Thursday, March 28, 2024

România, din nou în topul ruşinii. Ţara noastră e printre primele 3 ţări corupte din UE

Must Read

Transparency International a lansat joi raportului privind Indicele de Percepție a Corupției (CPI) în 2020. Se pare că ţara noastră ocupă un loc fruntaş în ceea ce priveşte această problemă.

România, din nou în topul ruşinii. În raport sunt detaliate legăturile directe între locul înregistrat în CPI și modul în care o țară poate să facă față obstacolelor puse de pandemia de coronavirus.

România, din nou în topul ruşinii. Ce s-a întâmplat cu ţara noastră în pandemia de coronavirus

Ţările care stabiliesc un punctaj mare în clasament se pare că investesc mai mult în sistemul de sănătate, sunt mai în măsură să asigure îngrijire medicală și mai puțin probabil să încalce normele democratice și instituționale sau regulile statului de drept.

Indicele de Percepție a Corupției demonstrează modul în care mai mulţi specialişti, inclusiv cei din mediul de afaceri percep corupția existentă în 180 de state și teritorii. Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care 0 înseamnă “foarte corupt”, iar 100 “deloc corupt”.

- Advertisement -

Se pare că România a reuşit să stabiliească iar un loc „fruntaş”. Ţara noastră ocupă locul trei cele mai corupte țări din Uniunea Europeană, cu un punctaj de 44 din 100.

Punctajele sunt aproape la fel ca cele din 2019 pentru majoritatea statelor membre, se pare că există şi o premieră, trei state împart ultimul loc în clasamentul întocmit la nivelul UE – România, Bulgaria și Ungaria – cu același scor: 44 de puncte din 100 posibile.

Percepția asupra corupției din sistemul public și mediul de afaceri din România rămâne neschimbată comparativ cu 2019, la fel și în cazul Ungariei, în timp ce Bulgaria are un punct în plus față de anul anterior. De altfel, țara noastră înregistrează același scor ca în anul 2012, ceea ce arată că măsurile luate în aproape 10 ani nu au fost constante și nu au reușit să schimbe percepția pe care experți independenți și din mediul de afaceri o au cu privire la corupția din România.

Lipsa de transparență în achizițiile publice, subfinanțarea sistemului medical, lipsa unor măsuri consecvente pentru digitalizarea proceselor administrative sunt probleme constante la nivel național care s-au accentuat în contextul pandemiei COVID-19. Raportul Curţii de Conturi privind achizițiile derulate pentru combaterea pandemiei au arătat grave deficiențe atât în administrația locală cât și cea centrală.

Sursa: romaniatv.net

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x