Friday, December 3, 2021

UE va închide spațiul aerian avioanelor din Belarus

Must Read

UE a decis luni seară să-și închidă spațiul aerian pentru aeronavele din Belarus, pentru a sancționa regimul lui Alexander Lukashenko acuzat că a redirecționat un avion de linie european pentru a aresta un disident, potrivit unui purtător de cuvânt al consiliului, citat de AFP.

Cele 27 de state membre, întrunite în cadrul summitului de la Bruxelles, au cerut, de asemenea, companiilor aeriene să evite survolarea Belarusului și au cerut „eliberarea imediată” a oponentului Roman Protassevich și a însoțitorului său, conform concluziilor summitului.

Președinția ucraineană a ordonat luni încetarea legăturilor aeriene directe cu Belarus și survolarea teritoriului acestei țări din sau către Ucraina, a doua zi după interceptarea de către Belarus a unui avion de linie și arestarea jurnalistului Roman Protasevici.

Într-o măsură similară, și guvernul britanic le-a spus tuturor avioanelor din Marea Britanie să înceteze să mai zboare peste Belarus și l-a convocat pe ambasadorul țării. Totodată, Marea Britanie a spus că este dificil să nu creadă că Rusia nu a fost implicată în deturnarea avionului, dar a subliniat că nu există dovezi clare deocamadată privind implicarea Moscovei.

- Advertisement -

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, “susţine apelurile la o anchetă transparentă şi independentă completă” asupra deturnării duminică a unui avion comercial de către Belarus şi “cere tuturor actorilor relevanţi să cooperare la o astfel de investigaţie”, a afirmat luni purtătorul său de cuvânt, citat de AFP.

Guterres este “profund preocupat de aparenta aterizare forţată a unui avion de pasageri în Belarus şi de detenţia ulterioară a jurnalistului Roman Protasevici, care era la bord”, a precizat Stephane Dujarric într-o declaraţie care evocă un “incident îngrijorător”.

“Vrem să-l vedem pus în libertate”, a adăugat purtătorul de cuvânt ca răspuns la o întrebare despre soarta acestui jurnalist de opoziţie arestat de autorităţile belaruse.

Purtătorul de cuvânt al Hamas, Fawzi Barhoum, a negat orice legătură cu falsa amenințare cu bombă, despre care autoritățile belaruse au spus că ar fi fost motivul deturnării avionului Ryanair, în urma căreia a fost arestat jurnalistul disident Roman Protasevici.

Grupul „nu are nimic de-a face cu acest lucru ”, a spus Barhoum, relatează Reuters.

”Nu recurgem la aceste metode, care ar putea fi acțiunea unor părți suspecte care urmăresc să demonizeze Hamas și să împiedice starea de simpatie mondială față de poporul nostru palestinian și rezistența legitimă a acestora “, a spus purtătorul de cuvânt al Hamas.

- Advertisement -
- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
0 commission RO V2
Latest News

Cum arată casa în care locuiește miliardarul Elon Musk. Condițiile modeste în care trăiește cel mai bogat om al lumii VIDEO

Elon Musk știe să facă afaceri, iar acest lucru i-a adus și titlul de cel mai bogat om al planetei,...
- Advertisement -

More Articles Like This