Thursday, March 28, 2024

Nuclearelectrica primește finanțare americană nerambursabilă pentru a găsi locuri potrivite construirii de mini-reactoare

Must Read

​Nuclearelectrica a anunțat miercuri acordarea de către Agenția SUA pentru Comert si Dezvoltare (USTDA) a unui grant nerambursabil în valoare de 1.277.115 dolari pentru finanțarea costului necesar identificării unor potențiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR (reactoare modulare mici) în România. Nuclearelectrica transmite că este interesată de evaluarea dezvoltării Reactoarelor Modulare Mici ca o soluție pe termen lung, pe lângă construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

Grant-ul oferit de US-TDA va fi utilizat pentru a finanța costurile de asistență tehnică pentru identificarea și evaluarea amplasamentelor adecvate tehnologiilor nucleare mici și modulare (SMR) și elaborarea unei foi de parcurs pentru licențierea acestora.

Nuclearelectrica precizează că SUA și România sunt angajate în dezvoltarea energiei nucleare. Potrivit Proiectului de Strategie Energetică a României, utilizarea reactoarelor nucleare mici și modulare ar putea fi benefică pentru asigurarea de noi capacități energetice fără emisii de carbon și surse de producție de hidrogen, după anul 2035. Așadar, interesul Nuclearelectrica este de a iniția în timp util identificarea și evaluarea preliminară a unor amplasamente, altele decât zona Cernavodă, prin intermediul grant-ului nerambursabil acordat de US-TDA.

“Pe lângă dezvoltarea în forma actuală a reactoarelor 3 și 4, SNN este, de asemenea, interesată în evaluarea dezvoltării Reactoarelor Modulare Mici ca o soluție pe termen lung pentru dezvoltarea în continuare a industriei nucleare din România. Suntem interesați de caracteristici precum flexiblitate, modularitate și eficiență ridicată care ar putea să ofere avantaje atât pentru sistemul energetic cât și pentru mediul de afaceri după anul 2035. Grant-ul acordat de US-TDA ne va permite evaluarea de amplasamente și tehnologie având o asistență tehnică adecvată și să inițiem acest proces de evaluare în timp util pentru a sprijini un proces decizional ulterior”, a afirmat Cosmin Ghiță, director general al SNN.

“USTDA este un partener ideal pentru România deoarece caută tehnologii de ultimă generație în domeniul energiei nucleare civile pentru nevoile sale viitoare de energie. Sprijinul noastru va crea legaturi mai strânse între industriile noastre și va crea noi oportunități de afaceri pentru industria SUA pe o piață importantă”, a spus Todd Abrajano, directorul agenției.
În martie 2019 între Nuclearelectrica și americanii de la NuScale Power a fost semnat un memorandum privind schimbul de informații tehnice și economice, în vederea dezvoltării sectorului nuclear în România, prin construirea unor reactoare modulare mici.
Sursa: hotnews.ro
- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x