Thursday, April 25, 2024

Alertă de ultimă oră. Norul toxic din Palma va acoperi România. Se va extinde în toată țara

Must Read
Un nor toxic generat de Cumbre Vieja, vulcanul din La Palma, va ajunge duminică și în România. Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică, spune că norul de poluanți se va răspândi în toată țara.

Norul de poluanți din La Palma ajunge în România. Se va extinde în toată țara

Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică, spune că norul toxic va ajunge duminică în România și că acesta se va extinde în toată țara până luni seara. Acesta a mai explicat că o cantitate mare de dioxid de sulf este ”injectată în Europa”.

Potrivit profesorului, dioxidul de sulf aduce poluare suplimentară, o potențială răcire a solului și compuși chimici secundari (acizi, sulfați, etc) care sunt aduși la sol prin precipitare, precipitații și influențează concentrația ozonului.

„Modelele sunt în evoluție. Acum, pare că norul de dioxid de sulf intră în România, prin vest, pe la Timișoara și se va întinde peste toată țară până luni seară, dacă nu apar alte evoluții. Așadar, timp de două zile ar putea fi deasupra țării. România poate fi sub norul de particule și compuși chimici rezultați din acea zonă.

Aceste efect e posibil să fie mult mai important pe termen lung prin procesele care au loc la înălțimi foarte mari în timp, pot apărea compuși chimici secundari și de modificare măcar locală a acestor proprietăți legate de aerosolii din atmosferă la înălțimi foarte mari, care produc efecte pe termen lung legate de climă”, a declarat Silviu Gurlui.

- Advertisement -

Acesta le-a recomandat celor care stau afară să poarte masca în special cei din zona de vest. Profesorul a explicat că sunt condiții de poluare mare.

Silviu Gurlui: Este un fenomen extrem de violent

Profesorul a mai spus că fenomenul este extrem de violent și că ar putea să se întindă ”măcar pentru două-trei luni”. Acesta subliniază că erupția a fost precedată de foarte multe cutremure și că pagubele sunt uriașe.

„Este un fenomen extrem de violent, care după primele estimări și după modelele dezvoltate în prezent, pare că ar putea să se întindă măcar pentru două-trei luni de acum înainte. Fenomenul a fost precedat de foarte multe cutremure, a fost prevăzut, iar populația a putut fi avertizată. Pagubele sunt enorme.

În aer au fost împrăștiate cantități foarte mari de cenușă, dar și de alte gaze toxice care afectează calitatea aerului. Au fost împrăștiate în atmosferă clor, brom, care pot interacționa cu compuși din atmosferă și să scadă destul de mult stratul de ozon la înălțimi foarte mari. Se presupune că dacă vulcanii ar avea forță foarte mare, vom vedea dacă va fi cazul și acum, s-ar putea diminua cantitatea de ozon cu câteva procente.

Oxidul de sulf ridicat în atmosferă la înălțime, alți compuși formează acizi, ceea ce e important pentru climă și pentru oameni. Compuși secundari rezultați după interacțiunile cu compușii primari din atmosferă se comportă ca un ecran și împiedică razele solare să pătrundă mai adânc spre pământ, creează un efect de răcire”, a adăugat Silviu Gurlui.

Sursa: capital.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Crypto 2024: Câți bani îi rămân unui român care schimbă Bitcoin (BTC) în Dolari (USD). Taxe și comisioane

Prețul Bitcoin, cea mai mare criptomonedă din lume, a depășit 72.000 de dolari,  un nou maxim istoric. StartupCafe.ro a...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x