Friday, April 19, 2024

Schimb de replici între Emil Boc și Vlad Voiculescu (VIDEO)

Must Read

În plină campanie de vaccinare, sunt tensiuni între primari și Ministerul Sănătății. Edilii se plâng că au fost obligați să organizeze și să doteze centrele de vaccinare și să asigure plata personalului, fără a primi bani însă bani pentru aceasta. Sâmbătă, la Digi24, primarul Clujului, Emil Boc, și ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, au avut un schimb de replici pe această temă, în direct.

Primarul Clujului, Emil Boc, a avut un schimb dur de replici cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, pe fondul tensiunilor dintre primari şi Ministerul Sănătăţii, generate de prevederile unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă care obligă administraţiile publice locale să organizeze şi să doteze centre de vaccinare fără să le asigure resursele financiare necesare acestui demers.

Într-o intervenţie la Digi24, Boc a susţinut că, dat fiind faptul că bugetul pe 2021 încă nu a fost adoptat, iar primăriile îşi adoptă oricum bugetul la 45 de zile după aceea, „ar însemna să luăm bani de la creşe, de la bursele pentru elevi, de la sănătate, de la spitale, de la iluminatul public pentru a aloca resursele aferente procesului de vaccinare şi în aceste condiţii, am cerut politicos, dar ferm în acelaşi timp, ca în această ordonanţă de urgenţă pe care Ministerul Sănătăţii o pregăteşte să nu ignore problema finanţării”.

„Este un principiu larg, european recunoscut, că nicio sarcină nu poate fi atribuită în plus administraţiilor locale fără să-i acorzi susţinerea financiară aferentă. Se pare că la Ministerul Sănătăţii acest lucru nu s-a înţeles suficient, noi de acest lucru am fost nemulţumiţi şi am sesizat Ministerul Sănătăţii pentru acest aspect. Toţi primarii sunt extrem de dedicaţi să se implice şi să susţină procesul de vaccinare, pe care îl considerăm de interes naţional. Ne dorim să fie o reuşită”, a precizat Emil Boc.

- Advertisement -

Edilul a mai adăugat că un coleg primar de la Brăila ar fi făcut un calcul din care rezultă că ar fi nevoie de o jumătate de milion de euro pe lună pentru a asigura funcţionarea centrelor de vaccinare şi plata personalului. Pentru şase luni, ar fi nevoie de circa trei milioane de euro. Boc mai avertizează asupra unei alte situaţii, şi anume, dacă încep şcolile fizic, nu vor putea fi luate cadrele medicale din şcoli, cu care ar putea fi suplinit o parte din personalul medical din centrele de vaccinare.

„Lucrăm pe mai multe scenarii, dar dacă ar fi asigurată resursa financiară, am fi de la început siguri cine, cât şi unde lucrează. De aceea, aşteptăm de la Guvern aceste precizări, de la Ministerul Sănătăţii, care are în gestiune acest subiect al vaccinării. […] Un alt scenariu este să luăm de la investiţii, de la modernizarea străzilor, a podurilor, a pasajelor supraterane şi a altor lucruri, dar cred că nu trebuie să ajungem acolo, încât să compromitem lucruri în derulare pentru a îndeplini o sarcină pe care ne-o trasează Guvernul”, a declarat edilul, adăugând că într-o anumit măsură există şi cadru legal pentru sponsorizări, dacă de la Guvern nu vor veni bani.

De partea sa, ministrul Sănătăţii a încercat să îşi decline responsabilitatea pentru această problemă, pasând-o la Florin Cîţu. Concret, Voiculescu a susţinut că proiectul de OUG este al Guvernului, nu al ministerului pe care îl conduce, astfel că primarii nemulţumiţi ar trebui să îl sune pe premierul Cîţu pentru a-şi exprima nemulţumirile şi să îi ceară bani. Vlad Voiculescu a mai reproşat voalat că subiectul a ajuns întâi în presă fără ca edilii să aibă în prealabil un dialog cu guvernanţii.

„Este un proiect de OUG care este al Guvernului, nu este al Ministerului Sănătăţii. […] Dar într-adevăr este iniţiat de Ministerul Sănătăţii şi tot Ministerul Sănătăţii a transmis pentru consultare către toate structurile asociative: asociaţia comunelor, asociaţia oraşelor, asociaţia consiliilor judeţene şi asociaţia municipiilor. Aşteptăm reacţia scrisă, nu ştiu dacă au trimis-o, este sâmbătă, dar m-am mirat şi eu să văd în presă o reacţie, când noi am trimis tocmai pentru consultare draftul de ordonanţă de urgenţă. Apoi, ca să evaluăm nevoia financiară, lucrurile sunt foarte diferite de la un oraş la altul. După ce va fi făcută o evaluare, evident că banii pot fi ceruţi de către autorităţile publice de la Guvern. Există, de asemenea, un partener instituţional pentru asta şi se numeşte Ministerul Dezvoltării. […] Domnul primar Boc are numărul meu de telefon, are, de asemenea, numărul de telefon al primului ministru. Nu am auzit nimic, am citit din presă”, a mai spus Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii a reiterat faptul că este vorba despre un draft, o primă versiune a unui act normativ şi că “există şi procesul avizării, dl Boc cunoaşte lucrurile acestea”.

„Am vorbit cu premierul acum o oră, deci răspunde la telefon, dacă cineva sună din teritoriu, poate avea o discuţie şi în seara asta, nu trebuie să ne ferim”, a arătat Voiculescu, precizând că modificări se mai pot aduce cel puţin până marţi la prânz.

Primarul Clujului, Emil Boc, aflat în legătură directă prin Skype, i-a dat replica ministrului Sănătăţii: „Îl salut cu respect pe domnul ministru, dar trebuie făcute câteva precizări:

1. Nu se respectă termenul de 10 zile prevăzut de lege în vederea consultării;

2. Nu credem că trebuie să sunăm fiecare primar pe primul ministru pentru o problemă de competenţă a unui ministru de resort.

A scris cu mânuţa domniei sale ministrul Sănătăţii Art.6 din Ordonanţă, care menţionează expres şi citez pentru cei care nu au fost atenţi:

Pentru funcţionarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19, din bugetul autorităţilor publice locale se asigură fondurile necesare pentru: a) organizare, dotare, operaţionalizare centre; b) plata personalului medico-sanitar. Adică, dacă totuşi avem o dimensiune şi o viziune europeană, orice ministru ar trebui să ştie din Guvernul României că nu poţi să stabileşti sarcini fără să dai bani. Sarcini suplimentare se dau, dacă ai alocată resursă suplimentară. Asta nici măcar nu într-un proiect de OUG, nici într-un extemporal la dirigenţie la clasele I-IV nu se face, darămite la nivelul unei ţări europene!

Primarii din Asociaţia Municipiilor sunt extrem de revoltaţi de această abordare şi această atitudine a ministrului Sănătăţii care într-un act fundamental al statului român ignoră nişte principii după care se conduce Uniunea Europeană. Nu ştiu în alte locuri, unde a condus domnul ministru, dacă după aceleaşi principii s-a condus, dar în privinţa a ceea ce înseamnă administraţia publică locală avem pretenţia la respectul pe care îl merită aceşti primari care reprezintă mai mult de jumătate din populaţia României şi 70 la sută din PIB-ul care se produce în România aici se produce!

Şi atunci, dacă cum îţi aşterni aşa dormi, dacă aşa se aşterne în această ordonanţă de urgenţă, cum este scris acolo, aşa va merge şi procesul de vaccinare, cu stângul, generat de către Ministerul Sănătăţii! Şi trebuie să-şi asume răspunderea Ministerul Sănătăţii, să nu plimbe hârtiile în dreapta şi stânga şi responsabilităţile în sus sau în jos! Prima responsabilitate este a aceluia care generează actul. El răspunde pentru ceea ce propune”, a acuzat Emil Boc.

Voiculescu i-a răspuns, printre altele că ar fi mai productiv ca discuţia să fie instituţională, dar a şi avertizat apropo de termenul de 10 zile, că trăim “vremuri excepţionale”, în care termenul respectiv e posibil să nu mai poată fi respectat.

„Aud supărarea în vocea domnului primar, îmi pare rău. Sigur că nu fiecare primar ar trebui să sune premierul, dar preşedintele Asociaţiei Municipiilor şi colegul dumisale de partid cred că pot face asta, bănuiesc că durează mai puţin decât o emisiune de ştiri la Digi24. Apropo de 10 zile, trăim vremuri excepţionale, nu ştiu câte dintre ordonanţele de urgenţă referitoare la gestionarea crizei COVID pot să aibă acest termen de 10 zile. Mi-ar fi plăcut să avem acest timp, dar procesul de vaccinare a început acum mai puţin de 14 zile şi lucrurile merg destul de repede şi cred că noi cu toţii ne dorim ca lucrurile să meargă repede. Altfel, repet, este o primă versiune a unui act normativ care poate suferi îmbunătăţiri. Ministerul Sănătăţii nu are niciun interes ca autorităţile publice locale să fie forţate de către Guvern să facă ceva ce nu pot să facă. Ba din contră! Singurul nostru interes este ca vaccinarea să se petreacă cu bine şi dacă noi putem să fim de folos, cu mare bucurie!”, a replicat Vlad Voiculescu.

Sursa: Digi24.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x