Friday, December 6, 2024

Parchet: În loc să scadă presiunea oxigenului la ATI, instalatorul de la Victor Babeș a mărit-o. Instalația funcționa prost de 2 zile

Must Read

Tragedia de la unitatea ATI mobilă din curtea spitalului Victor Babeș din Capitală, în care trei pacienți COVID au murit în urma închiderii instalației de oxigen, s-a produs din cauza angajaților care se ocupau de funcționarea instalației, arată Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti într-un comunicat. Procurorii au stabilit că un instalator neinstruit a umblat la instalația de oxigen la cererea inginerului-șef, care nici el nu se ocupase cum trebuie de funcționarea acesteia. În loc să scadă volumul de oxigen, manevra instalatorului a dus la creșterea presiunii, care a determinat oprirea automată a ventilatoarelor, ceea ce a condus la moartea pacienților.

Procurorii i-au reținut miercuri pe instalatorul și inginerul-șef al Serviciului Tehnic al Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale “Dr. Victor Babeş” pentru infracţiunea de ucidere din culpă, în legătură cu tragedia din aprilie de la Spitalul Victor Babeș.

Anchetatorii au stabilit că instalația de oxigen din unitatea ATI mobilă din curtea spitalului funcționa de două zile în afara parametrilor normali. Când a văzut asta, inginerul-șef P.L.V., care nu mai era la serviciu, l-a sunat pe instalatorul R.C. și i-a cerut să reducă presiunea oxigenului, fără a-l instrui însă asupra manevrei, arată procurorii.

“Din probele administrate până în prezent a rezultat faptul că:

- Advertisement -

– la data de 12.04.2021, în intervalul orar 16:55 – 16:57, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, inculpatul R.C. a manipulat în mod necorespunzător elementele componente de reglare a presiunii de oxigen aferente instalaţiei Unităţii Mobile de Terapie Intensivă, fapt ce a determinat creşterea presiunii de oxigen peste valoarea de 6 bari, având drept consecinţă oprirea automată a ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacienţilor internaţi în salonul ATI al unităţii medicale mobile, conducând astfel la decesul a trei pacienţi.

– inculpatul P.L.V. nu şi-a îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu şi responsabilităţile specifice postului, prin aceea că nu a asigurat funcţionarea în parametrii tehnici corespunzători a instalaţiei de oxigen aferente Unităţii Mobile de Terapie Intensivă amplasate în curtea spitalului, a cărei presiune, în perioada 10.04.2021 – 12.04.2021, s-a situat la valori ridicate, determinând astfel funcţionarea ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacienţilor internaţi în salonul ATI al unităţii mobile în afara parametrilor optimi. În acest context, la data de 12.04.2021, constatându-se necesitatea reducerii presiunii de oxigen, la ora 16.54, întrucât nu se mai afla la locul de muncă, susnumitul i-a solicitat subalternului său, inculpatul R.C., să se deplaseze la camera tehnică a unităţii mobile şi să reducă presiunea oxigenului din instalaţie, fără a-l fi instruit corespunzător în prealabil asupra principiilor de funcţionare a instalaţiei”, se precizează în comunicatul Parchetului.

În loc să reducă presiunea oxigenului, manevra instalatorului a condus la creșterea presiunii și, automat, la oprirea instalației, ceea ce a provocat decesul a trei pacienți COVID internați în unitatea mobilă, se mai arată în comunicat.

“Astfel, pe fondul neasigurării funcţionării în parametri optimi a instalaţiei de oxigen, precum şi a instruirii deficitare a personalului din subordine, s-a creat necesitatea intervenţiei asupra instalaţiei, intervenţie realizată defectuos de inculpatul R.C., fapt ce a condus la oprirea automată a ventilatoarelor din dotarea Unităţii Mobile de Terapie Intensivă şi la decesul celor trei pacienţi”, potrivit comunicatului.

Cei doi angajați vor fi prezentați în fața instanței, cu propunere de arestare preventivă.

“În cursul acestei zile va fi sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti în vederea luării măsurii arestării preventive a inculpaţilor pe o durată de 30 de zile.

Cercetările sunt continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Serviciul Omoruri – Biroul Morţi Suspecte şi Ucideri din Culpă.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, menționează Parchetul de pe lîngă Tribunalul București.

Sursa: digi24.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Ionuț Bindea, CEO ROCA Industry: ESG nu este o secțiune opțională, ci o componentă cheie a deciziilor noastre zilnice și a planificării pe termen...

Care sunt principalele provocări și oportunități pentru companii odată cu implementarea noilor standarde ESRS și cum influențează acestea raportarea...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x