Friday, December 3, 2021

EUROSTAT. România, pe locul șase în topul țărilor UE cu cele mai mari creșteri ale costului cu mâna de lucru

Must Read

România se află pe locul șase în topul țărilor UE care au înregistrat cele mai mari creșteri ale costului orar cu mâna de lucru în întreaga economie, în primul trimestru, comparativ cu aceeași perioadă din 2020, după Lituania (12%), Slovenia (11,1%), Portugalia (7%), Polonia şi Grecia (ambele cu 5,8%). Țara noastră a înregistrat un avans de 5,6%, de câteva ori ori mai mare, raportat la media din UE (1,7%), respectiv zona euro (1,5%), anunță Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori. În România, costurile salariale au înregistrat o creştere anuală de 5,6% în primul trimestru al acestui an, iar costurile non-salariale au consemnat un avans anual de 5%.

Majorarea se datorează, în principal, creşterii cu 6,6% a costului orar al forţei de muncă în sectorul de non-business, la care se adaugă un avans de 5,2% a costului orar al forţei de muncă în sectorul de business, cu mult peste media europeană – 2,3% respectiv 1,4%. Dacă ne raportăm la sectoare economice, avansul este de 5,5% în industrie şi în sectorul serviciilor şi de 1,8% în construcţii.

Rata locurilor de muncă vacante 

- Advertisement -

România stă ceva mai bine, în schimb, în ceea ce privește ratele locurilor de muncă vacante din UE. Astfel, țara noastră a avut în T1 una din cele mai mici rate ale locurilor de muncă vacante din UE. Statele membre cu cele mai mici rate ale locurilor de muncă vacante au fost Grecia (0,3%), Spania (0,7%), România, Slovacia, Portugalia şi Bulgaria (toate cu 0,8%), comparativ cu o medie de 2,1% în zona euro şi de 2% în Uniunea Europeană.

La polul opus, statele membre cu cea mai ridicată rată a locurilor de muncă vacante în primul trimestru au fost Cehia (5%), Belgia (3,5%) şi Olanda (3%).

Raportat la primul trimestru din 2020, rata locrurilor de muncă vacante a scăzut în doar în opt state membre, printre care se numără şi România, a rămas stabilă în cinci ţări şi a crescut în 12 state. În ceea ce ne privește, rata locurilor de muncă vacante s-a redus uşor de la 0,9% în T1 2020, până la 0,8% în T1 2021.

Sursa: gandul.ro

- Advertisement -
- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
0 commission RO V2
Latest News

Cum arată casa în care locuiește miliardarul Elon Musk. Condițiile modeste în care trăiește cel mai bogat om al lumii VIDEO

Elon Musk știe să facă afaceri, iar acest lucru i-a adus și titlul de cel mai bogat om al planetei,...
- Advertisement -

More Articles Like This