Saturday, July 24, 2021

Situație fără precedent: Comisia Europeană cere să intervină pe bugetul 2021! Datoria publică riscă să scape de sub control

Must Read

Situația fiscală a României este gravă, se arată într-un document trimis de Comisia Europeană ministrului de Finanțe, căruia îi solicită angajarea într-un dialog, pentru a stabili care sunt măsurile necesare de adoptat.

Alexandru Nazare, noul ministru al Finanțelor, a primit o scrisoare de la Comisia Europeană, pe 29 decembrie, prin care autoritățile de la Bruxelles spun că vor să colaboreze cu Guvernul pe tema bugetului pe 2021.

Unul dintre scopurile documentului este și de a reaminti punctul de vedere al Comisiei cu privire la situația fiscală a României și de a informa referitor la stadiul actual al procesului de supraveghere fiscală, în special în ceea ce privește procedura de deficit excesiv care este în curs.

”Dialog pe tema situației fiscale a României”

Încă de la început, Executivul european propune angajarea, cât mai curând posibil, într-un dialog pe tema situației fiscale a României și a viitorului buget pentru 2021, care va fi o cheie importantă în acest sens.

- Advertisement -

”După anii de derapaj fiscal, situația fiscală a țării a continuat să se deterioreze substanțial în 2020. (…) Comisia va reevalua situația bugetară a României în primăvara anului 2021 și, dacă va fi cazul, va propune noi pași în cadrul procedurii de deficit excesiv”, se arată în scrisoare.

Evaluarea, spune Comisia, va lua în considerare datele bugetare pe 2020, bugetul pe 2021 și previziunile de primăvară ale Comisiei pentru 2021, precum și stabilirea politicii fiscale pe termen mediu pe care se va baza Guvernul în programul său politic și celui de convergență, arată hotnews.ro.

”Discuții privind acțiunile necesare”

”În acest context am dori să ne angajăm cu Guvernul român în discuții privind acțiunile necesare, atât imediat, cât și pe termen mediu, pentru a aduce situația fiscală pe o cale sustenabilă.

Această acțiune corectivă nu trebuie și nu ar trebui să submineze eforturile necesare pentru a sprijini sistemul de sănătate și economia în vederea combaterii în mod eficient a pandemiei și a consecințelor economice și sociale.

Suntem disponibili pentru a discuta interacțiunea dintre bugetul pe 2021 și procedura de deficit excesiv. Vom saluta eforturile ulterioare ale Guvernului de a limita orice impact bugetar structural negativ al măsurilor luate. În același timp, România ar trebui să evite introducerea de noi măsuri cu impact negativ permanent asupra soldului bugetar”, se arată în documentul Comisiei Europene.

”Gravitatea situației fiscale”

”Având în vedere gravitatea situației fiscale, vă încurajăm cu tărie să luați în considerare alte inițiative de politică fiscală încă din 2021, atât pe partea veniturilor cât și a cheltuielilor.”, se mai arată în document.

Aceste inițiative ar trebui, ca parte a unei strategii fiscale concertate pe termen mediu, să stabilească deficitul pe o cale în declin și să prevină o creștere bruscă a datoriei publice ca procent din PIB.

În anexa documentului se vorbește mai detaliat cu privire la datoria publică a României, care poate ajunge la 100% din PIB în 2027.

”Pentru a evalua riscurile de sustenabilitate pe termen mediu, Comisia a realizat o evaluare ad-hoc a sustenabilității datoriei publice pe baza abordării standard. Din cauza deficitului ridicat și a dobânzilor relativ ridicate în comparație cu alte datorii, datoria publică ca procent din PIB se află pe o cale abruptă ascendentă”, menționează sursa citată.

Datoria publică, peste 100% din PIB în 2027

În cazul unui scenariu fără schimbări de politici, Comisia estimează că datoria va depăși 60% în 2020 și se va duce la peste 100% din PIB în 2027, rămânând peste acest nivel până la sfârșitul perioadei proiecției, în 2031.

Pe baza evaluării Comisiei, riscurile generale pentru sustenabilitatea datoriei par ridicate pe termen mediu. Acest nivel al riscului indică faptul că există vulnerabilități fiscale semnificative care trebuie soluționate prin măsuri adecvate.

Conform anexei, creșterile mai mici de pensii și alocații pentru copii ar atenua cheltuielile pe termen scurt, ”dar nu ar schimba fundamental riscurile pe termen lung pentru sustenabilitatea datoriei în absența unor măsuri suplimentare pentru 2021 și ulterior”.

Această evaluare a riscurilor va fi actualizată și completată când Comisia va reevalua situația bugetară a României în primăvara anului 2021.

Sursa: capital.ro

- Advertisement -
- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
0 commission RO V2
Latest News

VIDEO. Jean-Claude Van Damme, filmat într-o mașină alături de români, ascultând manele

Actorul Jean Claude Van Damme a fost filmat într-o mașină, alături de mai mulți români, în timp ce asculta...
- Advertisement -

More Articles Like This