Thursday, March 28, 2024

Persoanele cu boli autoimune pot face vaccinul anti-COVID? Răspunsul medicilor

Must Read

Mulți bolnavi cronici se întreabă dacă pot face vaccinul anti-COVID în caz că se știu cu o boală tiroidiană. Medicul Ruxandra Dobrescu ne explică tot ce trebuie să știm când vine vorba de acest aspect.

Persoanele cu BOLI AUTOIMUNE pot face vaccinul?

Da, nu există dovezi științifice cum că ARN-ul mesager poate să ducă la dereglări ale sistemului imun sau exacerbări ale bolilor autoimune. Grija legată de afecțiunile autoimune este mai degrabă teoretică decât bazată pe dovezi efective.

Studiul Pfizer, care a inclus mai mult de 40000 participanți, a inclus și persoane cu boli autoimune și nu au fost raportate efecte adverse legate de afecțiunea de fond. Între timp, campania de vaccinare a inclus până acum câteva milioane de oameni, de asemenea fără consemnarea unor reacții adverse de acest tip. Este adevărat că nu avem încă date legate de urmărirea pe termen lung, pentru care este nevoie exact de asta – adică de timp! Din ce știm până acum riscurile par să fie foarte-foarte mici.

Ce se întâmplă cu PERSOANELE IMUNOCOMPROMISE?

Unele persoane care suferă de boli autoimune sau de unele tipuri de cancer urmează tratament cu medicamente care scad imunitatea – de exemplu corticoizi, citostatice, etc. În cazul lor vaccinarea nu este contraindicată, dar este posibil ca răspunsul imun indus de vaccin să fie mai puțin intens, adică este posibil ca pentru ele protecția oferită de vaccin să nu fie atât de completă!

- Advertisement -

Cum e cu BOLILE TIROIDIENE?

Vaccinul anti-COVID nu este, în general, contraindicat pentru nicio persoană cu afecțiune tiroidiană!

Persoanele cu noduli tiroidieni, hipotiroidism, cele operate de tiroidă pot face vaccinul pentru că există niciun risc suplimentar.

Pentru persoanele cu tiroidită autoimună și cele cu boală Basedow nu există nicio dovadă cum că vaccinul ar putea să determine o exacerbare a răspunsului imun, deci vaccinarea nu este contraindicată nici pentru ei. Nu avem încă date pe termen lung, dar probabil că riscul este extrem de mic.

Persoanele cu oftalmopatie Graves pe tratament cu corticosteroizi sau cei cu cancer tiroidian pe tratament cu inhibitori de tirozin-kinază ar putea avea un grad de imunodepresie, deci vaccinul este posibil să nu fie la fel de eficient, dar nu este contraindicat.

Sursa: antena3.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x