Thursday, March 28, 2024

Fondul suveran din Norvegia a depășit 1.000 de miliarde de euro, echivalentul a 191.000 de euro pentru fiecare cetățean

Must Read

Fondul suveran din Norvegia a crescut cu 102 miliarde de euro în decursul anului 2020, după ce stimulentele oferite de Banca centrală norvegiană pentru contracararea efectelor pandemiei de coronavirus au crescut valoarea acțiunilor și altor active, informează The Guardian. Acum, fondul valorează peste 1.040 de miliarde de dolari, echivalentul a 191.000 de euro pentru fiecare cetățean.

Fondul a crescut cu 10,9% în 2020, a anunțat Banca centrală norvegiană.

Norvegia a pornit Fondul de pensii guvernamental, cunoscut și drept fondul de petrol, în 1969, la un an după ce au fost descoperite zăcăminte de petrol în Marea de Nord. Treptat, fondul norvegian a devenit cel mai mare fond suveran de investiții din lume și cel mai mare fond controlat de o țară în numele cetățenilor săi.

În 2017, valoarea sa a depășit pentru prima dată 1 miliard de dolari (830 de miliarde de euro) și publicația The Economist a calculat că în acel moment populația Norvegiei deținea peste 1% din toate acțiunile la nivel global.

- Advertisement -

Deși creșterea de 10,9% nu a fost extraordinară, dimensiunea uriașă a fondului a însemnat o creștere notabilă a valorii sale. Pe 31 decembrie, valoarea sa depășea 1.040 de miliarde de euro, echivalentul a 191.000 de euro pentru fiecare din cei 5,3 milioane de cetățeni norvegieni.

“În ciuda pandemiei care și-a pus amprenta asupra anului 2020, a fost încă un an bun pentru fond”, a declarat Øystein Olsen, guvernatorul Băncii centrale din Norvegia, care administrează fondul.

Aproximativ 72,8% din fond a fost investit în acțiuni, 2,5% în proprietăți și 24,7% în instrumente financiare cu venituri fixe precum obligațiuni de stat și obligațiuni corporative. Companiile americane de tehnologie, în special, au ajutat fondul, a anunțat Banca centrală norvegiană.

Sursa: digi24.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x