Tuesday, March 19, 2024

Câştig fabulos la bursă în 2020 pentru un român, persoană fizică. Ce impozit a plătit apoi statului

Must Read
Un român, persoană fizică, a avut un an excelent în 2020, în plină pandemie. El a realizat un profit impresionant pe bursă, iar apoi a plătit 10% din banii câştigaţi statului român, fiind cel mai mare impozit de acest tip plătit prin Declaraţia Unică.

Anul trecut, în 2020, un român, persoană fizică, a realizat un profit impresionat pe bursă: circa 85 de milioane de lei (adică în jur de 17,4 milioane de euro).

Românul a plătit impozit la stat aproape 8,5 milioane de lei

În urma acestor câştiguri, s-a înregistrat cel mai mare impozit plătit prin Declaraţia Unică aferentă tranzacţiilor bursiere din anul 2020, respectiv 8,45 milioane de lei.

Este cel mai mare impozit plătit de o persoană fizică pentru tranzacţiile bursiere realizate anul trecut, atât cele pe cont propriu la Bursa de la Bucureşti sau pe alte burse, cât şi cele prin intermediul fondurilor mutuale, indică datele ANAF, potrivit Ziarul Financiar.

Profituri de miliarde de lei pe bursă în 2020

Pe lângă acesta, alte 33.160 de persoane fizice au plătit statului impozite de 202 milioane de lei în urma tranzacţiilor bursiere pe care le-au efectuat în 2020. Având în vedere impozitul de 10% pe profit, rezultă că aceste persoane au făcut 2 miliarde de lei profit pe bursă în plină pandemie.

- Advertisement -

“Numărul de contribuabili persoane fizice care au obţinut venituri din transferul titlurilor de valoare şi alte operaţiuni – 33.156. Valoarea impozitului pe venitul aferent acestor declaraţii unice înregistrate de către contribuabilii care au obţinut venituri din transferul titlurilor de valoare şi alte operaţiuni – 201,94 mil. lei”, a transmis ANAF.

Impozitul se plăteşte pentru veniturile din tranzacţii bursiere mai mari decât echivalentul a 12 salarii minime

Orice investitor care a realizat în 2020 venituri din tranzacţii bursiere mai mari de 26.760 de lei, adică echivalentul a 12 salarii minime la nivel naţional, a avut drept termen data de 25 mai 2021 pentru a completa, trimite şi plăti impozitul prin Declaraţia Unică.

Investitorii cu venituri mai mici de 26.760 de lei nu trebuie să plătească impozit.

Cei care nu au depus Declaraţia Unică riscă acum amenzi ce pleacă de la 50 de lei şi urcă până la 500 de lei, precum şi plata unor dobânzi şi penalităţi.

Ringul bursier de la Bucureşti are aproximativ 71.000 de investitori, în timp ce alţi 386.000 de investitori sunt clienţi ai fondurilor mutuale din România.

Sursa: capital.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Un antreprenor argeșean deschide cea mai mare fabrică de prelucrare a lânii din Europa!

În decembrie 2022, în localitatea Costești , județul Argeș, antreprenorul Cristian Mercioniu a pus în funcțiune o fabrică de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x