Friday, April 19, 2024

Economia mondială a crescut pentru a şasea lună consecutiv în decembrie

Must Read

Potrivit datelor publicate de Markit Economics, economia mondiala a crescut pentru a şasea lună consecutiv în decembrie, în pofida persistenţei crizei sanitare în Europa şi America de Nord, confirmând intrarea într-un nou ciclu economic, într-o evoluţie susţinută de mix-ul de politici economice.

Markit Economics a publicat statisticile cu privire la evoluţia indicatorilor PMI (Purchasing Managers’ Index) din industria prelucrătoare şi sectorul de servicii din economia mondială în luna decembrie şi anul 2020, conform unei analize a Băncii Transilvania. Aceşti indicatori sunt estimaţi împreună cu JPMorgan şi evidenţiază dinamica comenzilor noi, producţiei, locurilor de muncă şi preţurilor în principalele ramuri ale economiei, pragul de 50 puncte separând creşterea de scădere.

Se evidenţiază creşterea industriei prelucrătoare (motorul economiei mondiale) cu cel mai bun ritm din februarie 2018, evoluţie care confirmă scenariul relansării în V.

Comenzile noi au crescut pentru a şasea lună consecutiv în decembrie (dar cu un ritm în decelerare), pe fondul relansării comerţului internaţional.

- Advertisement -

Totodată, componenta perspective de evoluţie pentru următoarele 12 luni a înregistrat un nivel ridicat, dar în decelerare raportat la cel din noiembrie.

Analiza pe componente evidenţiază evoluţia bunurilor intermediare şi bunurilor de capital, confirmându-se intrarea într-un nou ciclu investiţional.

Cele mai bune dinamici ale industriei prelucrătoare

Din perspectiva regională cele mai bune dinamici ale industriei prelucrătoare au fost înregistrate în Germania, Brazilia şi India în luna decembrie.

Pe de altă parte, sectorul de servicii a crescut pentru a şasea lună la rând în decembrie, dar cu un ritm în decelerare: indicatorul PMI în scădere cu 0.4 puncte lună/lună la 51.8 puncte (minimul din iulie), pe fondul intensificării crizei sanitare în Europa şi America de Nord.

Se evidenţiază însă creşterea componentei locuri de muncă pentru a cincea lună la rând în decembrie, evoluţie influenţată de startul campaniei de vaccinare, care confirmă intrarea ramurii secundare a economiei într-un nou ciclu.

Din perspectiva regională se evidenţiază creşterea serviciilor în SUA, China, India, Australia, Brazilia şi Irlanda în luna decembrie.

Sectorul serviciilor a scăzut în mai multe țări

Pe de altă parte, sectorul serviciilor a scăzut în Japonia, Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania şi Rusia în ultima lună din 2020.

Astfel, indicatorul PMI Compozit s-a situat pentru a şasea lună la rând în decembrie peste nivelul de 50 de puncte, dar se observă o scădere cu 0,4 puncte raportat la noiembrie, la 52,7 puncte. Cu alte cuvinte, ritmul de creştere din economia mondială a decelerat în ultima lună din 2020 (spre minimul din septembrie), în contextul persistenţei pandemiei în Europa şi America de Nord.

Se evidenţiază accelerarea serviciilor financiare şi bunurilor intermediare în decembrie, evoluţie susţinută de mix-ul relaxat de politici economice şi de optimismul indus de startul procesului de vaccinare.

Comenzile noi au crescut pentru a şasea lună consecutiv în decembrie, dar comenzile de export s-au ajustat, pe fondul persistenţei pandemiei.

Companiile au creat locuri de muncă pentru a patra lună la rând în decembrie

De asemenea, companiile au creat locuri de muncă pentru a patra lună la rând în decembrie, dar ritmul a decelerat.

Nu în ultimul rând, componenta perspective de evoluţie a economiei pentru următoarele 12 luni a înregistrat un nivel superior mediei pe termen lung în decembrie, dar în atenuare comparativ cu nivelul din noiembrie.

Astfel, în 2020 indicatorul PMI Compozit a înregistrat un nivel mediu de 46,9 puncte, în scădere cu 4,7 puncte an/an, pe fondul incidenţei pandemiei.

Se evidenţiază declinul indicatorului PMI din sectorul de servicii cu 5,9 puncte an/an la 46,3 puncte, dat fiind că acest sector a fost cel mai afectat de criza sanitară şi restricţiile implementate pentru contracararea acesteia.

Pe de altă parte, indicatorul PMI din industria prelucrătoare s-a redus cu doar 0,8 puncte an/an la 49,2 puncte în 2020.

Conform prognozelor actualizate recent de Banca Mondială PIB-ul global ar putea creşte cu ritmuri anuale de 4% în 2021 şi 3,8% în 2022, după ajustarea cu 4,3% din 2020 (determinată de incidenţa pandemiei). În acest scenariu economiile emergente şi în dezvoltare şi cele dezvoltate ar putea creşte cu dinamici anuale de 5%, respectiv 3,3% în 2021, după declinul din 2020 (cu 2,6% an/an, respectiv cu 5,4% an/an).

Sursa: gandul.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x