Thursday, December 8, 2022

Tranzacția momentului în sudul Capitalei. Ovidiu Tender, vânzare de 35 de milioane de euro

Must Read
Tranzacție fără precedent în sudul Capitalei, în plină criză sanitară și financiară. Potrivit ultimelor informații, omul de afaceri Ovidiu Tender în vârstă de 64 de ani pregătește vânzarea terenului fostei uzine Vulcan din sudul Bucureștiului.

Surse au declarat pentru Profit.ro că Ovidiu Tender pregătește vânzarea terenului fostei uzine Vulcan din sudul Bucureștiului. În ceea ce privește valoarea tranzacției, potrivit surselor citate, aceasta ar putea depăși 35 de milioane de euro.

De cealaltă parte, demolarea celor 63 de clădiri de pe fosta platformă industrială este asigurată de Dragoș Bîlteanu, fost președinte al SIF Banat – Crișana, mai spun sursel citate.

Amintim faptul că în toamna anului trecut, Ovidiu Tender a transferat toate proprietățile imobiliare ale uzinei Vulcan pe o firmă nouă, pe care o controlează. Activele au fost preluate, la licitație, de Vulcan UPE SRL, pentru 13,1 milioane euro, în contul creanței deținute de această firmă, care era creditor garantat al Vulcan SA, relevă documente analizate de Profit.ro.

- Advertisement -

Sursa citată subliniază faptul că fosta uzină a intrat în faliment în 2019 și este controlată de Ovidiu Tender din 2002.

Luna aceasta însă, schimbările au început să se resimtă. Mai exact, noua firmă a lui Tender a început demersurile demolării celor 63 de clădiri, cu o suprafață de peste 130.000 de metri pătrați, ce se află pe platforma industrială de 25,5 hectare din sudul Bucureștiului.

În ceea ce privește costul demolării, sursele citate precizează că a fost calculat la 7,2 milioane de euro, iar lucrarea i-a fost atribuită omului de afaceri Dragoș Bîlteanu. Totodată, familia Bîlteanu intenționează să vândă inclusiv infrastructura energetică care alimenta toate fabricile de pe platforma IMGB, unde activau printre cei mai mari consumatori de energie electrică din economia românească.

Cine va cumpăra terenul Vulcan

Deși întreaga lume se confruntă cu o criză financiară, Ovidiu Tender a găsit deja un potențial client. Omul de afaceri a primit o oferă de achiziție în valoare de 140 de euro/metru pătrat, pentru o dezvoltare preponderent rezidențială, cu obligația obținerii tuturor autorizațiilor, a spus o sursă Profit.ro din sectorul imobiliar.

În cazul în care tranzacția va fi finalizată la un preț de 35,4 milioane euro, aceasta ar fi una dintre cele mai mari tranzacții cu teren din istoria pieței imobiliare locale.

Făcând o comparație, SIF Banat – Crișana a cumpărat de la compania sud-coreeană Doosan platforma industrială IMBG de circa 54 de hectare, învecinată cu Vulcan, la un preț de circa 40 de milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro.

De menționat este faptul că fosta platformă IMGB, care cuprinde fabrici precum IMGB, FECNE (actuala Walter Tosto), General Turbo, Upetrolam, Romenergo Mecanica sau uzina Vulcan, a intrat într-un proces de dezindustrializare odată cu tranzacția dintre SIF1 și Doosan.

Cum a intrat în insolvență Vulcan-Fabrica

În anul 1908, Vulcan a devenit o societate pe acțiuni independentă cu capital românesc și străin, sub numele de Vulcan-Fabrica de Mașini, iar în anul 1912, compania a avut 400 de muncitori.

Numărul angajațiilor a crescut și mai mult la Revoluție, atunci când uzina avea 10.000 de angajați care fabricau 43.000 de tone de echipamente complexe pe an. Din decembrie 2002 însă, Vulcan este o societate cu capital privat, acționarul majoritar fiind Grup Energetic Tender.

2013 a fost anul în care fabrica a intrat în insolvență, iar printre cauze s-au numărat încărcarea cu lucrări sub pragul de rentabilitate, politica managerială și salarială defectuoasă, care a scăpat de sub control costurile de producție, dependența de finanțarea din partea grupului mamă Tender, care s-a dovedit insuficientă.

Totodată, marketingul ineficient, contractarea de lucrări la prețuri sub costuri și prin intermediari, structura de personal TESA supradimensionată, incapacitatea de a negocia contracte avantajose și lipsa unui sistem informatic adecvat care să permită managementului o vizualizare în timp real a informațiilor legate de derularea comenzilor și a costurilor înregistrate pe fiecare etapă de execuție a acestora, au reprezentat și ele motive principale care au dus la insolvența fabricii.

Sursa: capital.ro

- Advertisement -


- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
0 commission RO V2
Latest News

Nouriel Roubini, economistul care a prevăzut criza din 2008: ”Urmează mama tuturor crizelor!”

Profesorul Nouriel Roubini susține că economia mondială se va confrunta cu "mama tuturor crizelor" din cauza exploziei deficitelor și...
- Advertisement -

More Articles Like This