Friday, March 29, 2024

Pacienul ars, întors din drum pentru că avionul spre Belgia s-a defectat, a fost internat la Spitalul Floreasca. Ce spun autorităţile

Must Read

Pacientul cu arsuri grave, care urma să fie transferat în Belgia în vederea tratamentului şi care a fost readus la Bucureşti după ce avionul în care se afla s-a depresurizat, a fost internat, joi după-amiază, în Secţia de arşi de la Spitalul Floreasca.

Este vorba despre victima unui accident de muncă, al cărei angajator plătise 50 de mii de euro în vederea tratamentului în străinătate.

Reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă au venit cu informaţii suplimentare în acest caz, prin intermediul unui comunicat, pe care îl redăm în continuare.

Autorităţi: Avionul a fost recepţionat la finele lui decembrie, după reparaţii capitale

În privința misiunii de transfer în Belgia a unui pacient cu arsuri prin electrocuție cu o aeronavă SMURD, planificată pentru a fi îndeplinită astăzi, pentru informarea corectă a opiniei publice, precizăm următoarele:

- Advertisement -

Misiunea a fost planificată să se desfășoare ieri, 27.01.2021, dar a fost anulată din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

Astăzi, 28.01.2021, începând cu ora 08.00, avionul Piper PA-42 Cheyenne III aflat în dotarea IGAv, echipat pentru misiuni SMURD, a decolat de la București pentru transferul unui pacient cu arsuri prin electrocuție, de la Iași la Bruxelles, Belgia.

Odată preluat pacientul de la unitatea spitalicească din Iași, în planul derulării misiunii de transfer era prevăzută o aterizare la Timișoara, în vederea alimentării aeronavei. După decolarea de la Timișoara, piloții IGAv au constat functionarea necorespunzătoare a instalației de presurizare a cabinei avionului și astfel misiunea de zbor a fost anulată.

Autorităţi: Continuarea misiunii după depresurizare punea în pericol vieţile celor aflaţi la bord

Ca urmare a constatării acestei funcționari necorespunzătoare a instalației de presurizare, misiunea de transfer în Belgia nu putea fi executată în siguranță, fiind necesar zborul la o altitudine mare, aceasta putând pune în pericol viețile celor aflați la bord, pacient și personalul navigant reprezentat de piloți și echipa medicală.

Dat fiind faptul că zborul la o altitudine optimă, de siguranță nu reprezenta nici un risc, a fost luată decizia transferului pacientului la București. Pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impun, pacientul va fi internat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, la secția de chirurgie plastică și reparatorie.

Precizăm faptul că avionul a fost recepțioant în data de 28.12.2020, după efectuarea unor lucrări de reparații capitale la un motor, revizie majoră la celalalt motor și lucrări periodice după 100 de ore de zbor, nefiind executate reparații la instalația de presurizare a avionului.

Din momentul recepționării, aeronava a zburat 40 de ore și a  îndeplinit cu succes 3 misiuni SMURD, dintre care 2 externe și 1 pe teritoriul României, nefiind întâmpinate probleme de natură tehnică

Ştirea iniţială

“Vă bateți de joc de noi? Avionul SMURD s-a defectat în zbor și aterizează în București. Pacientul va fi adus la Floreasca.”

Acesta a fost mesajul publicat joi de Asociația Colectiv, care cerea de mai multe zile transferul pacientului de la Iași la un spital din Belgia care îl aștepta. Avionul s-a depresurizat după decolare și s-a întors din drum. Cu o zi înainte zborul fusese anulat din cauza vremii.

Un bărbat cu arsuri grave așteaptă de o săptămână transferul în străinătate pentru tratament. Familia i-a găsit loc în Belgia dar transferul este amânat de la o zi la alta din cauza autorităților române și a medicilor care nu au reușit să întocmească mai repede documentele necesare.

Soția pacientului, Dana Mihaela, a povestit în direct la Antena 3 prin ce a trecut în ultima săptămână și ce s-a întamplat cu zborul:

“Nici nu știu exact care este starea lui în momentul asta. Dimineață era stabil, detubat. Am fost înștiințată că la 7:40 au plecat din București, s-au dus, l-au luat, și o să ajungă undeva la Timișoara să alimenteze, după care se îndreaptă spre Belgia. Acum m-au sunat să îmi spună că se întoarce din drum pentru că au defecțiuni tehnice la acest avion.”

Soția pacientului: “Statul Român nu are decât un amărât de avion care se întoarce din drum în situații din astea nenorocite. I-au pus în pericol și pe cei care au plecat cu el, echipajul care a plecat”

“Eu sunt aproape sigură că acest avion a fost defect și din acest motiv nu a fost transportat. Nu că nu a fost stabil, a fost stabil de a doua zi. Soțul meu putea fi transferat de a doua zi. Oamenii ăștia i-au mâncat din zile. Sunt în situația asta disperată acum pentru că ei nu au fost în stare. Nu au găsit altă formulă.

Statul Român nu are decât un amărât de avion care se întoarce din drum în situații din astea nenorocite. I-au pus în pericol și pe cei care au plecat cu el, echipajul care a plecat cu el. Să se întoarcă din drum?! E posibil așa ceva? Este strigător la cer!

Și acum îl duc la Floreasca, deci o luăm de la capăt. Și nu există altă variantă. Mi s-a transmis că nu este alt avion.”

Transferul era deja plătit de firma la care lucra pacientul ars: Avansul către spitalul din Belgia a fost de 50.000 de euro

“El de joi este la Iași. Vineri dimineața erau protocoalele semnate. După ce am găsit loc, a fost o întreagă tevatură să facem o sorepondență cu Belgia, de către Ministerul Sănătății, ca să culmineze astăzi cu întoarcerea avionului. S-a achitat un avans către spitalul din Belgia de 50.000 de euro.” a mai povestit soția bărbatului la Antena 3.

Bărbatul, în vârstă de 52 de ani, a suferit arsuri pe 70 la sută din suprafața corpului, după ce s-a electrocutat miercuri, 20 ianuarie, la locul de muncă, o firmă din Portul Constanța. Pacientul s-a electrocutat în timp ce se afla pe un tren în triajul CFR Port. Bărbatul s-a urcat să verifice un vagon și a făcut arc electric.

“Nu are piele. El are arsuri pe 70% din corp. Din acest motiv era urgent de transportat”

“Nu s-a intervenit deloc pe răni. A fost decât pansat, nu au ce să facă altceva. Oamenii nu au. Sunt cu mâinile goale medicii în țară asta. Nu au cu ce să lucreze.

Nu are piele. El are arsuri pe 70% din corp. Din acest motiv era urgent de transportat. Nu poți să ții un om cu asemenea arsuri într-un spital, cât să-l țîn? Săptămâni în șir, o luna?

Dacă se întâmplă ceva cu soțul meu cine răspunde? Eu am făcut tot ce este omenește posibil. Dar sunt un om, un număr de ordine pentru ei, atât.

Avionul doar ce a fost scos din reparație.”

Sursa: antena3.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x