Tuesday, April 16, 2024

Rezultate financiare Erste Group pentru 2020. Profitul grupului austriac a scăzut aproape la jumătate

Must Read

Erste Group şi-a prezentat rezultatele financiare aferente anului care s-a încheiat. „Am avut performanţe bune pe toate pieţele noastre, într-un an marcat de provocări excepţionale”, spune Stefan Dorfler, CFO al grupului.

Erste Group, banca-mamă a BCR (Banca Comercială Română), şi-a prezentat rezultatele financiare aferente anului 2020.

Profit net în scădere cu aproape 47% faţă de anul precedent

Erste Group a încheiat anul 2020, marcat de pandemia de coronavirus, cu un profit operaţional de 2,9 miliarde de euro (-1,3% faţă de anul precedent), în timp ce profitul net a scăzut cu 46,7%, la 783 milioane de euro, conform unui comunicat de presă al grupului.

Grupul bancar, cotat la bursă, a constituit provizioane de risc de aproape 1,3 miliarde de euro pentru pierderile iminente din activitatea de creditare ca urmare a pandemiei. Pe de altă parte, creditele acordate clienţilor au crescut cu 3,6%, la 166,1 miliarde de euro, iar depozitele au crescut cu 9,9%, la 191,1 miliarde de euro. Indicele capitalului comun de rang 1 (CET1, final) a crescut de la 13,7% la 14,2%.

Stefan Dorfler, CFO al Erste Group: „Am avut performanţe bune pe toate pieţele noastre, într-un an marcat de provocări excepţionale. Profitul operaţional a rămas stabil, iar capitalizarea este excelentă.

Vrem ca acţionarii noştri să beneficieze de aceste rezultate, motiv pentru care – în conformitate cu recomandarea BCE – vom propune în Adunarea Generală Anuală un dividend de 50 de eurocenţi pe acţiune pentru 2020 şi, de asemenea, vom rezerva până la un euro pe acţiune pentru un potenţial dividend acordat la o dată ulterioară.”

- Advertisement -

Sucursalele din Austria, România şi Ungaria au contribuit la o uşoară creştere a venitului din dobânzi

Venitul net din dobânzi a crescut – în principal în Austria, dar şi în România şi Ungaria – cu 0,6% faţă de 2019, la 4,8 miliarde de euro. Venitul net din dobânzi în Republica Cehă a scăzut semnificativ pe fondul reducerii ratelor de dobândă. Venitul net din taxe şi comisioane a scăzut cu 1,2%, la 1,98 miliarde de euro.

Veniturile mai mari din serviciile de brokeraj pe piaţa de capital şi administrarea de active nu au compensat în totalitate declinul înregistrat de alte categorii de venituri din taxe şi comisioane – în special veniturile din serviciile de plăţi. Venitul net din tranzacţionare şi indicatorul câştiguri/pierderi aferente activelor financiare măsurate la valoarea justă prin contul de profit şi pierdere au înregistrat o scădere cumulată semnificativă de 32,1%, la aproape 200 de milioane de euro. Prin urmare, venitul operaţional a scăzut cu 1,4%, la 7,2 miliarde de euro, transmite Agerpres.

În acelaşi timp, banca a reuşit să reducă cheltuielile administrative generale cu 1,5%, la 4,2 miliarde de euro. Cheltuielile cu personalul au scăzut cu 0,6%, la 2,5 miliarde de euro, reflectând impactul pozitiv al cursului valutar şi o scădere a numărului de angajaţi (FTE – echivalent normă întreagă) de la 47.284 la 45.690 la sfârşitul perioadei de raportare. Această scădere de 3,4% a fost cauzată în principal de externalizarea serviciilor de transfer de numerar şi a serviciilor administrative din România.

Profitul operaţional s-a diminuat cu 1,3%, la 2,9 miliarde de euro

Indicatorul ‘alte cheltuieli administrative’ a înregistrat o scădere de 3,8%, la 1,2 miliarde de euro. Contribuţiile la schemele de garantare a depozitelor, incluse în indicatorul ‘alte cheltuieli administrative’, au crescut la 132 de milioane de euro. Deprecierea şi amortizarea s-au menţinut neschimbate, la 541 milioane de euro.

Per ansamblu, profitul operaţional s-a diminuat cu 1,3%, la 2,9 miliarde de euro, în timp ce raportul cost/venit a rămas neschimbat la 59%. Pe fondul alocării nete de provizioane, rezultatul din deprecierea activelor financiare s-a situat la -1,3 miliarde de euro sau 78 de puncte de bază în raport cu nivelul mediu al creditelor brute către clienţi (2019: -39,2 milioane de euro sau 7 puncte de bază).

Creşterea înregistrată în ceea ce priveşte alocarea de provizioane pentru credite a fost cauzată în primul rând de deteriorarea perspectivelor macroeconomice pe fondul pandemiei de coronavirus. O contribuţie pozitivă a avut-o venitul mai mare obţinut din recuperarea de credite scoase deja din bilanţ, în principal în România şi Ungaria. Rata creditelor neperformante calculată la valoarea brută a creditelor către clienţi s-a deteriorat la 2,7% (2,5%). Rata de acoperire a creditelor neperformante a crescut la 88,6% (77,1%).

Impactul eliminării taxei bancare din România

Grupul menţionează că poziţia “alte rezultate operaţionale” s-a îmbunătăţit, la -278 milioane de euro (-628 milioane de euro). Cheltuielile cu contribuţiile anuale la fondurile de rezoluţie incluse în acest indicator au crescut – în special în Austria – la aproape 94 milioane de euro. Scăderea taxelor pe activele şi tranzacţiile bancare la 118 milioane de euro se datorează în principal eliminării taxei bancare din România. În anul precedent, poziţia “alte rezultate operaţionale” a inclus alocări pentru un provizion în valoare de 153 milioane de euro, constituit pentru pierderile preconizate ca urmare a unei hotărâri a instanţei supreme în legătură cu activitatea unei subsidiare din România, precum şi o depreciere de 165 milioane de euro a fondului comercial în Slovacia.

Impozitul pe profit a scăzut la 343 milioane de euro. Taxa pe participaţiile minoritare a scăzut cu 45%, la 242,3 milioane de euro, pe fondul unor rezultate mai slabe ale băncilor de economii. Rezultatul net atribuibil proprietarilor societăţii mamă (profitul net) a scăzut cu 46,7%, la 783,1 milioane de euro.

Activele totale au crescut cu 12,9%, la 277,4 miliarde de euro. Numerarul şi echivalentele de numerar au crescut, în principal în Austria, la 35,8 miliarde de euro, în creştere cu 235,2%. Creditele şi avansurile acordate băncilor au scăzut cu 6,9%, la 21,5 miliarde de euro. Portofoliul net de credite şi avansuri către clienţi a crescut cu 3,6%, la 166,1 miliarde de euro, ceea ce reflectă avansul semnificativ al creditelor în Croaţia, Slovacia, Austria şi Serbia.

În privinţa pasivelor, depozitele de la bănci au crescut semnificativ (+88,5%), la 24,8 miliarde de euro, pe fondul creşterii refinanţărilor de la BCE (TLTROs). Depozitele de la clienţi au crescut din nou – pe toate pieţele de bază, în principal în Austria şi Republica Cehă – la 191,1 miliarde de euro, un avans anual de 9,9%. Raportul credite/depozite s-a situat la 86,9% (92,2%).

Sursa: capital.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x