un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs la sfârșitul anului trecut afirmă că nivelul de stres la locul de muncă a crescut de la declanșarea pandemiei, iar mai mult de un sfert dintre aceștia apreciază că nivelul de stres chiar s-a dublat.

După 10 luni de pandemie, copleșiți de sarcini la serviciu, teamă, incertitudine și izolare socială, aproape 30% dintre respondenți admit că deja au ajuns la burnout. Oboseala resimțită în urma unui program solicitant îi face pe alți aproape 20% dintre angajați să creadă că în cel mult o jumătate de an vor ajunge la epuizare, dacă stresul se va menține la același nivel, în timp ce aproape 16% estimează că vor ajunge la epuizare în cel mult un an.

Perspectivele de pe piața muncii în 2021

Deși încă într-un context plin de incertitudine, principala tendință din piața muncii în 2021 va rămâne digitalizarea și automatizarea, atât în procesul de recrutare, cât și în activitatea angajaților. Dincolo de specializările de care va fi cea mai mare nevoie în piață, angajatorii spun că, mai mult decât oricând, în decizia de angajare vor conta abilități precum rezolvarea situațiilor complexe, adaptabilitate, capacitatea de a lua decizii rapid sau aptitudinile digitale.

Cât priveşte învăţarea şi dezvoltarea, în 2021 cele mai multe companii îşi propun schimbări importante în dezvoltarea abilităţilor angajaţilor, reconversie profesională și schimbarea modului în care măsoară productivitatea angajaţilor proprii.

Sursa: capital.ro

- Advertisement -


- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
0 commission RO V2
Latest News

UNTOLD își pregătește expansiunea internațională alături de MOZAIK INVESTMENTS

Principalul obiectiv al parteneriatului vizează extinderea pe piața globală a brandului UNTOLD, începând cu anul 2023 UNTOLD UNIVERSE, cel mai...
- Advertisement -

More Articles Like This