Friday, April 19, 2024

Polonia a interzis avortul. Măsura care a scos oamenii în stradă a intrat în vigoare

Must Read

Polonia a interzis avortul aproape în totalitate, iar măsura a intrat în vigoare după ce o decizie a Tribunalului Constituțional, în acest sens, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Polonia a interzis avortul de miercuri, 27 ianuarie. Anunțul a fost făcut de guvernul polonez, prin Centrul său de informare, într-un mesaj publicat pe Twitter. Potrivit comunicării, măsura intră în vigoare după ce decizia Tribunalului constituţional va fi publicată în Monitorul Oficial, informează AFP.  „Tribunalul constituţional a prezentat o justificare scrisă a hotărârii privind protecţia vieţii. Conform prevederilor constituţionale, hotărârea va fi publicată astăzi (miercuri) în Monitorul Oficial”, a anunţat Centrul de informare al guvernului, pe Twitter.

Tribunalul constituţional a interzis în octombrie întreruperea voluntară a sarcinii în caz de malformaţie gravă a fătului. Forul constitutional a stabilit că aceasta este „incompatibilă” cu textul Constituţiei. Practic hotărârea duce la interzicerea tuturor întreruperilor de sarcină. Singurele excepții sunt cele rezultate în urma unui viol, a unui incest sau când viaţa mamei este în pericol.

Decizia este susținută de partidul ultra-catolic „Lege şi Justiţie” (PiS), aflat la putere. De altfel, Tribunalul Constituțional a fost reformat de această formațiune şi s-a conformat cererilor acestuia, prin hotărârea din 22 octombrie,

- Advertisement -

Mișcări de protest după ce avortul a fost interzis în Polonia

După anunţarea hotărârii Tribunalului, în luna octombrie, au avut loc manifestaţii în masă în toată Polonia. Proteste sunt programate şi miercuri seara în faţa sediului Tribunalului Constituţional din Varşovia, precum şi în mai multe oraşe poloneze.

„Cerem tuturor să iasă în stradă. (…) Exprimaţi-vă furia după cum credeţi de cuviinţă”, a declarat miercuri Marta Lempart din partea „Grevei femeilor”.

Aceasta este principala mişcare aflată la originea protestelor.

„Întreaga Polonie se mobilizează, nu doar Varşovia, noi suntem gata! Atunci când vorbim despre infernul femeilor, putem acum să vorbim de infernul guvernului. Vă vom pregăti noi un infern”, a adăugat Klementyna Suchanow, tot din partea „Grevei femeilor”.

În prezent, se fac mai puţin de 2.000 de avorturi legale pe an în Polonia, potrivit datelor oficiale. Organizaţiile feministe estimează că circa 200.000 de întreruperi voluntare de sarcină sunt făcute anual de poloneze ilegal sau în străinătate.

Sursa: evz.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x