Thursday, April 18, 2024

Numărul bugetarilor este în creștere. În ce domeniu activează mai mult de un sfert dintre ei

Must Read
Restructurarea aparatului bugetar și digitalizarea serviciilor publice este una din temele fundamentale ale guvernării de dreapta, care le-a pus gând rău bugetarilor.

Iar procesul de digitalizare este susținut intens atât de Uniunea Europeană, cât și de mediul de afaceri.

Pandemia a crescut numărul bugetarilor

Trebuie făcută însă diferența atunci când se vorbește despre aerisirea instituțiilor publice și de eliminarea excesului de personal, în condițiile în care sistemul medical public a avut nevoie de o suplimentare de personal, în condițiile pandemiei de coronavirus.

Mai mult decât atât, nu doar numărul angajaților a crescut în 2020, ci și nivelul veniturilor, în același context al pandemiei și al stimulărilor de ordin financiar primite ca cadrele medicale.

Astfel, numărul de salariați din zona sănătății a crescut cu peste 8.000 de persoane, pe parcursul anului trecut.

- Advertisement -

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în noiembrie 2020, de 1.245.578, din care peste 64% în administraţia publică centrală, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Un sfert dintre bugetari, în Învățământ

Din totalul celor 798.589 de angajaţi din administraţia publică centrală, 593.441 lucrau în instituţii finanţate integral de la bugetul de stat.

Cel mai mare număr de posturi ocupate se înregistra în Ministerul Educaţiei şi Cercetării, respectiv 287.908, Ministerul Afacerilor Interne (125.487), Ministerul Apărării Naţionale (74.129), Ministerul Finanţelor Publice (24.745) şi Ministerul Sănătăţii (17.877).

Astfel, mai mult de un sfert dintre bugetari lucrează în învățământ, domeniu de activitate care ar trebui să fie prioritar, cu atât mai mult în urma piedicilor și restricțiilor aduse de noul coronavirus.

În instituţiile finanţate integral din bugetul asigurărilor sociale erau ocupate 8.170 de posturi, în cele subvenţionate din bugetul de stat şi din bugetul asigurărilor pentru şomaj un număr de 42.499 de posturi, în timp ce în instituţiile finanţate integral din venituri proprii erau 154.479 de posturi ocupate.

Totodată, în administraţia publică locală lucrau, în noiembrie, 446.989 de persoane, dintre care 276.277 în instituţii finanţate integral din bugetele locale şi 170.712 în instituţii finanţate integral sau parţial din venituri proprii.

Sursa: capital.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x