Thursday, March 28, 2024

Ministerul Culturii arată câţi bani a dat pentru filmul „colectiv”, după ce regizorul Alexander Nanau a criticat subfinanţarea culturii

Must Read

Ministerul Culturii a precizat că documentarul „colectiv” al regizorului Alexander Nanau a fost finanţat cu peste 1,5 milioane de lei din Fondul Cinematografic şi a apreciat drept „răuvoitoare şi lipsită de temei”, afirmaţia lui Nanau conform căreia ministerul nu s-a implicat în gestionarea crizei sectorului cultural, afectat de restricţiile impuse de pandemia de COVID în 2020.

Documentarul „colectiv” a fost considerat cel mai bun film documentar la Premiile Academiei Europene de Film şi este propunerea României la premiile Oscar din 2021.

Regizorul filmului, Alexander Nanau, a fost propus de Ministerul Culturii pentru a fi decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Medalia Ordinului Cultural, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie 2021.

Nanau a refuzat distincţia.

- Advertisement -
„Cred că este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic și gol de sens, cultura României”, a apreciat Alexander Nanau, într-o postare publicată pe Facebook.

„După aproape un an de eforturi și propuneri din partea tuturor sectoarelor culturale de a angaja statul Român în implementarea de mecanisme de susținere a culturii sever amenințate de faliment în timpul crizei COVID 19, reacția și intervenția concretă a statului Român la toate nivelurile institutionale a fost zero”, a adăugat regizorul.

„Este dreptul fiecărei persoane propuse de a accepta sau nu această distincție din partea statului român”, a precizat, într-un comunicat, Ministerul Culturii.

150.000 de lei pentru promovarea internaţională a filmului lui Nanau în perioada 24 ianuarie-31 aprilie 2021

Ministerul a precizat că propunerea de decorare i-a fost comunicată lui Nanau, în cadrul unei întâlniri avute pe 4 ianuarie.

„Cu această ocazie, SC Alexander Nanau Production SRL a solicitat o finanțare suplimentară din partea Ministerului Culturii în valoare de 250.000 de lei, pentru care a primit aviz pozitiv pentru suma de 150.000 lei. Acest buget a fost solicitat pentru campania online de promovare a filmului Colectiv în perioada 24 ianuarie – 31 aprilie 2021, la nivel internaţional”, a precizat Ministerul Culturii.

Filmul „Colectiv”, al cărui producător și regizor este Alexander Nanau, a obţinut finanțare directă pentru dezvoltare şi producţie, în valoare de 632.071 lei, din partea Centrului Național al Cinematografiei (CNC). Totodată, având dublă calitate, Alexander Nanau a obținut ca regizor suma de 475.100 lei și ca producător suma
de 258.395 lei, fonduri nerambursabile din partea CNC pentru producția filmului, conform ministerului.

Susținerea statului român pentru producția „Colectiv” a mai constat în finanțarea participărilor la festivalurile de la Amsterdam , Toronto și Veneția (în 2019) în total de 40.000 lei și, în 2020, a promovării filmului documentar de lungmetraj în vederea selecției la Premiile Academiei Americane de Film Oscar 2021, în valoare de 100.000 lei.

Consiliul de administrație al CNC a decis, prin Hotărârea 293/19.11.2020, suplimentarea sumei, ulterior, cu 100.000 de lei, în cazul în care filmul va fi propus pe lista scurtă a premiilor Oscar. Astfel, suma totală alocată acestui proiect din Fondul Cinematografic a fost de 1.530.566 lei, sună care include şi costurile de distribuţie, informează Ministerul Culturii.

„Afirmația conform căreia Ministerul Culturii nu s-a implicat în gestionarea crizei sectorului cultural afectat de restricții, în 2020, este răuvoitoare și lipsită de temei. Anul trecut, pandemia a restricționat multe domenii, cel cultural fiind printre cele mai afectate. Ministerul Culturii a pus în prim plan această realitate și a fost un partener onest al tuturor actorilor din domeniul cultural, luând măsuri în baza consultărilor cu aceștia”, se mai arată în comunicatul ministerului.

Sursa: digi24.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x