Friday, April 19, 2024

Medic român, semnal de alarmă: Este posibil să avem două pandemii suprapuse

Must Read

Dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, atrage atenţia că este posibil să avem două pandemii suprapuse: una cu SARS-CoV-2 şi, cealaltă, aflată în fază incipientă, cu noua tulpină din Marea Britanie.

”Cea mai mare problemă este capacitatea limitată de a diagnostica noua tulpină”, scrie dr. Marius Geantă, pe pagina sa de Facebook.

”Testele PCR pot ridica, în cel mai bun caz, suspiciunea, dar nu pot diagnostica infecţia cu noua tulpină. Diagnosticul noii tulpini se face prin secvenţierea genomului virusului – o metoda nouă, diferită de PCR, care necesită echipamente, echipe pregătite şi analiză de date”, adaugă specialistul.

Dar nici simpla existenţă a acestor elemente nu este suficientă – secvenţierea trebuie facută (ca în Marea Britanie) în mod reflex, continuu, la nivelul întregului sistem de sănătate prin implementarea public health genomics, atrage atenţia dr. Geantă.

- Advertisement -

”Studiile arată ca noua tulpină se transmite cu 56-70% mai repede, având potenţialul de a determina o creştere rapidă a numărului de cazuri de infecţie şi, implicit, a numărului de cazuri grave”, mai spune doctorul.

Deşi noua tulpină nu determină în sine cazuri mai grave, adaugă medicul, prin faptul că afectează mai mulţi oameni determină în total creşterea exponenţială a cazurilor grave de Covid şi, implicit, creşte şi mai mult presiunea asupra sistemelor de sănătate.

”De aceea, apariţia noii tulpini pune în discuţie, cum am remarcat deja în Marea Britanie, eficienţa intervenţiilor de sănătate publică (lockdown) – ne putem aştepta la măsuri restrictive din ce în ce mai severe, în lunile care urmează, în acele regiuni în care tulpina nouă va fi identificată pe scară largă”, mai spune acesta.

Sursa: realitatea.net

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x