Monday, March 4, 2024

Profitul net al Băncii Transilvania, cea mai mare bancă din România, a scăzut cu peste 26%

Must Read

Grupul Banca Transilvania, din care face parte şi Banca Transilvania, şi-a prezentat raportul privind rezultatele financiare în anul care s-a încheiat. „Banca a luat măsuri de eficientizare a costurilor fără să fie făcute restructurări”, se arată în raport.

Cea mai mare bancă din România, Banca Transilvania, şi-a prezentat rezultatele financiare aferente anului 2020.

Profitul net al Băncii Transilvania, în scădere cu peste 26% faţă de 2019; profitul Grupului Banca Transilvania, scădere de peste 20%

Astfel, potrivit raportului, Banca Transilvania a realizat anul trecut un profit net în scădere cu peste 26% faţă de 2019, de 1,2 miliarde lei, în timp ce veniturile operaţionale s-au diminuat cu 2,3%, la 3,93 miliarde lei.

În acelaşi timp, Grupul Banca Transilvania, din care face parte banca, a raportat în 2020 un profit net de 1,47 miliarde lei, în scădere cu peste 20%, faţă de 2019, şi venituri operaţionale de 4,54 miliarde lei, în scădere cu 1,6%, faţă de anul anterior, transmite news.ro.

- Advertisement -

„Profitul net consolidat al Grupului Financiar BT este de 1,476 miliarde lei, din care cel al băncii, de 1,197 miliarde lei. Profitul operaţional al băncii a crescut la 2,154 miliarde lei. Banca a luat măsuri de eficientizare a costurilor fără să fie făcute restructurări şi în ciuda scăderii nivelului comisioanelor într-un an dificil”, arată raportul băncii.

Capitalizarea Băncii Transilvania, în creştere cu 12% faţă de anul precedent

Activele Grupului Financiar BT au ajuns la finalul anului trecut la 107,5 miliarde lei. Creditele au crescut până la 42,17 miliarde lei, iar depozitele au ajuns la 90,94 miliarde lei, din care 61,94 miliarde lei sunt ale clienţilor persoane fizice, iar 29 miliarde lei, ale persoanelor juridice. Rezultatele pe 2020 consolidează capitalizarea Băncii Transilvania, ajungând la capitaluri proprii de 9,5 miliarde lei, +12% faţă de 2019. BT are aproape 70% capital românesc şi peste 34.000 de investitori direcţi persoane fizice.

Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie, Banca Transilvania: „Am încheiat un an atipic, fără precedent, şi suntem mulţumiţi de faptul că rezultatele noastre au depăşit previziunile conservatoare din bugetul iniţial. Cel mai important însă este că ne-am respectat promisiunile, că am contribuit atât la partea socială, cât şi la susţinerea companiilor locale şi a economiei în ansamblu.

Pentru acest an suntem optimişti în privinţa BT, atenţi la trenduri, dar şi la oportunităţi care ar putea face sens. Ne menţinem angajamentul ferm de a contribui la relansarea mediului de afaceri.”

BT, banca principală în cadrul programului guvernamental IMM Invest

Peste 41.000 de persoane fizice şi companii au beneficiat de amânarea ratelor, arată banca. Peste 400.000 de carduri au fost scutite trei luni de plata obligaţiei lunare datorită perioadei extinse de graţie.

Prin IMM Invest, program guvernamental în care a fost banca principală, BT a acordat 10.000 de finanţări, susţinând companii care înseamnă peste 70.000 de locuri de muncă mai ales în domeniile: comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, transport şi construcţii.

„2020 a fost unul al rezistenţei şi solidarităţii, în care Banca Transilvania a lansat propriile măsuri pentru susţinerea clienţilor, suplimentare celor anunţate prin moratoriul public, a amânat rate la credite şi a redus comisioanele. Rezultatele pozitive se datorează în special gestionării adecvate a costurilor şi creşterii volumului de operaţiuni”, relevă raportul.

BT a acordat 22.000 de împrumuturi noi, în valoare de 2,9 miliarde lei, pentru peste 9.500 de clienţi IMM & Micro.

Portofoliul creditelor IMM (conform definiţiei europene a IMM-urilor) a ajuns la 17,6 miliarde lei.

Banca a ajutat peste 10.000 de români să-şi cumpere o casă

Peste 10.200 de români şi-au luat locuinţă cu ajutorul Băncii Transilvania, fiind creditaţi în 2020 cu aproximativ 2,5 miliarde lei. Soldul creditelor ipotecare/imobiliare este de 13,3 miliarde lei.

Peste 67.300 de credite de consum, în valoare de 2,4 miliarde lei au fost acordate anul trecut.

Soldul creditelor de consum ajunge la 10,8 miliarde lei.

„Banca a păstrat ritmul recrutărilor în primul semestru din 2020, comparativ cu perioada ianuarie –iunie 2019, angajând 500 de persoane în echipă. Aproape 70 de sucursale şi agenţii din 50 de localităţi au fost modernizate”, mai informează banca.

Rata expunerilor neperformante este de 3,46% la 31 decembrie 2020, iar gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante este de 133%, conform indicatorului EBA. Solvabilitatea BT fără profitul anului 2020 este de 19,94%, iar cu profit inclus este de 22,23%.

Sursa: capital.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Glovo lansează un parteneriat cu Edenred. Comenzile la restaurante vor putea fi plătite cu cardul de masă

Glovo lansează un parteneriat cu Edenred România. Astfel, utilizatorii Cardului de Masă pot achita comenzile din restaurante. Glovo, platforma de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x