Tuesday, March 19, 2024

Danezii și românii, la capetele clasamentului european al averilor nete

Must Read

Familiile daneze sunt cele mai bogate din Uniunea Europeană, prezentând cele mai mari rezerve de numerar și economii adunate în fondurile de pensii, potrivit celor mai recente date ale băncii centrale de la Copenhaga. La capătul opus al topului se află românii, potrivit acelorași date citate de Bloomberg.

Din punct de vedere al averilor acumulate per cap de locuitor, danezii dețin aproximativ 1,3 milioane de coroane daneze (circa 208.000 de dolari) în active financiare nete, de peste două ori mai mult decât media Uniunii Europene, arată datele compilate de banca centrală de la Copenhaga. Averea netă a fost calculată scăzând datoriile din activele brute.

Avuția cumulată a danezilor a continuat să crească în primul trimestru al anului 2021. În acest interval, activele financiare ale gospodăriilor daneze au crescut cu un total de 27 miliarde de coroane, în timp ce datoriile s-au redus cu 111 miliarde de coroane în aceeași perioadă. Prin urmare, averea netă a crescut cu 138 de miliarde de coroane, adică aproape 24.000 de coroane pentru fiecare danez.

Danemarca se clasează înaintea Olandei, Suediei, Luxemburgului și Belgiei, care completează topul primelor cinci țări.

- Advertisement -

Danezii și-au revendicat prima poziție în ciuda faptului că țara deține recordul mondial al ratelor de dobânzi negative, după ce banca centrală a intrat într-o spirală a scăderii dobânzilor în încercarea de a controla cursul de schimb.

Camilla Poulsen, economistă la Nykredit Wealth Management, companie de administrare a activelor din Copenhaga, spune că poziția superioară a Danemarcei în acest clasament are mult de-a face cu deciziile luate în urmă cu zeci de ani, când au fost introduse programe de economisire prin fondurile de pensii care încep de îndată ce oamenii sunt integrați în piața muncii. Dând exemplul personal, Poulsen, acum în vârstă de 50 de ani, a spus că ea însăși a început să economisească la 19 ani, deși la acea vârstă nu o făcea cu prea multă tragere de inimă.

Totuși, familiile daneze dețin și un alt record: pe lângă cele mai mari averi nete, au și printre cele mai mari datorii din Europa, cu împrumuturi în mare parte sub formă de credite ipotecare.

Potrivit datelor băncii centrale, datoriile pe cap de locuitor ajung la aproximativ 560.000 de coroane, ocupând din acest punct de vedere locul al doilea după locuitorii din Luxemburg.

Cu toate acestea, 86% din această datorie este susținută de garanții care nu sunt incluse în calcularea averii gospodăriilor, a precizat banca centrală. Între timp, pe fondul unei frenezii fără precedent pe piața imobiliară, prețurile locuințelor se situează la un nivel record.

La polul opus al topului averilor europenilor, așa cum arată datele băncii centrale daneze, se află românii, cu o avere netă per capita de doar 8.900 de dolari, urmați în clasamentul sărăciei de slovaci, bulgari, polonezi și croați.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Un antreprenor argeșean deschide cea mai mare fabrică de prelucrare a lânii din Europa!

În decembrie 2022, în localitatea Costești , județul Argeș, antreprenorul Cristian Mercioniu a pus în funcțiune o fabrică de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x