Wednesday, April 24, 2024

ARCA va prezenta în Constanța proiectul EcoRocket

Must Read

Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) va prezenta duminică, 27 iunie 2021, în Piața Ovidiu, proiectul EcoRocket.

În cadrul acestui proiect ARCA va lansa primul satelit românesc cu o rachetă proiectată și construită integral în România. EcoRocket este în același timp și răspunsul țării noastre la competiția de 10 milioane de Euro lansată de Comisia Europeană care vizează crearea de noi rachete prietenoase cu mediul  înconjurător și care să aibă un cost scăzut pentru piața sateliților mici estimată la 7 miliarde de Euro în următorii 10 ani.

Testele pentru EcoRocket au început la ARCA acum doi ani și proiectul costă 1,2 milioane euro fiind finanțat integral din surse private, fără a se cheltui bani publici, fabricația desfășurându-se în județul Vâlcea. Proiectul este în faza de teste finale și ARCA pregătește lansarea EcoRocket de pe Marea Neagră, cu sprijinul logistic la Forțelor Navale Române, în cadrul unui contract de prestări servicii plătit integral de către ARCA din surse private.

Racheta are o lungime de 13,2 m, un diametru de 1,2 m și o greutate de lansare de 5.000 kg având capacitatea de a lansa pe orbită joasă la 240 km, până la 10 nanosateliți de tip Cubesat. Primele două trepte ale rachetei funcționează cu un combustibil pe bază de apă, vaporii generați de motoarele primelor două trepte fiind complet ecologici. Treapta a treia, care pornește deasupra atmosferei pământului, la o altitudine de 50 km, funcționează cu apă oxigenată concentrație 90% și kerosen.

- Advertisement -

EcoRocket va fi ambarcată saptămâna viitoare la bordul navei militare NMH Cătuneanu, pentru începerea antrenamentelor de lansare. Înainte de acest moment, ARCA cu sprijinul Primăriei Constanța, va prezenta EcoRocket duminică 27 iunie 2021, în Piața Ovidiu, începând cu ora 10:00 și până la ora 23:00.

„Ne bucurăm să fim gazda unei prezentări atât de importante pentru țara noastră și că locuitorii Constanței și turiștii pasionați de aeronautică și cosmonautică pot observa și analiza o rachetă proiectată și construită integral în România. Este pentru prima dată când constănțenii pot fi atât de aproape de un astfel de eveniment pe care îl așteptăm cu nerăbdare“, a declarat viceprimarul municipiului Constanța, Ionuț Rusu.

„Considerăm  EcoRocket unul dintre cele mai importante proiecte din istoria țării, iar reușita sa va constitui un pas major înainte pentru dezvoltarea României. De aceea am dorit să prezentăm publicului constănțean și turiștilor prezenți în zonă proiectul EcoRocket, înainte de a intra a doua zi în baza navală pentru începerea antrenamentelor de lansare. Mulțumim Primăriei Municipiului Constanța pentru sprijinul acordat acestui eveniment” – președinte ARCA, Dumitru Popescu.

Odată cu evenimentul de prezentare a EcoRocket, în Piața Ovidiu va fi organizat și un maraton de vaccinare. Astfel, sâmbătă, între orele 10:00 și 22:00, orice constănțean sau turist se poate imuniza, atât cu vaccinul Pfizer-BioNTech, cât și cu vaccinul Johnson& Johnson.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Alegeri SUA: Actorul Dwayne „The Rock” Johnson îşi retrage sprijinul pentru Biden

Actorul american Dwayne Johnson, cunoscut ca The Rock, a declarat vineri că, spre deosebire de alegerile prezidenţiale din 2020,...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x