Friday, March 29, 2024

Ce pensie vei primi în funcție de contribuția la stat? Pensia poate ajunge la 45% din salariul net

Must Read
Mulți români care muncesc o viață întreagă pe salariul minim se gândesc cu teamă la pensionare și la perioada de după. Acest lucru se întâmplă, din păcate, deoarece pensia pe care o vor primi nu el va permite să trăiască o viață decentă după ani grei de muncă.

Ce pensie vei primi în funcție de contribuția la stat? Pensia poate ajunge la 45% din salariul net

La începutul acestui an, economistul Cristian Popa declara că pensia românilor va reprezenta 32% din salariul net dacă există doar pensia publică. Cu o pensie privată, pensia poate ajunge la 45%.

“Calculele studiilor noastre arata ca dupa inflatie romanul mediu primeste, in termeni reali, de la pensia publica aproximativ jumatate din ceea ce contribuie in termeni reali. Intr-o lume fara pensii private ar trebui sa ne asteptam la 32% din ultimul salariu, pensie. Intr-o lume cu pensii private, cu 6% contributie, ar trebui sa ajungem undeva la 45%”, a spunea atunci Cristian Popa.

Pe baza acestei declarații, ziare.com a efectuat mai multe calcule pentru a vedea de pensie ar putea avea românii în funcție de salariul brut pe care îl au.

Salariu brut de 3.500 lei

Calculul sursei anterior menționate spune că o persoană care are un salariu brut de 3.500 de lei va primi o pensie privată obligatorie de 460 de lei, pe o perioadă de 10 ani, dacă ies la pensie peste 15 ani și dacă nu schimbă contribuția lunară de 3,75%. Acest lucru este posibil dacă randamentul anual pentru fondul de pensie va fi de 5%.

La un salariu brut de 3.500 de lei, un om primește în mână un salariu net de 2.050 lei. Potrivit spuselor economistului Cristian Popa, 32% din salariul net reprezintă 656 de lei pentru pensie. Dacă adunăm banii de la contribuție cu cei de la Pilonul II, vom avea o sumă de puțin peste 1.100 de lei, sumă ce reprezintă pensia unui bărbat de 50 de ani.

- Advertisement -

Salariu brut de 5.000 de lei

Românii care au un salariu brut de 5.000 de lei, respectiv un salariu de 2.925 de lei, și cotizează la stat vor primi aproape 600 de lei, la care se adaugă cei 1.000 de lei pe care îi poate primi de la stat. Așadar, la un salariu brut de 5.000 de lei, un bărbat de 50 de ani poate primi o pensie de cel mult 1.600 de lei.

Salariu brut de 7.000 de lei

În cazul românilor care au un salariu brut de 7.000 de lei și primesc în mână suma de 4.100 de lei, la pensionare vor ajunge cu suma de 1.300 de lei.

Dacă aceștia contribuie și la Pilonul II vor mai primi o pensie privată de 586 de lei. În total, un bărbat de 50 de ani poate avea o pensie de 2.000 de lei.

Trebuie subliniat că aceste calcule sunt orientative și că trebuie să se țină cont de ceea ce va urma în următorii 15 ani. Este posibil ca puterea de cumpărare a pensiei să sufere modificări.

Sursa: capital.ro
- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x