Thursday, March 28, 2024

Economiștii avertizează! “Recesiunea dublă este inevitabilă”

Must Read

Conform experților în economie, recesiunea dublă pentru economia Zonei Euro este inevitabilă. Restricțiile împotriva răspândirii Covid-19 afectează din ce în ce mai mult afacerile.

Economiștii ne avertizează. Din cauza restricțiilor împotriva răspândirii noului coronavirus, recesiunea dublă pentru economia Zonei Euro este inevitabilă. Potrivit unui sondaj efectuat printre managerii companiilor din Zona Euro, majoritate acestora înregistrează o contractare a activității, pentru a treia lună consecutiv. Indicele echivalent din Regatului Unit a scăzut la cel mai mic nivel din luna mai 2020 și până acum.

Recesiunea dublă este inevitabilă

Conform publicației Financial Times, ambele economii resimt restricțiile impuse pe finalul toamnei. Devine tot mai greu de crezut că vor mai putea evita o a doua cădere economică, după cea din prima jumătate a anului trecut. “O recesiune dublă pentru economia Zonei Euro pare din ce în ce mai inevitabilă, deoarece restricțiile mai stricte ale Covid-19 au afectat în continuare afacerile în ianuarie.”, a declarat Chris Williamson, economist șef de afaceri la IHS Markit.

Mai multe țări, inclusiv Germania și Olanda, au înăsprit restricțiile epidemice în ultimele săptămâni, ca răspuns la creșterea numărului de cazuri de coronavirus și la răspândirea variantei mai contagioase a acestuia. Samuel Tombs, economist-șef la Pantheon Macroeconomics, a declarat că cifrele din ianuarie din Marea Britanie “oferă mai multe dovezi că actualele restricții au afectat economia mai mult decât cele din noiembrie”.

- Advertisement -

Economiștii mai spun că peste toate acestea perturbarea comerțului cauzată de Brexit au complicat și mai mult lucrurile. Banca Centrală Europeană și-a publicat vineri sondajul trimestrial care arată o reducere a previziunilor de creștere în Zona Euro, până la 4,4%, cu 0,9% mai puțin decât arăta sondajul anterior.

România se confruntă cu un deficit bugetar

Analiștii economici se așteaptă ca în condițiile în care dezbaterea despre creșterea impozitării a fost amânată din cauza campaniilor electorale, 2021 reprezintă un context ideal pentru a propune acest subiect pe agenda publică în dialog cu mediul de afaceri și cu sindicatele. Fie că va elimina o serie de excepții și distorsionări din legislația fiscală, ori că preferă surse alternative de finanțare ca taxarea echitabilă a tuturor produselor din tutun, statul român are nevoie de bani mai mult că oricând. Statul va alege în 2021 între stimularea fiscală a mediului privat, prin facilități acordate unor sectoare cheie precum construcțiile ori se va orienta spre creșterea accizelor la produsele din tutun încălzit, măsură de succes care a fost implementată regional, în țări la fel de bogate că România, state precum Ucraina, Slovacia și Bulgaria.

Sursa: capital.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x