Thursday, March 28, 2024

Medicul sancționat la cererea Ministerului Sănătății: „Aseară, după ce am luat amenda, am aruncat vaccinul”

Must Read

Medicul de la Spitalul Rădăuți, amendat de DSP Suceava la cererea Ministerului Sănătății, pentru că în centrul medical s-ar fi vaccinat 563 de persoane care nu erau eligibile în această etapă a campaniei, neagă acuzațiile care i-au fost aduse și anunță ca va contesta amenda. Acesta a spus că după ce a fost amendat, a fost forțat să arunce dozele rămase pentru că oamenii nu au mai venit să se vaccineze.

Andrei Manta: Sunt pacienți pe care i-am vaccinat ca să nu aruncăm din doze

Medicul Andrei Manta, coordonatorul centrului de vaccinare de la Rădăuți, a declarat, joi seară, la Digi24, că a vaccinat persoane din cele două etape programate în perioada aceasta care așteptau la rând pentru a nu arunca doze cu ser.

“Au intervenit frustrări pentru că am primit amendă și pentru că nu am reușit să-mi fac datoria civică, morală vizavi de vaccinarea populației. Amenda a fost dată pentru că am vaccinat peste numărul de programări din ziua respectivă. Asta a și fost concluzia analizei pe care au emis-o colegii de la DSP care au venit în control.

Aveam doi programați la poarta spitalului și restul veniseră cu programări din mai multe zile din urmă care nu au putut veni să se vaccineze atunci când au fost programați.

- Advertisement -

Aveam mai multe variante. Puteam să le fac doar celor programați vaccin și restul dozelor să-l casez, puteam să-i amân pe toți în altă zi, lucru care ar fi însemnat din nou o «ilegalitate», pentru că toți pacienții care se programează în ziua respectivă și vin în altă zi sunt considerați ca fiind neprogramați. Fie puteam să fac șase doze de vaccin la cei programați și la alții dintre aceia care așteptau.

Era final de program, mai erau șase-șapte pacienți afară. Datorită lucrurilor care mi s-au întâmplat în urma controlului, am recurs la distrugerea vaccinului.

Le-am spus oamenilor să vină în altă zi sau să se reprogrameze pe platformă.

Dintr-un singur flacon se poate extrage ser pentru șase vaccinări.

Amenda nu contează deloc.

Soluția ar trebui să se rezolve la nivelul instituțiilor DSP, INSP, să ajungem la un consens, inclusiv Ministerul Sănătății, să încercăm să înțelegem că din 10 pacienți care vin la vaccinare mulți nu pot să stea la rând, fiindcă fluxul de pacienți pe acele ore pe care le petrecem în centrul de vaccinare de la ora 8.00 dimineața până la 19.00, nu pot sta atâta timp la rând”, a declarat Manta.

Acesta a infirmat că ar fi vaccinat 563 de persoane care nu se aflau în etapa a II-a de vaccinare.

“Sunt pacienți care au fost programați cu zile în urmă și care nu au putut veni, sunt din spital, din etapa I, s-au răzgândit și nu au dorit să se vaccineze dar au revenit. Sunt pacienți pe care i-am vaccinat ca să nu aruncăm din doze”, a precizat coordonatorul centrului de imunizare din Rădăuți.

Doctorul a negat și că ar fi trimis SMS-uri oamenilor pentru a veni la vaccinare.

Totodată, el a semnalat că există în continuare pacienți care prezintă dovada programării la vaccinare dar nu se regăsesc pe liste.

“Mergem mai departe și așteptăm ca DSP-ul, Ministerul Sănătății, INSP și STS-ul să recurgă la măsuri de mai bună coordonare între aceste instituții, pentru că de multe ori am observat foarte multe scăpări.

Ca exemplu, avem listă nominală de pacienți trimisă de DSP azi dimineață, avem pacienți care fac dovada programării și prezintă acea dovadă, dar nu se regăsesc pe liste, fapt care a fost raportat și de DSP în cursul zilei de astăzi și în celelalte zile de mine”, a spus Andrei Manta.

Andrei Manta, directorul centrului medical din Rădăuți susține că nu au fost vaccinate persoane „peste rând” și că ar fi vorba de fapt de persoane care au fost programate în alte zile, însă care din diverse motive nu au putut ajunge la vaccinare.

„Este o eroare, nu este adevărat. Au fost descoperite 563 de persoane neprogramate. Aici există câteva nuanțe de precizat. Un pacient care vine să se vaccineze are un anumit program. Şi mă întreabă şi le spun sincer: „Da, ai programare, este în regulă, revii mâine sau când se poate”. Acest pacient care vine a doua sau a treia zi cu acea hârtie pe platformă apare ca neprogramat. când au venit să verifice acele liste, au găsit pacienţi mult peste numărul de programări în ziua respectivă pentru că au fost dintre ei programaţi în altă zi și nu au putut ajunge. Asta s-a întâmplat de-a lungul timpului.”, a declarat medicul Andrei Manta, joi, la Antena 3.

De asemenea, medicul susține că la finalul programului a vaccinat pacienți care veneau să aștepte la spital, pentru a vedea dacă rămân doze care se risipeau. Acesta spune că inclusiv autoritățile le-au recomandat medicilor să procedeze așa. După controlul DSP, la finalul zilei vaccinurile care au rămas au fost aruncate.

Sfatul mai puţin informal al DSP-ului este să nu irosim dozele. Ce se poate întâmpla…. La poarta spitalului sunt doi pacienţi programaţi, la ora 18.00, înainte de sfârşitul programului, care au şi venit.  Eu, de pildă, am avut şase pacienţi. Dintre cei şase, doi erau programaţi, restul nu. (…) Imediat după ce am primit amenda am gândit următorul lucru: „Am trei variante… Fie reprogramez în altă zi pe toată lumea, fie le fac vaccin celor doi şi numai celor doi care erau programați, ceea ce înseamnă că restul din conţinutul flaconului va putea fi casat, fie îi vaccinăm pe toţi, cât se poate, chiar dacă nu au programare în ziua respectivă. Aseară, după ce am luat amendă, am casat vaccinurile. Le-am făcut vaccin celor care erau programaţi. Dumneavoastră ce aţi face, după ce vine DSP și te sprijină în luarea unor decizii, te sfătuieşte şi apoi trimite un corp de control şi îţi dă amendă? Ce aţi face?”, a spus medicul Andrei Manta.

Controlul de la Răduți, după ce Vlad Voiculescu a cerut anchete și sancțiuni

Ministerul Săntății a anunțat joi primele sancțiuni, după ce ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a declarat miercuri că că 1.353 de persoane s-ar fi vaccinat anti-COVID-19, deşi erau eligibile pentru etapa a treia.

Ministerul a anunțat nereguli găsite la spitalul din Rădăuți, unde ar fi fost imunizate 563 de persoane marcate ca eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare.

La momentul controlului, inspectorii DSP Suceava au constatat că persoanele venite pentru imunizare în centrul de vaccinare nu erau verificate în aplicația Rovaccinare pe baza CNP-ului si nici în listele de pacienți programati pentru ziua în curs. Listele cu pacienți pentru ziua în curs erau trimise pe whatsapp de către medicul coordonator din DSP către  directorul medical al spitalului și redirecționate mai apoi de acesta personalului care asigură paza centrului pentru a permite accesul în unitate a pacienților programați”, se arată în comunicatul ministerului Sănătății

Medicul sancționat de DSP susține însă că listele nominale le primește pe whatsapp din cauză că nu a primit o parolă de la STS.

Listele nominale cu programarea pacienților le primesc de ceva timp. Noi am avut un mail, o parola unica, prin care puteam să descărcam lista de pacienți. STS a trimis acel mail, numai ca parola a venit de la STS pe un numar gresit. Eu am dovada ca am trimis mailul cu numarul corect. Noi mergem cu programări făcute pe hârtie sau în format electronic”, declarat Andrei Manta.

Ministerul Sănătății a mai constatat că „în centrul de vaccinare pacienții au fost primiți în baza programărilor printate sau mesajelor sms, iar în cazul pacienților programați de medicul de familie, pe baza declarației acestora”.

Recent, coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, declara că în situația în care un bolnav cronic nu se poate înscrie pe platformă, acesta poate apela la medicul de familie care îi poate elibera o adeverință pentru programare.

De asemenea, medicii au fost sfătuiți, inclusiv de către Raed Arafat, să nu irosească dozele de vaccin care rămân neutilizate, însă să le folosească doar pentru persoanele eligibile în prima și a doua etapă.

Și managerul Spitalului Marius Nasta din București, Beatrice Mahler, a declarat, miercuri seara, la emisiunea Jurnalul de Seară de la Digi24, că se fac liste de așteptare pentru persoane care să fie vaccinate în afara programărilor, dar cu condiția să facă parte din lista eligibilă conform criteriilor stabilite de Guvern pentru etapa a doua: „Și la Marius Nasta sunt pacienți care nu vin la vaccinare și am avut o listă suplimentară și am respectat criteriile pentru perioada în care suntem”

Sursa: digi24.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x