Friday, April 19, 2024

Joe Biden, mesaj tranșant adresat Beijingului! Navele Chinei, avertizate: stați departe de arhipelagul Senkaku!

Must Read

Tensiunile din Marea Chinei sunt din nou la cote ridicate. După doar o săptămână de la depunerea jurământului, noul președinte al Americii a trimis deja mai multe avertismente Beijingului cu privire la expansionismul Chinei în regiune.

Într-un dialog cu premierul nipon Yoshihide Suga, Joe Biden a reamintit „angajamentul neclintit” al SUA de a proteja Japonia.

Arhipelagul Senkaku, revendicat de China și Japonia

Iar asta include și arhipelagul nelocuit Senkaku, denumit Diaoyu în limba chineză şi revendicat de Beijing. Noul şef al Pentagonului Lloyd Austin, a declarat că „Statele Unite continuă să se opună oricărei încercări unilaterale de a schimba status quo-ul în Marea Chinei de Est”.

Washingtonul respinge de mult timp revendicarea de către Beijing a aproape tuturor insuliţelor şi recifelor din Marea Chinei de Sud în defavoarea ţărilor riverane (Malaezia, Vietnam, Filipine, Brunei), dar fostul secretar de stat Mike Pompeo a crescut presiunea asupra Chinei în luna iulie, când a declarat că aceste revendicări sunt „complet ilegale”. Un alt semnal clar adresat Chinei au fost numeroasele convorbiri telefonice purtate de americani cu aliaţii asiatici la scurt timp după instalarea noii puteri la Casa Albă.

- Advertisement -

Aceste mesaje indică faptul că noul executiv american nu intenţionează să întrerupă poziţia fermă faţă de China afişată de Statele Unite în timpul administraţiei Donald Trump.

Șeful Pentagonului sună adunarea în Pacific

Generalul Lloyd Austin a sunat adunarea în Pacific. Mai întâi, i-a cerut ministrului australian al Apărării, Linda Reynolds, să reafirme importanţa păstrării Pacificului „liber şi deschis, pe baza legilor şi a normelor internaţionale existente, într-o regiune lipsită de comportamente rău intenţionate”. Apoi, a discutat cu omologul său sud-coreean, Suh Wook, pentru a reafirma „importanţa unei cooperări strânse între cele două ţări şi o ordine internaţională bazată pe reglementări”, aluzie la revendicările teritoriale ale Beijingului.

În fine, șeful Pentagonului l-a sunat miercuri pe ministrul indian al Apărării, Rajnath Singh, un alt semn al continuităţii strategiei americane de a-şi consolida legăturile cu ţările ale căror relaţii cu Beijingul sunt cele mai tensionate.

În acelaşi timp, portavionul american USS Theodore Roosevelt a început o misiune pe care numit-o „libertate de navigaţie” în Marea Chinei de Sud, prima misiune de acest gen după sosirea la Casa Albă a preşedintelui Joe Biden.
Aceste patrule ale navelor de război americane în zonele disputate irită de fiecare dată Beijingul.

Sursa: evz.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x