Acasă POLITICA Ioana Mihăilă, ministrul sănătății: „Cred că părinții ar trebui să ceară școlilor...

Ioana Mihăilă, ministrul sănătății: „Cred că părinții ar trebui să ceară școlilor situația profesorilor vaccinați și nevaccinați”

0

Părinții ar trebui să ceară școlilor situația profesorilor vaccinați și nevaccinați, a spus luni seara, la Digi24, ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, întrebată dacă părinții ar avea dreptul să se împotrivească intrării la ore a acelor cadre didactice care nu sunt vaccinate. Pe de altă parte, în cazul copiilor cu vulnerabilități la COVID, va fi păstrată posibilitatea de a face școală online, a menționat ministrul sănătății.

Peste 185.000 de angajați din sistemul de învățământ din România, dintr-un total de peste 300.000, s-au vaccinat, ceea ce înseamnă cam 60 la sută, declara duminică, la Digi24, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu. Cum proporția profesorilor nevaccinați rămâne destul de mare, este clar că vor exista în fiecare școală cadre didactice care vor intra la ore fără să fie vaccinate, ceea ce ar putea constitui un pericol, mai ales pentru copiii care sunt prea mici ca să fie vaccinați.

Întrebată cum comentează faptul că atât de puțini profesori s-au vaccinat, Ioana Mihăilă a răspuns că i se pare „cel puțin trist și cu siguranță îngrijorător”.

Este cunoscut cazul unei învățătoare nevaccinate din California care și-a infectat mai mult de jumătate din clasă, după ce, la oră, aceasta și-a dat masca jos, pentru a le putea citi mai ușor copiilor. Infectată cu tulpina Delta, extrem de contagioasă, învățătoarea i-a infectat pe elevi, care erau prea mici ca să poată fi vaccinați. 

Niciodată nu este prea târziu pentru vaccinare

În aceste condiții, părinții, mai ales cei ai copiilor vaccinați, ar trebui să aibă dreptul de a refuza intrarea la clasă a profesorilor nevaccinați? a fost întrebată luni seara, la Digi24, Ioana Mihăilă, ministrul sănătății.

„Cred că profesorii ar trebui să se gândească să se vaccineze. Niciodată nu este târziu pentru vaccinare. (…) Cred că părinții ar trebui să ceară școlilor situația profesorilor vaccinați și nevaccinați, ca să fie o chestiune transparentă și pentru ca și școlile să promoveze mai activ vaccinarea în rândul cadrelor didactice”, a răspuns Ioana Mihăilă.

Există copii care locuiesc cu părinți, bunici care au boli cronice și sunt foarte vulnerabili în fața COVID. Întrebată dacă acești copii vor avea posibilitatea să stea acasă în continuare și să facă școală online, Ioana Mihăilă a confirmat că autoritățile vor permite această exceptare de la participarea fizică la ore. „Dar trebuie din nou să menționăm că acei copii și acele familii care au adulți cu boli cronice este recomandat, pentru acei adulți cu boli cronice, să se vaccineze. E adevărat, există situații speciale cu pacienți care sunt imuno-compromiși și care nu reacționează suficient de eficient la vaccinare, dar altfel, contraindicații pentru pacienții cu boli cronice nu există”, a punctat Ioana Mihăilă.

„Trist și îngrijorător”

„Profesorii, la fel ca personalul medico-sanitar, ar trebui să fie printre vectorii care transmit și educă populația spre vaccinare și atunci, da, este trist și îngrijorător că acești potențiali vectori nu au ales ce era bine pentru ei în primul rând, și anume să se protejeze prin vaccinare, și ce e bine pentru cei pe care îi învață și îi îngrijesc”, a mai spus Ioana Mihăilă.

Un profesor care intră nevaccinat la clasă face un gest periculos în primul rând pentru sănătatea lui, pentru că toate studiile arată că adulții în continuare mai afectați de COVID și dezvoltă forme mai severe decât tinerii și copiii. Deși vedem și copii internați, totuși adulții sunt cei care se expun cel mai mult riscului, a reliefat ministrul.

Pe de altă parte, profesorii sunt obligați să poarte mască. Riscul de transmitere – cu profesori care poartă mască și toți elevii care poartă mască – este mult redus, deși nu total eliminat. Împreună cu ventilația permamentă și promovarea vaccinării, ar trebui să mergem spre bine, a conchis Ioana Mihăilă.

Rămâne masca la ora de sport?

Așadar, portul măștii va fi în continuare obligatoriu în școală. S-a iscat însă o discuție și au fost declarații contradictorii ale oficialilor în ceea ce privește măștile textile, ministrul sănătății nefiind de acord, de pildă, cu măștile textile. Problema cu măștile textile este că ele nu au un standard care să le asigure eficiența, a explicat, luni seara, la Digi24, ministrul sănătății.

„Pentru clasele primare vor fi permise atât măști textile, cât și măști medicale, dar vom recomanda ferm, vom obliga practic, portul măștilor de uz medical la clasele gimnazilae și liceale”, a anunțat Ioana Mihăilă.

Măștile vor fi purtate și în clasă, și pe holuri, în pauze, în toate spațiile închise.

În ceea ce privește ora de sport, până la incidența de 2 la mie, elevii vor putea să stea fără mască inclusiv în sala de sport, dar recomandarea fermă va fi ca activitățile sportive, acolo unde se poate, să fie efectuate afară și doar la nevoie în interior și doar până la 2 la mie fără mască.

Dacă se atinge incidența de 2 la mie în localitatea respectivă, se renunță la activitatea sportivă, dacă ea nu se poate desfășura afară, a mai spus Ioana Mihăilă.

Distanța fizică între copii va fi asigurată cât se poate, dar vor fi condiții clare legate de ventilație și de aerisire permanentă și de menținerea acelor mijloace de preveniție care au legătură cu igiena mâinilor, a detaliat Ioana Mihăilă condițiile în care vor începe cursurile la 13 septembrie.

Ioana Mihăilă: Vedem tot mai mulți copii la terapie intensivă. Vaccinarea în sarcină este sigură

„Nu e niciodată târziu să vaccinăm copiii, mai ales că vedem în secțiile de terapie intensivă din ce în ce mai mulți copii internați. Vedem și copii cu vârste foarte mici”, a menționat Ioana Mihăilă, care a ținut să transmită mamelor un mesaj: „Vaccinarea în sarcină este sigură!”

Ea a arătat că există copii de o lună infectați și internați, născuți de mame nevaccinate. În toate situațiile de copii internați la terapie intensivă, ei sunt internați cu mama sau cu tatăl, iar dacă părinții sunt nevaccinați, și ei sunt infectați.

„Este important să transmitem că părinții trebuie să se vaccineze, gravidele trebuie să se vaccineze și de la 12 ani, încă nu e prea târziu să vaccinăm și copiii. Niciodată nu e prea târziu să-i vaccinăm”, a insistat Ioana Mihăilă.

Trei variante pentru vaccinarea în școli

Ministrul sănătății a explicat la Digi24 și cum va funcționa vaccinarea în școli.

„Deja, împreună cu Ministerul Educaţiei, au fost nominalizate persoane de contact în fiecare şcoală care iau legătura, pe de o parte, cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică şi implicit ai centrelor de vaccinare, pe de altă parte, cu clasele şi cu părinţii, tocmai pentru a organiza campanii de informare şi pentru a pune în legătură specialiştii cu părinţii pentru a avea o informare corectă asupra beneficiilor vaccinării la copil”, a spus Ioana Mihăilă.

Ministrul a arătat că vor fi trei variante de vaccinare în care vor fi implicate școlile:

  • acolo unde se poate şi unde există cabinete medicale şcolare, medic şcolar şi dotare corespunzătoare, la nivelul acelor cabinete se pot organiza centre de vaccinare;
  • acolo unde infrastructura sau personalul nu permit organizarea, în acele cabinete se poate solicita caravană mobilă prin mobilizarea unei echipe de la centrele de vaccinare. În special în oraşe avem centre de vaccinare care au timp, nemaiavând acum atât de multă activitate, să se mobilizeze către şcoli, a punctat Ioana Mihăilă.
  • la şcolile unde există un centru de vaccinare în imediata proximitate, reprezentanţii şcolii informează şi programează copiii, părinţii şi cadrele didactice la vaccinare.

Sursa: digi24.ro

Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
wpDiscuz
0
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Exit mobile version