Saturday, March 25, 2023

Guvernul Olandei decide vineri dacă demisionează din cauză că 20.000 de familii au fost acuzate pe nedrept de către Fisc de fraudă

Must Read

Guvernul olandez va decide vineri dacă demisionează din cauza unui scandal uriaș în care mii de părinți au fost acuzați pe nedrept de fraudă de către autoritățile fiscale. Totodată, multe familii au fost nevoite să se îndatoreze după ce au fost obligate să restituie sumele de bani primite drept alocații pentru creșterea copiilor, scrie The Guardian.

Lodewijk Asscher, liderul partidului de opoziție laburist și ministru al Afacerilor Sociale în fostul guvern, a demisionat joi din funcție, negând că știa că autoritățile fiscale “vânau pe nedrept mii de familii”, dar recunoscând că un sistem imperfect “a transformat guvernul într-un inamic al poporului”.

Un raport parlamentar, intitulat “Nedreptate fără precedent”, a fost publicat luna trecută, după o anchetă legată de scandalul alocațiilor pentru copii care a inclus interogarea publică a numeroși oficiali, inclusiv a premierului Rutte.

Aproximativ 20.000 de familii au fost urmărite penal pentru fraudă, au fost obligate să restituie alocațiile pentru copii încasate și li s-a încălcat dreptul de a face apel în instanță, timp de mai mulți ani, începând cu 2012.

- Advertisement -

Unii oameni au fost împinși la un pas de faliment sau obligați să se mute în alte locuințe după ce li s-au cerut în mod eronat zeci de mii de euro când presupusa frauda era constituită doar dintr-un formular completat greșit sau lipsa unei semnături. Mai multe cupluri s-au despărțit din cauza tensiunii provocate de acuzații.

Raportul a stabilit că “principiile fundamentale ale legii au fost încălcate” de autoritățile fiscale olandeze, cercetările pentru fraudă la adresa familiilor fiind declanșate de “o simplă eroare administrativă, fără rea intenție”.

Premierul Mark Rutte se opune dizolvării coaliției curente, argumentând că Olanda are nevoie de stabilitate în pandemia de coronavirus, dar nu a exclus acest pas. Guvernul își va reevalua poziția într-o întâlnire care va avea loc vineri.

Cele patru partide din coaliție au opinii divizate privind răspunsul la aceast raport, dar se crede că preferă dizolvarea alianței decât să riște pierderea unui vot de încredere, care ar urma să aibă loc săptămâna viitoare în parlamentul olandez, după o dezbatere asupra raportului.

Miniștri, parlamentari, angajați ai statului și judecători, toți poartă partea lor de vină, a concluzionat raportul, recomandând că “toți angajații din aparatul de stat ar trebuie să se întrebe cum poate fi o astfel de situație împiedicată să se întâmple din nou”.

Guvernul și-a cerut scuze pentru metodele autorităților fiscale și a constituit anul trecut provizioane de peste 500 de milioane de euro pentru compensații, în jur de 30.000 de euro pentru fiecare familie.

Autoritățile fiscale au recunoscut și că 11.000 de familii formate din persoane cu dublă naționalitate au fost evidențiate pentru a fi verificate mai amănunțit. Cu toate acestea, procurorii au refuzat să deschidă o anchetă pentru discriminare, anunțând că nu au găsit dovezi de fapte penale.

Douăzeci de familii implicate au acționat în instanță miniștri din trei partide din coaliția lui Rutte pentru rolul deținut în scandal. Ministrul sănătății, Tamara van Ark, ministrul de finanțe, Wopke Hoekstra, ministrul economiei, Eric Wiebes, fostul ministru fiscal Menno Snel precum și Asscher sunt citați în acest caz intentat la curtea supremă din Olanda.

Sursa: digi24.ro

- Advertisement -


- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
Latest News

500 km cu 6 kg de hidrogen: BMW scoate pe șosele mașinile cu hidrogen

BMW Group a prezentat primele automobile BMW iX5 Hydrogen, parte a unei flote-pilot care va fi utilizată la nivel...
- Advertisement -

More Articles Like This