Thursday, March 28, 2024

În ce măsură afectează Brexitul economia României. Estimările unui oficial de la BNR

Must Read

Ieşirea Marii Britanii din UE va aduce o evoluţie nefavorabilă pentru balanţa comercială a României. Deși există un acord care reglementează relațiile UE cu Marea Britanie după Brexit, sunt încă multe necunoscute, mai ales legate de implementarea acestui acord, spune un oficial din Banca Națională a României. Estimările analiștilor arată însă că România ar urma să fie una dintre țările europene cel mai puțin afectate de Brexit, deși are un excedent comercial în relația cu Londra.

Ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar va avea un impact redus asupra economiei României, fiind printre cele mai mici din UE, iar accesul firmelor şi al populaţiei la finanţare nu va fi afectat, a declarat, joi, Florian Neagu, director adjunct în Direcţia de Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR).

„Din analizele noastre, consecinţele ieşirii Marii Britanii din UE sunt gestionabile, atât pentru economie, cât şi pentru sectorul bancar”, a susţinut reprezentantul BNR, citat de Agerpres.

Studiile noastre arată că impactul Brexit pentru economia României este modest, poate printre cele mai mici din UE, motivul principal fiind gradul redus de integrare. Nu am reuşit în ultimele decenii pe partea economică să creştem această conexiune, să aducem mai mult capital britanic în ţară”, a spus Neagu.

- Advertisement -

3.000 de firme cu capital britanic în România

Potrivit acestuia, numărul firmelor cu capital britanic din România este redus, în jur de 3.000 de firme, unele mari sau foarte mari, însă rolul acestor firme în economia românească rămâne modest. Având 1,8% din valoarea adăugată brută pe ansamblul firmelor din ţară, produc 1,6% din ansamblul cifrei de afaceri din economie şi angajează 1,3% din totalul salariaţilor.

„Performanţele acestor firme sunt bune, ceea ce ar putea fi un argument că îşi vor menţine prezenţa în ţară şi poate chiar şi alte firme vor găsi oportunităţi în România mai multe. Rentabilitatea capitalului a fost de 19,5%, cifră mulţumitoare comparativ cu Marea Britanie sau alte ţări. Aşa că procesul Brexit, în final, ar putea aduce mai multe elemente favorabile economiei decât pierderi”, consideră responsabilul băncii centrale.

Marea Britanie, pe locul 9 în topul investițiilor din România

În ceea ce priveşte volumul investiţiilor străine directe în România, soldul este de 2,85 miliarde de euro în decembrie 2019, volumul fiind relativ scăzut, iar Marea Britanie este a noua ţară din UE în acest clasament.

„Partea bună este că România a reuşit să aibă excedent comercial, deci exporturile în Marea Britanie au fost mai mari decât importurile de acolo. Şi nu orice am reuşit să exportăm, ci bunuri şi servicii cu valoare adăugată mare, de exemplu maşini şi echipamente pentru transport, apoi articole manufacturate, ceea ce arată că pe acest canal al relaţiilor comerciale directe, ieşirea Marii Britanii va aduce o evoluţie nefavorabilă pentru balanţa noastră comercială”, a adăugat Neagu.

1.400 de firme românești exportă în Marea Britanie

Firmele implicate în comerţ ar putea gestiona bine o eventuală reducere a fluxului de activitate.

„Din analizele recente, sunt cam 1.400 de firme româneşti care exportă în Marea Britanie. Aceste firme au un rol important în economia românească, însă exporturile în Marea Britanie reprezintă o foarte mică parte, 3%. Concluzia noastră este că consecinţele asupra sănătăţii financiare a acestor firme sunt gestionabile”, consideră oficialul BNR.

Impact mic în sectorul bancar

În ceea ce priveşte impactul Brexit asupra sistemului bancar, el a arătat că acest proces nu va afecta accesul la finanţare.

Ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar nu va afecta accesul la finanţare al firmelor şi populaţiei din România. În sectorul bancar românesc există o singură instituţie de credit cu capital britanic, iar ponderea acestei băncii în volumul creditării este mai mult decât modest, este sub 0,6%. De asemenea, finanţarea directă, pe care multe companii din România au luat-o direct din Marea Britanie nu este foarte mare, iar jumătate din această finanţare vine pe canalul mamă-fiică, mai puţin influenţat de această schimbare”, a subliniat directorul din cadrul BNR.

Florian Neagu a participat la conferinţa online „Impactul Brexit-ului asupra afacerilor din România”, organizată de Financial Intelligence.

Sursa: digi24.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x